Ule na dachu Agory
Na dachu Agory stanęły cztery ule, w których mieszka po kilka tysięcy pszczół. W ten sposób wraz z "Gazetą Wyborcza" włączyliśmy się w akcję wspierania tego zagrożonego gatunku oraz zieleni w mieście, a także promowania miejskiego pszczelarstwa.



Pomysł utworzenia pasieki pojawił się w internetowej redakcji "Gazety Wyborczej" - z zainteresowania przyrodą, osobistych pasji oraz fascynacji miejskimi pasiekami. Tych w Warszawie działa już kilka - m.in. na hotelu Regent, na osiedlu domków fińskich na Jazdowie oraz przy Służewskim Domu Kultury.
Cztery ule na dachu budynku Agory - wkrótce dołączy do nich jeszcze jeden - zostały ustawione we współpracy z Pszczelarium, firmą pomagającą zakładać i utrzymywać miejskie pasieki. W szczycie sezonu w zdrowym ulu może mieszkać nawet kilkadziesiąt tysięcy owadów. Z jednego ula, przy sprzyjającym sezonie, można wybrać miód 2-3 razy. Co ważne, ten zbierany w mieście, nadaje się do jedzenia i spełnia wszelkie normy.
Zobaczcie wideo z relacji
- Więcej o:
![Chelsea Flower Show 2015 / RHS Gardening Chelsea Flower Show 2015 / RHS Gardening]() - Chelsea Flower Show. Ogrodowe trendy na 2015 r.
![Natka marchewki? Marchewka, awokado, daktyl, pietruszka, sałata rzymska, cebula, fenkuł, ananas ? to tylko kilka roślin, które możesz uprawiać na kuchennym parapecie. Po co to robić, można zapytać. Czasami po to, żeby mieć pod ręką świeży szczypiorek czy natkę. A czasami po to, żeby cieszyć się wzrastaniem, widokiem zielonych listków czy maleńkich korzonków. Żeby poczuć związek z Naturą. Żeby na własne oczy zobaczyć, jak odradza się życie. To szczególnie ważne, jeśli masz małe dzieci. Dzięki uprawie własnej pietruszki czy wyhodowaniu zielonej palemki z burej pestki będą mogły się przekonać, że rośliny nie pojawiają się znikąd, że potrzeba czasu i troski, by wzrastały i dawały owoce. Inaczej będą przekonane, że produkuje się je w supermarkecie. Natka marchewki? Marchewka, awokado, daktyl, pietruszka, sałata rzymska, cebula, fenkuł, ananas ? to tylko kilka roślin, które możesz uprawiać na kuchennym parapecie. Po co to robić, można zapytać. Czasami po to, żeby mieć pod ręką świeży szczypiorek czy natkę. A czasami po to, żeby cieszyć się wzrastaniem, widokiem zielonych listków czy maleńkich korzonków. Żeby poczuć związek z Naturą. Żeby na własne oczy zobaczyć, jak odradza się życie. To szczególnie ważne, jeśli masz małe dzieci. Dzięki uprawie własnej pietruszki czy wyhodowaniu zielonej palemki z burej pestki będą mogły się przekonać, że rośliny nie pojawiają się znikąd, że potrzeba czasu i troski, by wzrastały i dawały owoce. Inaczej będą przekonane, że produkuje się je w supermarkecie.]() - Rośliny z resztek kuchennych
![ZIELEŃ TO ŻYCIE 2025 ZIELEŃ TO ŻYCIE 2025]() - ZIELEŃ TO ŻYCIE 2025 – nowości, inspiracje, rośliny w centrum uwagi!
![Owoce na karnawał Owoce na karnawał]() - Egzotyczne owoce
![Nowoczesne ogrodnictwo Nowoczesne ogrodnictwo]() - Nowoczesne technologie w ogrodnictwie: Wspieranie tradycyjnych ogrodów przez inteligentne rozwiązania
![Laureaci 40. konkursu Warszawa w kwiatach Laureaci 40. konkursu Warszawa w kwiatach]() - Ukwiecaj Warszawę! Startuje 41. edycja konkursu Warszawa w kwiatach
![Dzieci w ogrodzie Dzieci w ogrodzie]() - Jakie korzyści wynikają ze wspólnej pracy z dziećmi w ogrodzie?
![Liście Oxytree Oxytree]() - Drzewo tlenowe Oxytree - czym jest? uprawa, właściwości, zastosowanie









