Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Wielkanoc 2025

Barszczyk winny z bułeczką z czerwoną cebulą i szpinakiem

Wykonanie i stylizacja potraw: Junona Lamcha Zdjęcia: Agata Jakubowska Przepisy: Dorota Próchniewicz Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Agata Jakubowska / AG

Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 5 cm korzenia imbiru, 3 goździki, 3-4 plasterki pomarańczy, 250 ml wytrawnego czerwonego wina

Przed wlaniem wody do bazowego barszczu dodajemy imbir pokrojony w plasterki, goździki i 1 plasterek pomarańczy. Ze względu na dodatek wina trzeba wlać mniej wody (2 szklanki). Wino i pozostałe plasterki pomarańczy dodajemy pod koniec gotowania, po wlaniu zakwasu. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy.

Bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem

Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki, 25 g suchych drożdży instant, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki roztopionego masła, 1 szklanka ciepłego mleka, 2 jaja Farsz: 3 czerwone cebule, 2 kulki mrożonego szpinaku w liściach, 1/2 łyżeczki soli, szczypta mielonego kminku i czarnuszki, 1 łyżeczka octu balsamico, 3 łyżki oleju, 5 dag pestek dyni

Cebulę siekamy i sparzamy. Szpinak rozmrażamy w rondelku, dodając odrobinę wody. Odcedzamy. Mieszamy cebulę i szpinak. Solimy, dodajemy pieprz, przyprawy, ocet, zalewamy olejem. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, masło, mleko i jedno roztrzepane jajko. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy ciasto, by odstawało od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Roztrzepujemy drugie jajko. Odrywamy równe kawałki ciasta (ok. 12-15 bułeczek). Rozpłaszczamy je lekko. Na każdą kładziemy dużą łyżkę farszu, który "zakrywamy" ciastem. Wierzch bułki smarujemy jajkiem, posypujemy pestkami dyni. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Pieczemy 20-25 minut w 160 st. C na złoty kolor. Podajemy ciepłe.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Innowacje w zrównoważonym designie: nowa siedziba Arup w Krakowie
Nowe oczyszczacze powietrza Bosch Air
Jak doświetlić garderobę?

Skomentuj:

Barszczyk winny z bułeczką z czerwoną cebulą i szpinakiem

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej