Juniperus
Kategoria
krzewy iglasteKolor liści
szaro-zieloneOdczyn gleby
kwaśnyRodzaj gleby
piaszczystaWilgotność gleby
suchaWysokość
powyżej 5 mZastosowanie
rośliny ogrodoweJałowiec pospolity (Juniperus) Wśród rodzaju Juniperus występuje duża różnorodność form. Pokrój tych roślin może być kolumnowy, rozłożysty lub płożący, natomiast igły mogą być zielone, niebieskie lub żółte. Jałowiec pospolity to wolno rosnący, zimozielony krzew lub drzewo, o wąskim, kolumnowym pokroju. Igły są sinozielone, z dwoma lub jednym paskiem białawego, woskowego nalotu, sztywne i bardzo kłujące. Roślina rozdzielnopłciowa, dwupienna. Tworzy mięsiste, kuliste szyszkojagody o barwie granatowej.
Rozmiary 4-5 m wysokości, w sprzyjających warunkach osiąga nawet 10 m wysokości
Odmiany 'Hibernica' - odmiana bardzo wolno rosnąca, pokrój wąsko-kolumnowy, igły gęste, srebrzysto-niebieskie, wymaga kwaśnej gleby i jest mało odporna na mróz i zanieczyszczone powietrze. 'Hornibrooki' - odmiana płożąca, pokrój nieregularny, igły srebrzyste, bardzo kłujące. 'Repanda' - karłowa, ścieląca się odmiana, igły gęste, sinozielone.
Wymagania Roślina bardzo tolerancyjna względem podłoża. Najlepsze są gleby lekkie, piaszczyste i suche. Stanowisko dobrze nasłonecznione, lekkie zacienienie znoszą niektóre odmiany.
Uprawa i pielęgnacja Roślina łatwa w uprawie. Wytrzymała na susze, mrozy i miejskie zanieczyszczenia. Zimą zaleca się obwiązywanie krzewu sznurkiem, by zapobiec rozłamywaniu się pędów pod ciężarem śniegu. Jałowiec źle znosi przesadzanie ze względu na płytki system korzeniowy. Rozmnażanie Gatunki rozmnażane są z nasion, natomiast odmiany przez sadzonki z piętką. Cięcie Bardzo dobrze znosi strzyżenie i formowanie, ale naturalna forma jest wystarczająco ozdobna. Podlewanie i nawożenie Podłoże suche.
Choroby i szkodniki Jałowce podatne są na choroby grzybowe. Igliwie mogą atakować mszyce.
Zastosowanie Jałowiec pospolity polecany jest do zadrzewień krajobrazowych, ogrodów przydomowych i wrzosowiskowych. Jego karłowe odmiany wykorzystywane są na skalniakach, rabatach i skarpach. Może być sadzony pojedynczo lub w grupach. Dojrzałe szyszkojagody znajdują zastosowanie w kuchni jako przyprawa.