Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Okap kuchenny kontra kratka wentylacyjna

Grzegorz Dudek

Zaskakujące, ale wyciąg, który służy do tego, by wspomagać wentylację kuchni, może jednocześnie przyczyniać się do pogorszenia jakości powietrza w domu

Okap kuchenny to nieodłączny element wyposażenia współczesnej kuchni. Tak jak nie wyobrażamy sobie kuchni bez kuchenki czy zlewozmywaka, tak samo nie powinno w niej zabraknąć okapu. Bo to nie tylko elegancki sprzęt, który często dodaje jej uroku. To przede wszystkim urządzenie, zapewniające sprawną wentylację kuchni. Bez niego wydzielające się podczas gotowania i pieczenia zapachy rozchodziłyby się po całym domu, a wielkie ilości pary wodnej i oparów tłuszczu osiadałyby na oknie, ścianach i meblach kuchennych, tworząc wraz z kurzem trudny do usunięcia brud. Dzięki wyciągowi wszystkie produkty uboczne gotowania i pieczenia są usuwane na zewnątrz. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że w domach z wentylacją grawitacyjną praca wyciągu poważnie zakłóca wymianę powietrza w pozostałych pomieszczeniach.

Gdzie jest problem?

Wyciągi kuchenne mogą zakłócać działanie wentylacji w domu w dwojaki sposób:

Ciąg wsteczny

Zjawisko to polega na wciąganiu do domu powietrza przez kanały wentylacyjne, które z zasady służą do jego usuwania na zewnątrz. Jak do tego dochodzi? Otóż wynika to z dużej siły ssania wyciągu. Aby wyciąg był skuteczny, powinien zapewnić w kuchni od 6 do 10 wymian powietrza na godzinę. Czyli mówiąc bardziej obrazowo, w ciągu godziny do kuchni powinno dopłynąć od 6 do 10 razy więcej powietrza, niż wynosi jej kubatura. Dla kuchni o powierzchni 10 m2 i wysokości 2,7 m oznacza to ilość od 162 do 270 m3 powietrza na godzinę. Ale jeśli kuchnia jest połączona z salonem, to ilość ta może przekroczyć nawet 500 m3/godz. Należy zatem zadać sobie pytanie: skąd taka ilość powietrza ma się wziąć?

W domach z wentylacją grawitacyjną źródłem świeżego powietrza są tylko rozszczelniane okna lub montowane w oknach bądź ścianach nawiewniki. Ale o rozszczelnianiu okien zimą mało kto myśli, a nawiewniki wciąż montują tylko nieliczni. Zresztą nawet gdyby były, to trzeba pamiętać o tym, że ich wydajność nie przekracza 40 m3/godz. A zatem mamy następującą sytuację:

W związku z tym w kuchni powstaje silne podciśnienie, w wyniku czego dochodzi do zasysania powietrza z zewnątrz przez kanały wentylacyjne, które przecież służą do usuwania z budynku powietrza "zużytego". Zwykle powietrze dostaje się przez kanał wentylacyjny (zakończony kratką) w kuchni. Ale jeśli jest tak, że w kuchni nie ma wolnego kanału (bo jest do niego podłączony wyciąg), to powietrze napływa przez kanały w łazience i pomieszczeniu w.c. I już samo to, że wraz z tym powietrzem do domu dostają się zalegające w kanałach kurz i roztocza, jest zjawiskiem bardzo niekorzystnym. Ale przecież może być i tak, że przez komin wentylacyjny są zasysane znad dachu spaliny i dym (a tak bywa, gdy kominy od kotła i kominka znajdują się w bliskim sąsiedztwie tych wentylacyjnych). A to już nie tylko pogarsza jakość powietrza w domu, ale też może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia jego mieszkańców.

Z tego właśnie względu przepisy zabraniają stosowania wyciągu w kuchni, w której są zamontowane urządzenia gazowe z otwartą komorą spalania - takie jak piecyk czy kocioł gazowy. Wyciąg mógłby bowiem odwrócić ciąg spalin w kominie, co powoduje automatyczne wyłączenie urządzeń gazowych z zabezpieczeniem przed cofaniem się spalin. Takie zabezpieczenia mają jednak tylko nowe urządzenia. Stare, które są ich pozbawione, pomimo ciągu wstecznego dalej działają, a napływające do pomieszczenia spaliny grożą domownikom zaczadzeniem.

Z podobnych względów nie powinno się montować wyciągu w kuchni połączonej z salonem, w którym jest kominek pobierający powietrze do spalania z pomieszczenia. W wyniku podciśnienia może bowiem dojść do cofania się dymu do pomieszczenia.

Zatkana wentylacja

Wyciąg może zakłócać działanie wentylacji grawitacyjnej również wtedy, gdy jest wyłączony. Dzieje się tak, gdy zostanie osadzony w kanale wentylacyjnym w taki sposób, że całkowicie go zakrywa (bez pozostawienia wolnego otworu umożliwiającego założenie kratki wentylacyjnej). W tej sytuacji, aby dostać się do kanału wentylacyjnego, powietrze musi przepłynąć przez wyciąg. Ten jednak - zwłaszcza wtedy, gdy jest wyposażony w filtry - stanowi skuteczną zaporę dla swobodnego przepływu powietrza. A to uniemożliwia wymianę powietrza w kuchni, które omija ją, "szukając" innych otwartych kanałów - poza kuchnią, na przykład w łazienkach, pomieszczeniach w.c. oraz pomieszczeniach bezokiennych.

Jak temu zapobiec?

Ciąg wsteczny. Aby wyciąg nie wywoływał niekorzystnego zjawiska ciągu wstecznego, można zastosować się do prostej rady: na czas jego użytkowania należy uchylać okno. Tylko wtedy możemy zapewnić dopływ do domu takiej ilości powietrza, jaka jest usuwana przez wyciąg. Producenci wyciągów radzą tylko, by nie było to okno w kuchni, gdyż mogłoby to powodować przeciąg, a ten łatwo wywiewałby opary spod okapu, przez co nie zostałyby wyciągnięte. Uchylenie okien w salonie lub w jednym czy w dwóch pokojach nie tylko przed tym uchroni, ale jeszcze zapewni dobre przewietrzenie tych pomieszczeń.

Zatkana wentylacja. Aby wyciąg nie uniemożliwiał wentylacji, trzeba go podłączyć w taki sposób, by pozostawić wlot do kanału wentylacyjnego. Można to zrobić na dwa sposoby:

Rozwiązania dla kuchni, w których jest tylko jeden kanał wentylacyjny. W takiej sytuacji możliwe są dwa rozwiązania:

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Jak poprawić wentylację grawitacyjną
Po co nam wentylacja grawitacyjna w domu. Poznajcie fakty i mity
Rekuperacja od decyzji do montażu

Skomentuj:

Okap kuchenny kontra kratka wentylacyjna

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej