Pożyteczny pigwowiec
Pigwowce wiosną ożywiają ogród kwiatami w płomiennych kolorach, a jesienią obdarowują nas owocami pachnącymi jak cytrusy
1 z 2
2 z 2
Odkąd modne stało się domowe wytwarzanie tradycyjnych nalewek, zainteresowanie pigwowcami bardzo wzrosło. Wszak "pigwówka" to jedna z najsmaczniejszych nalewek. Z tych cierpkich i twardych owoców można też przyrządzać doskonałe galaretki, dżemy i konfitury, które zawierają ogromne ilości pektyn. Ciekawe, że niezwykłe walory smakowe owoców pigwowca ujawniają się dopiero w przetworach. Na surowo, nawet gdy dojrzeją w słońcu, nie dadzą się jeść.
Nalewki nalewkami, ale pigwowce to również wartościowe rośliny ozdobne. Jako jedne z pierwszych wiosennych krzewów okrywają się mnóstwem pięknych kwiatów. W sklepach ogrodniczych można spotkać zazwyczaj dwa gatunki.
Pigwowiec japoński to niski, gęsty krzew o wysokości około 1 metra. Może zakwitnąć nawet pod koniec marca, pomarańczowymi lub łososiowymi kwiatkami, które nigdy nie otwierają się do końca. Owoce ma nieduże, złociste, o kształcie lekko spłaszczonym.
Pigwowiec pośredni różni się od japońskiego przede wszystkim formą i kolorem kwiatów. Najczęściej są one płomiennie czerwone i większe niż u pierwszego gatunku. Ale u poszczególnych odmian mogą być także różowe (w różnych odcieniach) oraz białe. Niektóre odmiany mają również pełne kwiaty. Sam krzew pigwowca pośredniego jest też zwykle trochę wyższy niż japońskiego. Natomiast owoce są przeważnie jaskrawożółte, o kształcie małych jabłuszek.
Praktyczne wskazówki
Pigwowce to bardzo wdzięczne i łatwe w uprawie krzewy. Zadowolą się każdym rodzajem gleby, jeśli tylko nie jest ona podmokła. Na podmokłych gruntach rośliny te źle rosną i mają problemy z przezimowaniem w dobrej kondycji. Nadają się za to doskonale na gleby ubogie i suche, gdyż wytwarzają bardzo głęboki system korzeniowy, który umożliwia im czerpanie wilgoci z głębszych warstw podłoża. Warto więc pamiętać o tych krzewach urządzając, na przykład działkę rekreacyjną, na której bywamy w weekendy lub tylko w wakacje.
Warunkiem obfitego kwitnienia, a potem owocowania, jest słoneczne stanowisko (krzewy posadzone w cieniu gorzej owocują). Lubią też miejsca raczej zaciszne i osłonięte od silnych wiatrów. Przed posadzeniem roślin, ziemię trzeba porządnie odchwaścić, ponieważ potem trudniej to będzie zrobić ze względu na ostre ciernie wyrastające na gałązkach.
Pigwowce raczej nie lubią zmieniać miejsca w ogrodzie, ponieważ podczas przesadzania najczęściej ulega poważnemu uszkodzeniu system korzeniowy. Jeśli już musimy roślinę przenieść w inne miejsce, najlepiej mocno skrócić jej gałęzie, a potem świeżo przesadzoną obficie podlewać przez dłuższy czas.
Aby krzewy ładnie wyglądały, warto je co kilka sezonów przyciąć. Nie musi to być mocne cięcie. Wycinamy stare, obumierające lub krzyżujące się gałęzie i lekko korygujemy sylwetkę krzewu. Nie usuwamy młodych pędów, gdyż na nich będą pojawiać się kwiaty.
Pigwowiec to nie pigwa
Często mylimy te dwie rośliny, stosując zamiennie obie nazwy. A to nie to samo! W polskich warunkach pigwa to bardzo duży krzew, dorastający czasem do 2,5 metrów. Na południu Europy natomiast, roślina ta jest drzewkiem o wysokości nawet 8 metrów. Owoce pigwy są większe niż pigwowca i najczęściej mają kształt gruszki. Są równie cierpkie i twarde; także kuszą cytrusowym aromatem. Pigwę jednak nie jest łatwo znaleźć w polskich szkółkach i sklepach ogrodniczych.
Piękne odmiany pigwowca pośredniego
"Pink Lady" - ma duże, ciemnoróżowe kwiaty. Krzew nadaje się na zaokrąglone, półformowane żywopłoty.
"Nicoline" - ma kwiaty mocno czerwone. Jest odmianą niższą i nadaje się do ogródków skalnych.
