Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Barszczyk ziołowy z krakersem serowym

Wykonanie i stylizacja potraw: Junona Lamcha Zdjęcia: Agata Jakubowska Przepisy: Dorota Próchniewicz Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Agata Jakubowska / AG

Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki jasnego piwa, 1 łyżka majeranku, po 1/2 łyżeczki cząbru, rozmarynu, oregano, lubczyku, świeżo zmielonego pieprzu, sól do smaku

Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy czosnek. Pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu, doprawiamy ziołami i piwem. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed podaniem.

Krakers serowy

20 dag mąki pszennej, 5 dag mąki pszennej razowej, 1/2 łyżeczki soli, 150 ml wody mineralnej, 2 łyżki tartego parmezanu, 1 łyżka oliwy, olej do smażenia, 25 dag drobno startych lub rozkruszonych serów: z zieloną i niebieską pleśnią (rokpol, lazur), mozzarella, twardy ser kozi, gouda itp.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy parmezan i oliwę. Odstawiamy na około 30 minut. Wałkujemy ciasto na cienkie płaty, kroimy na kwadraty, smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Kładziemy na papierowym ręczniku, by odsączyć z tłuszczu i od razu posypujemy mieszanką serów.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Barszczyk ziołowy z krakersem serowym

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej