Sałatka bankietowa
2 ugotowane marchewki, 100 g selera naciowego, białe części z 2 dużych porów, 150 g groszku konserwowego, 100 g grzybków marynowanych, 150 g korniszonów 1 pęczek szczypiorku, 500 g ryżu, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy z pełnym ziarnem gorczycy, 8 łyżek jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier (dla 6-8 osób)
Warzywa szatkujemy, dodajemy groszek konserwowy, posiekane grzybki, korniszony, szczypiorek. Mieszamy z ugotowanym na sypko i wystudzonym ryżem. Majonez łączymy z musztardą i jogurtem, dodajemy sok z cytryny i posiekany czosnek. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz bardzo delikatnie mieszamy.
Skomentuj:
Sałatka bankietowa