Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Restauracja Plac Nowy 1. Obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie Krakowa

tekst: Lena Szydłowska, zdjęcia: Wojciech Kryński, Bartłomiej Senkowski

Serce krakowskiego Kazimierza. Minimalistyczne, ale dopieszczone wnętrze zainspirowane... ogrodem. Kuchnia fusion, obok burgerów pizza i krewetki tygrysie

Inspiracją był dla nas klimat wieczornego przyjęcia w ogrodzie - opowiadają projektantki restauracji, Urszula Karpów i Joanna Łyczek z grupy projektowej Double Look Design. - Wnętrza restauracji miały być nowoczesne i proste, ale jednocześnie przyjemne i ciekawe - tłumaczą.

- Zasadniczym założeniem projektu i wystroju było zastosowanie ponadczasowych materiałów wysokiej jakości: jest więc cegła na ścianach, beton na podłodze, drewno dębowe, stal, miedź. Dwoma najważniejszymi elementami wystroju są zieleń oraz oświetlenie. To one w największym stopniu decydują o charakterze tego prostego, a jednocześnie  wysmakowanego i przyjaznego wnętrza.

W wysokiej, przestronnej części głównej sali restauracyjnej wrażenie robią wielkie donice z pięknymi drzewkami oliwnymi, podświetlone od spodu - jak w ogrodzie. W patio z przeszklonym dachem bujna zieleń pnie się po ścianie o nieregularnych kształtach. Przeważają bluszcze i ciemnozielone monstery. W ponad 30 dużych donicach rosną strelicje, clusia rosea, Philodendron Xandu i jeszcze kilka innych równie egzotycznych roślin.

Światło jest kameralne. Większość lamp, zwłaszcza te z żarówkami i z miedzianych rur, zaprojektowały Urszula Karpów i Joanna Łyczek, lampa na klatce schodowej pochodzi z HK Living,  nad barem wisi Smokey z House Doctor. Meble - stoły, sofy, fotele i krzesła z grafitową tapicerką zostały wykonane na zamówienie również według projektu Double Look Design.

- Właściciele restauracji, krakowscy przedsiębiorcy, chcieli, by w tym wnętrzu tradycja spotykała się nowoczesnością - opowiada Wojciech Karcz, menedżer. Dlatego, oprócz restauracji, na poziomie minus jeden znajduje się najnowocześniejsza w Krakowie kręgielnia z sześcioma torami. - Pomysł podpatrzony w krajach anglosaskich okazał się strzałem w dziesiątkę, bo większość spotkań, nawet tych biznesowych, kończy się zwykle właśnie tutaj - dodaje Karcz.

Karta jest "eklektyczna" - jak mówi menedżer. Trochę kuchni włoskiej, trochę smaków azjatyckich, polskich: sałatki, pizze, makarony, pierogi, krewetki. Warto spróbować łososia pieczonego pod kruszonką z pietruszki.  Znakomity jest tuńczyk Tataki, opiekany w prażonym sezamie z sosem pomarańczowym, cykorią i pomidorami. Wyróżnia się makaron gryczany z kurczakiem, orzechami nerkowca, kolendrą i limonką. Pysznie wygląda ciasto marchewkowe polane sosem karmelowym podawane z lodami cytrynowymi i firmowa rolada Pavlova szefa kuchni Roberta Jelonka. W karcie są też piwa z małych, polskich browarów. W sam raz na wieczory z przyjaciółmi przy znakomitych burgerach.

Restauracja ma 300 m2. Projektantki postawiły na proste, szlachetne materiały: cegła, beton, dębowe drewno. Lampy i meble na zamówienie wg projektu Double Look Design. - Fot. Wojciech Kryński, Bartłomiej Senkowski
Cegła i beton. Idealnie dobrane kolory: gama szarości, odcienie cegły i miedzi. - Fot. Wojciech Kryński, Bartłomiej Senkowski
Restauracja mieści się na rogu placu Nowego i ul. Estery, gdzie kiedyś był pchli targ. Budynek zaprojektowany przez Piotra Lewickiego doskonale wtapia się w pejzaż Kazimierza. - Fot. Wojciech Kryński, Bartłomiej Senkowski

Restauracja mieści się na rogu placu Nowego i ul. Estery, gdzie kiedyś był pchli targ. Budynek zaprojektowany przez Piotra Lewickiego doskonale wtapia się w pejzaż Kazimierza.

Popisowy pstrąg: wędzony w całości, podawany na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. - Fot. Wojciech Kryński, Bartłomiej Senkowski
Zieloną ścianę pokrywają bluszcze monstery. Na stolikach o dębowych blatach zawsze stoją świeże zioła. - Fot. Wojciech Kryński, Bartłomiej Senkowski
Kwiaty w donicach, obok oświetlenia są najważniejszym elementem wystroju. - Fot. Wojciech Kryński, Bartłomiej Senkowski
Burgery z wołowiną, sałatą, piklami z ogórków podawane z frytkami belgijskimi, minikorniszonami i sosem aioli. - Fot. Wojciech Kryński, Bartłomiej Senkowski
Fondant czekoladowy: kruche ciastko z gorącą płynną czekoladą, podane z cukrem z piernika, orzeszkami oraz konfiturą z owoców leśnych. - Fot. Wojciech Kryński, Bartłomiej Senkowski
Udostępnij

Przeczytaj także

Mieszkanie z widokiem na zieleń
Akcesoria, które warto mieć w łazience – 10 propozycji
Odkurzacz dla alergika. Co warto wiedzieć przy wyborze odpowiedniego modelu?

Polecane

Strefa smaku: restauracja Belvedere
Wnętrza: hotel Miramonti
Wnętrza studia OTO film

Skomentuj:

Restauracja Plac Nowy 1. Obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie Krakowa

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej