Pepino - hiszpański ogrórek

dr Magdalena Narkiewicz

Pepino to po hiszpańsku ogórek. Młode owoce rzeczywiście smakują jak ogórki, dojrzałe zaś - jak melony!

PEPINO GOLD PSIANKA MELONOWA SOLANUM MURICATUM ROSLINA DONICZKOWA OWOC JADALNY FOT. PAWEL SLOMCZYNSKI / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KWIETNIK NR 5 (113) - 5.2004 PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 11 (157) - 11.2004 SLOWA KLUCZOWE: OWOCE ROSLINY ZDJĘCIE DO WKŁADKI: PUBLIKACJA KWIETNIK NR 5 (113) - CZASOPISMA PUBLIKACJA CZTERY KATY NR 11 (157) - CZASOPISMA
sercowate owoce mają długość ok. 5 cm. U niektórych odmian wyglądają jak ogórki.
PAWEŁ SŁOMCZYŃSKI
Popularnie nazywana melonową gruszką roślina to spokrewniona z pomidorem, papryką i ziemniakiem psianka melonowa (Solanum muricatum), bardzo popularna w krajach Ameryki Południowej. Tworzy dość grube, ale wiotkie pędy o długości do metra i rośnie jako pnącze. Jej młodych owoców o smaku i zapachu ogórka używa się w kuchni jako warzywo. Dojrzałe stają się miękkie, nabierają aromatu melona lub ananasa. Są doskonałe na deser lub słodką przekąskę.

Uprawa na balkonie

Pepino jest byliną. Zwykle uprawia się je z nasion tylko przez jeden sezon, tak jak pomidory, ewentualnie przechowuje rośliny przez zimę w temperaturze 10°C i ukorzenia ich sadzonki, tak jak pelargonii.

Nasiona wysiewamy na początku marca na okiennym parapecie. Młode siewki przepikowujemy do większych doniczek. W połowie maja, po zahartowaniu, najlepiej umieścić je na słonecznym balkonie, bo tam będzie im cieplej niż w gruncie. Pamiętajmy jednak, że skwar powyżej 30°C źle wpływa na zawiązywanie się owoców. Rośliny albo podpieramy, albo pozwalamy im zwieszać się z pojemników. Żeby owoce były duże, należy pozostawić tylko 2-3 silne pędy. Owoce na roślinie potrzebują 4 miesięcy, żeby dojrzeć. Po zerwaniu już nie "dochodzą" i nie zmieniają smaku.

Nasiona pepino produkują nasze rodzime firmy - można je kupić w dużych sklepach ogrodniczych w cenie 6-9 zł.



Sernik na zimno z pepino

Do wyłożonej herbatnikami formy wylej 1 kg serka waniliowego zmieszanego z 4 łyżkami żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącego mleka. Gdy ser zgęstnieje, zrób na nim okręgi z półpłynnej galaretki ananasowej i czubkiem noża wyciągnij z nich krótkie promyki. Gotowy sernik udekoruj kawałkami pepino.

Skomentuj:

Pepino - hiszpański ogrórek