Nawożenie trawnika i roślin ozdobnych
Nadeszła wreszcie długo oczekiwana wiosna. Po pierwszych porządkach, sprzątnięciu trawnika i wygrabieniu z pomiędzy krzewów i z rabat zbutwiałych liści przychodzi pora na dokarmianie roślin.
Murawa w ogrodzie po zimie jest zazwyczaj żółta. Często w miejscach, gdzie zalegał długo śnieg pozostały puste miejsca. Zanim zaczniemy dosiewać trawę warto ją skosić (niezbyt nisko), po czym zasilić preparatem długo działającym, np. nawozem 100 dni do trawników (Bayer). W ten sposób przez większą część sezonu makro i mikroelementy będą powoli uwalniać się do podłoża i odżywiać trawniki. Źdźbła zyskają ładną, intensywnie zieloną barwę. Stosując preparat o długim działaniu zapobiegniemy niepotrzebnemu, nadmiernemu wzrostowi trawy.
Rosnące wzdłuż ogrodzenia krzewy iglaste również wymagają zasilenia porcją składników pokarmowych. W tym wypadku również warto sięgnąć po preparat o wydłużonym działaniu (np. Nawóz 100 dni do roślin iglastych firmy Bayer). Zaletą tego nawozu jest to, że zapobiega brunatnieniu igieł. Trzeba pamiętać, że nawóz ten zakwasza podłoże. Nadaje się więc do tych gatunków, które lubią takie warunki (np. jałowców, sosen). Nawóz ten stosuje się raz lub dwa razy w roku, od wiosny do końca lipca.
Wczesna wiosna to także dobry moment na zasilenie krzewów róż. Zarówno odmiany pnące, jak i okrywowe, rabatowe oraz krzewiaste dzięki zastosowaniu długo działającego preparatu (np. Nawozu 100 dni do róż) będą dobrze odżywione. Środek ten uodporni również rośliny na ataki szkodników i choroby grzybowe. Zapewni krzewom obfite kwitnienie i prawidłowy wzrost.
Nie zapomnijmy o bylinach na rabatach i w ogrodach skalnych. Gdy w marcu i kwietniu, spod ziemi zaczną wychodzić pierwsze liście tych roślin warto sięgnąć po odpowiednio dobrane dla nich nawozy (np. Nawóz 100 dni do roślin rabatowych i skalników). Środek ten zapewni odpowiednią ilość składników pokarmowych na cały sezon, wystarczy użyć go jeden raz w roku. W zależności od wielkości i wieku rośliny stosuje się 20-30 g na roślinę.
- Więcej o: