Galaretka mięsna (dla 6 osób, forma 1,5 l)
600 ml bulionu, 20 g żelatyny, 1 szklanka wytrawnego białego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu Worcester 500 g kawałków różnych mięs: piersi kurczaka, indyka, dowolnej wędliny, chudej wieprzowiny itp.
Na to danie nie musimy kupować specjalnie mięsa, możemy wykorzystać pozostałości ze świątecznego stołu. Do chłodnego bulionu wsypujemy żelatynę, aby napęczniała. Podgrzewamy bulion i do ciepłego dolewamy wino, wkładamy posiekaną natkę i rozdrobniony czosnek, pieprz i sól do smaku, sok z cytryny i sos Worcester. W naczyniu układamy kawałki mięs i zalewamy przestudzonym bulionem. Najlepiej robić to warstwowo, czyli ułożyć część mięs, zalać częścią bulionu, odczekać, aż stężeje, i tak powtarzać czynność, aż do wypełnienia naczynia. Następnie wkładamy galaretę na parę godzin do lodówki. Możemy każdy rodzaj mięsa inaczej pokroić, tak aby poza różnorodnością smaków mieć w tej ślicznej przeźroczystej galarecie różnorodność kształtów. Wędliny zwijamy w ruloniki, kurze piersi rozrywamy na nieregularne kawałki, a wieprzowinę kroimy w kostkę.
Skomentuj:
Galaretka mięsna (dla 6 osób, forma 1,5 l)