Groszek w kuchni - nasze przepisy
Groszkowe delicje, które zadowolą każde podniebienie. Przetestuj nasze przepisy i poczuj smak lata!
Nasze przepisy
Zupa z zielonego groszku
Pokrojoną, zeszkloną na maśle połówkę cebuli i 200 g groszku zalewamy 100 ml wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną (ok. 5 min). Wlewamy 300 ml mleka. Zupę solimy, miksujemy (można rozcieńczyć mlekiem) i zagotowujemy. Dodajemy paprykę, pieprz i sok z cytryny.
Nasze przepisy
Tartinki z serem i groszkiem
Pokrojoną podsmażoną cebulę i 250 g ugotowanego groszku łączymy z 2 jajkami, serem ricotta (250 g), śmietanką kremówką (70 ml), solą, pieprzem i posiekanymi 5 listkami mięty. Masę wlewamy do gotowych kruchych babeczek i wstawiamy na 20 min do piekarnika o temp. 180C.
Nasze przepisy
Wykwintna sałatka
Strączki groszku i szparagi dusimy na oliwie 3 min. Dodajemy cząstki pomidorów, sparzone krewetki i liście sałaty. Miksujemy świeży imbir (2 łyżeczki) z oliwą (1/2 szkl.), sokiem z cytryny (3 łyżeczki) i pomarańczy. Solimy i polewamy sałatkę.
- Więcej o:
Laurowiśnia wschodnia (Prunus laurocerasus). Uprawa i pielęgnacja wiśni laurowej
Niesamowity judaszowiec - uprawa i pielęgnacja
Hebe roślina [Uprawa i pielęgnacja]
Drzewa płaczące o zwieszających się pędach
Kostrzewa sina
Jak wygląda pasternak i jego uprawa? Zapomniane warzywo
Jakie krzewy i drzewa najpiękniej kwitną w kwietniu?
Najpiękniejsze kwiaty z ogrodów naszych babć. Podpowiadamy jakie wybrać