"Elly Moser" - ma duże, pojedyncze, ognistoczerwone kwiaty, które widać z daleka.
"Jet Trail" - ma kwiaty białe. Charakterystyczne dla tej odmiany jest też to, że nie wytwarza cierni. Gałęzie lekko pokładają się, więc można wykorzystać tę odmianę jako roślinę okrywową.
Nalewki nalewkami, ale pigwowce to również wartościowe rośliny ozdobne. Jako jedne z pierwszych wiosennych krzewów okrywają się mnóstwem pięknych kwiatów. W sklepach ogrodniczych można spotkać zazwyczaj dwa gatunki.
Pigwowiec japoński to niski, gęsty krzew o wysokości około 1 metra. Może zakwitnąć nawet pod koniec marca, pomarańczowymi lub łososiowymi kwiatkami, które nigdy nie otwierają się do końca. Owoce ma nieduże, złociste, o kształcie lekko spłaszczonym.
Pigwowiec pośredni różni się od japońskiego przede wszystkim formą i kolorem kwiatów. Najczęściej są one płomiennie czerwone i większe niż u pierwszego gatunku. Ale u poszczególnych odmian mogą być także różowe (w różnych odcieniach) oraz białe. Niektóre odmiany mają również pełne kwiaty. Sam krzew pigwowca pośredniego jest też zwykle trochę wyższy niż japońskiego. Natomiast owoce są przeważnie jaskrawożółte, o kształcie małych jabłuszek.
Praktyczne wskazówki
Pigwowce to bardzo wdzięczne i łatwe w uprawie krzewy. Zadowolą się każdym rodzajem gleby, jeśli tylko nie jest ona podmokła. Na podmokłych gruntach rośliny te źle rosną i mają problemy z przezimowaniem w dobrej kondycji. Nadają się za to doskonale na gleby ubogie i suche, gdyż wytwarzają bardzo głęboki system korzeniowy, który umożliwia im czerpanie wilgoci z głębszych warstw podłoża. Warto więc pamiętać o tych krzewach urządzając, na przykład działkę rekreacyjną, na której bywamy w weekendy lub tylko w wakacje.
Warunkiem obfitego kwitnienia, a potem owocowania, jest słoneczne stanowisko (krzewy posadzone w cieniu gorzej owocują). Lubią też miejsca raczej zaciszne i osłonięte od silnych wiatrów. Przed posadzeniem roślin, ziemię trzeba porządnie odchwaścić, ponieważ potem trudniej to będzie zrobić ze względu na ostre ciernie wyrastające na gałązkach.
Pigwowce raczej nie lubią zmieniać miejsca w ogrodzie, ponieważ podczas przesadzania najczęściej ulega poważnemu uszkodzeniu system korzeniowy. Jeśli już musimy roślinę przenieść w inne miejsce, najlepiej mocno skrócić jej gałęzie, a potem świeżo przesadzoną obficie podlewać przez dłuższy czas.
Aby krzewy ładnie wyglądały, warto je co kilka sezonów przyciąć. Nie musi to być mocne cięcie. Wycinamy stare, obumierające lub krzyżujące się gałęzie i lekko korygujemy sylwetkę krzewu. Nie usuwamy młodych pędów, gdyż na nich będą pojawiać się kwiaty.
Pigwowiec to nie pigwa
Często mylimy te dwie rośliny, stosując zamiennie obie nazwy. A to nie to samo! W polskich warunkach pigwa to bardzo duży krzew, dorastający czasem do 2,5 metrów. Na południu Europy natomiast, roślina ta jest drzewkiem o wysokości nawet 8 metrów. Owoce pigwy są większe niż pigwowca i najczęściej mają kształt gruszki. Są równie cierpkie i twarde; także kuszą cytrusowym aromatem. Pigwę jednak nie jest łatwo znaleźć w polskich szkółkach i sklepach ogrodniczych.
Piękne odmiany pigwowca pośredniego
"Pink Lady" - ma duże, ciemnoróżowe kwiaty. Krzew nadaje się na zaokrąglone, półformowane żywopłoty.
"Nicoline" - ma kwiaty mocno czerwone. Jest odmianą niższą i nadaje się do ogródków skalnych.
"Elly Moser" - ma duże, pojedyncze, ognistoczerwone kwiaty, które widać z daleka.
"Jet Trail" - ma kwiaty białe. Charakterystyczne dla tej odmiany jest też to, że nie wytwarza cierni. Gałęzie lekko pokładają się, więc można wykorzystać tę odmianę jako roślinę okrywową.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>
Skomentuj:
Pożyteczny pigwowiec