Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Kasztan jadalny

dr Magdalena Narkiewicz, Katarzyna Jodłowska

Kasztany jadalne to tak naprawdę orzechy, tyle że bardzo specyficzne, bo składem i smakiem podobne do słodkich ziemniaków.

Kasztan jadalny

Kasztan jadalny (Castanea sativa) często mylony jest z kasztanowcem (Aesculus hippocastanum), gdyż jego owoce, zwane potocznie kasztanami, również ukryte są w kolczastych łupinach. W odróżnieniu jednak od niejadalnych owoców kasztanowca uchodzą za przysmak. Najlepsze, tzw. marony, rodzi odmiana 'Marron de Lyon'.  
 

Kasztan jadalny - uprawa

Drzewu temu odpowiada klimat południowej Europy, gdzie dorasta ono do 30 m wysokości. W mroźniejszej części Polski jego młode egzemplarze często przemarzają. Potem - odrastając od korzeni - tworzą krzaczaste formy. Kasztan kwitnie w maju i czerwcu, a jego owoce dojrzewają w listopadzie (w naszym klimacie tylko po wyjątkowo długim lecie).

Kasztan jadalny  - kiedy owocuje?

Kasztan jest wymagającą rośliną i do zawiązania owoców potrzebują długiego okresu wegetacji oraz umiarkowanie ciepłego, długiego i wilgotnego lata. Na owoce przy sprzyjających warunkach możemy się doczekać późną jesienią.

Kasztan jadalny - gdzie sadzić?

Kasztany nie tolerują zimna - przemarzają poniżej -25 st. C. Najlepsze stanowisko to dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Gleba żyzna o obojętnym Ph lub lekko kwaśnym lekko przepuszczalna. Nie toleruje zalania. Kasztan jadalny posadzony w złym miejscu będzie chorował. 

Jak wyhodować samodzielnie kasztana?

Kasztan jadalny - właściwości

Kasztany jadalne były znane już w starożytności w Grecji i imperium rzymskim i skutecznie wykorzystywane w medycynie naturalnej dzięki swojej bogatej gamie właściwości odżywczych i leczniczych. 

  • zawierają: kwas foliowy, witaminę C i A,  sacharozę, kwas jabłkowy, cytrynowy i lecytynę
  • działają pozytywnie na układ nerwowy
  • wpierają układ odpornościowy
  • obniżają ciśnienie tętnicze
  • zawierają witaminy z grupy B i potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk 
  • są źródłem zdrowych tłuszczy nienasyconych
  • Świeże zawierają około 30% skrobi i 11% cukru, sporo witamin. Znajdujące się w nich związki uszczelniają naczynia krwionośne.

Kasztan jadalny - jak jeść?

Szybko wysychają - dłużej niż tydzień zachowują świeżość jedynie w lodówce. Można je jeść na surowo, ale zwykle gotuje się je lub piecze. Zabieg ten ułatwia usunięcie gorzkiej brązowej łupiny i znajdującej się pod nią białej skórki. Kasztany (całe albo w postaci mąki) służą do przygotowywania zup i potraw mięsnych (np. faszerowania indyka). Robi się z nich też polentę, dodaje do ciast i deserów.

Babeczki z kasztanami

Ugotuj do miękkości 1/2 kg kasztanów (z nadciętymi wierzchołkami). Obierz je z łupin i skórek, gorące przetrzyj przez sito. Przygotuj karmel (z 2 łyżek masła i cukru), wymieszaj z masą. Dodaj po 1/2 szklanki mleka i śmietany, ewentualnie likier czekoladowy. Musem napełnij kruche babeczki (możesz kupić gotowe spody).

Kasztanowiec zwyczajny. Drzewo kwitnące w maju. [Uprawa i pielęgnacja]

Kasztan jadalny - cena

Kasztan to długowieczne drzewo dorastające do 35 m. Można je uprawiać w Polsce w cieplejszych regionach. Cena 2 letniej sadzonki oscyluje w okolicach 20 zł 

Kwiaty kasztana jadalnego
Kwiaty kasztana jadalnego
Fot. Shutterstock

Kasztan jadalny - jak kwitnie?

Kasztan jadalny kwitnie dopiero po 20-30 latach. Jego kwiaty pojawiają się w maju wydając długie (30 cm) włochate sterczące kwiatostany męskie w żółtym kolorze oraz nieliczne, drobne, brunatno-czerwone zebrane u podstawy kwiaty żeńskie. Z tych ostatnich po zapyleniu powstaną owoce kasztana. Kwiaty mają intensywny rybi zapach i wabią pszczoły nektarem.

Kasztan jadalny-  jak szybko rośnie?

Kasztan rośnie bardzo wolno przez pierwsze 10 lat. Przez kolejne lata zwiększa się tempo przyrostu. Potrafi rosnąć nawet 500 lat.

 

    Więcej o:

Skomentuj:

Kasztan jadalny