Roszponka - dziwna sałata [Pielęgnacja]

Dr Magdalena Narkiewicz

Roszponka nie jest krewniaczką sałaty, ale ma podobne do niej właściwości i zastosowanie. Można ją zbierać nawet spod śniegu.

14815339 https bi
Fot. shutterstock/Volosina
Roszponka (Valerianella locusta, inaczej V. olitoria) jest rośliną jednoroczną należącą do rzadko występującej w ogrodach rodziny kozłkowatych. Jej liście mają bardziej wyrazisty smak niż sałata i delikatny orzechowy aromat. Uprawa jest prosta, a rozety można zbierać już po 2-3 miesiącach od siewu. Mogą przetrwać mróz do -7°C.

Warzywo to lubi nie przesychające, ale też i niepodmakające przepuszczalne próchniczne gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego i zaciszne słoneczne miejsca. Nasiona wysiewamy na głębokości ok. 1 cm.

Rośliny wysiane w sierpniu jako poplon zbiera się do listopada, a w cieplejszych rejonach kraju z siewu we wrześniu lub w październiku - zimą i wczesną wiosną. Przy mroźnej bezśnieżnej pogodzie należy je jednak okryć gałęziami iglaków.

Jako przedplon roszponkę siejemy w marcu (kiełkuje w temperaturze 5°C). Na glebach lekkich można również wysiać ją przed zimą "pod grudę", czyli tuż przed zamarznięciem ziemi. Wówczas też wzejdzie wczesną wiosną. Trzeba jednak liczyć się z tym, że część nasion nie przetrwa, i wysiać ich więcej. Latem roszponki się nie uprawia, bo w tym okresie niemal od razu tworzy pęd kwiatowy.

Ziemię należy chronić przed zeskorupieniem i wokół młodziutkich rozet usuwać chwasty.

Zwykle roszponka podawana jest tak jak sałata - w sałatkach polanych aromatycznym dressingiem ale nadaje się też do duszenia i na zupy.

Grządki roszponki trzeba chronić przed ślimakami, które potrafią wyjeść nawet kiełkujące nasiona

Skomentuj:

Roszponka - dziwna sałata [Pielęgnacja]