Abies pinsapo
Kategoria
drzewa iglasteOdczyn gleby
kwaśnyWilgotność gleby
wilgotnaWysokość
powyżej 5 mZastosowanie
rośliny ogrodoweJodła hiszpańska to gatunek zimozielonego, wolno rosnącego drzewa o stożkowym, nieregularnym pokroju. Igliwie krótkie, sztywne i delikatnie kłujące, niebieskawo-zielone, promieniście ułożone wokół pędów. Drzewo jednopienne, rozdzielnopłciowe. Tworzy cylindryczne, stojące, brązowe szyszki.
Rozmiary Jodła hiszpańska osiąga 25 m wysokości.
Nie mamy w Polsce tak wiele odmian, właściwie mamy 2 główne rodzaje jodły:
Jodła hiszpańska toleruje podłoże gliniaste, żyzne i zasobne, o odczynie kwaśnym. Stanowisko zaciszne, słoneczne lub w przypadku niektórych odmian półcieniste. Wymaga wysokiej wilgotności powietrza, co można zapewnić poprzez rozpylanie wody na około jodły w czasie podlewania lub poprzez polewanie całych roślin.
Jak wszystkie jodły źle znosi suche i zanieczyszczone powietrze. Gatunek bardzo wrażliwy na suszę i mrozy. W polskich warunkach klimatycznych młode rośliny wymagają okrywania na zimę.
Rozmnażanie Gatunki jodły rozmnażamy z nasion, odmiany przez szczepienie.
Cięcie Cięcie jodły hiszpańskiej nie jest konieczne. Można usunąć zimą wybujałe dolne gałęzie, by odsłonić pień do pożądanej wysokości.
Podlewanie i nawożenie Jodła hiszpańska wymaga podlewania ponieważ lubi podłoże wilgotne.
Choroby i szkodniki Problem dla jodeł hiszpańskich stanowi mszyca - obiałka pędowa (obiałka kaukaska), powodująca obumieranie gałęzi i wierzchołków koron drzew.
Zastosowanie Jodła hiszpańska polecana jest do nasadzeń pojedynczych, w ogrodach przydomowych i parkach.