Aromatyczna i zdrowa mięta

dr Magdalena Narkiewicz

Mięta czekoladowa, w odróżnieniu od czekolady miętowej, poprawia trawienie, orzeźwia i nie tuczy. Mięta pieprzowa ma jeszcze więcej zalet.

Kwiaty mięty (tytaj mięty pieprzowej) tworzą wierzchołkowe kłosy lub skupione są piętrowo w okółkach pomiędzy parami liści.
Kwiaty mięty (tytaj mięty pieprzowej) tworzą wierzchołkowe kłosy lub skupione są piętrowo w okółkach pomiędzy parami liści.
fot. Shutterstock: Dionisvera
Znanych jest około 30 gatunków mięty., Najbardziej popularna mięta pieprzowa, inaczej lekarska (Mentha piperita), o świeżym orzeźwiającym zapachu i lekko piekącym smaku, powstała w wyniku skrzyżowania mięty nadwodnej (M. aquatica) i mięty zielonej (M. spicata). W postaci gorącej herbaty przynosi ulgę po zbyt sutym posiłku lub gdy coś nam zaszkodzi. Jej szklankę o temperaturze pokojowej warto pić wieczorem, aby łatwo było zasnąć, a także przy migrenie lub zmęczeniu. Zimna, z kilkoma kostkami lodu i plasterkiem cytryny, ochłodzi nas w czasie upału. Świeży, ostry zapach nadaje mięcie pieprzowej głównie mentol. Działa on także bakteriobójczo - użyty do inhalacji potrafi zwalczyć katar oraz przeziębienie. Istnieje także grupa gatunków i odmian o mniejszej zawartości mentolu, a większej - innych związków aromatycznych. Mięty te pachną inaczej, słabiej działają na nasz organizm, ale są bardzo cenione w kuchni. Największą koncentrację substancji zapachowych mają liście tuż przed kwitnieniem roślin. Pędy ścina się około 5 cm nad ziemią 2-3 razy w sezonie (szybko odrastają).

Czy wiesz, że... Miętę warto suszyć. Najszybciej wysychają oberwane liście rozłożone w piekarniku z włączonym termoobiegiem i ustawionym na temperaturę 40°C.

CIESZ SIĘ Z URODZAJU

Mięta dobrze rośnie na żyznej, próchnicznej glebie, wilgotnej, ale przepuszczalnej, w cieniu lub półcieniu. Jednak jej odmiany niskomentolowe mają intensywniejszy zapach na stanowiskach słonecznych i mniej zasobnym podłożu. Zazwyczaj mięta silnie rozrasta się przez rozłogi. By na rabatach nie zagłuszyła sąsiednich roślin, należy ją sadzić np. w wiadrach bez dna. Rozmnażana jest głównie przez sadzonki (wystarczy wstawić je do wody) lub z odrostów. Mieszańcowe gatunki (np. mięta pieprzowa) oraz odmiany nie tworzą nasion, pozostałe mogą się rozsiewać. Jeśli na liściach powstaną czerwone plamki rdzy powodowane przez grzyby chorobotwórcze, porażone pędy należy ściąć i zniszczyć.

MIĘTY O RÓŻNYCH AROMATACH

cytrynowa - mięta pieprzowa 'Hilary's Sweet Lemon'

jabłkowa - mięta wonna (M. suaveolens) 'Apple Mint'

owocowo-śmietankowa - mieszaniec międzygatunkowy, odmiana 'Berries and Cream'

dymna - mięta kłosowa (M. spicata) 'Moroccan', tzw. marokańska

miętowa z pieprzową nutą - mięta pieprzowa, zapach uznawany za typowy dla mięty

grejpfrutowa - mięta pieprzowa 'Grapefruit'

imbirowa - mięta pokrewna (M. gracilis, inaczej M. gentili) 'Ginger'

miętowa - mięta kłosowa

czekoladowa - mięta pieprzowa, (M. piperita) 'Chocolate'

ananasowa - mięta pieprzowa 'Pineapple' (inaczej 'Variegata') o zielono-żółtych liściach

Uwaga: Żeby dobrze ocenić zapach liści, trzeba zgnieść je w palcach i powąchać.

Skomentuj:

Aromatyczna i zdrowa mięta