Nalewka jarzębinowa i likier różany
2 kg jarzębiny, 5 l spirytusu, 2 kg cukru, 2,5 l wody (na 9-10 litrów nalewki), 2,5 l spirytusu, 10 kropel olejku różanego, 2,4 kg cukru, 6 litrów wody, ew. 2 kieliszki grenadiny (na ok. 10 litrów likieru)
Nalewka jarzębinowa
Jarzębinę zbieramy po pierwszych mrozach, gdy nabierze słodyczy. Sparzamy ją na sicie, następnie wykładamy na tacę wyłożoną papierem, aby obeschła. Po 24 godz. wkładamy owoce do gąsiora i zalewamy spirytusem. Gąsior stawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc. Z cukru i wody gotujemy syrop i wlewamy do niego jarzębinowy spirytus (owoce wyrzucamy). Nalewkę przelewamy do gąsiora i odstawiamy jeszcze na dwa tygodnie do wyklarowania. Tak przygotowana nalewka jest bardzo słodka. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wytrawną, użyjmy połowy cukru.
Likier różany
Do spirytusu wlewamy olejek różany i zostawiamy na 24 godziny. Z cukru i wody gotujemy syrop. Do gorącego syropu wlewamy różany spirytus. Po 24 godzinach dla koloru można dodać grenadinę. Likier jest klarowny po 3 dniach.
Jarzębinę zbieramy po pierwszych mrozach, gdy nabierze słodyczy. Sparzamy ją na sicie, następnie wykładamy na tacę wyłożoną papierem, aby obeschła. Po 24 godz. wkładamy owoce do gąsiora i zalewamy spirytusem. Gąsior stawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc. Z cukru i wody gotujemy syrop i wlewamy do niego jarzębinowy spirytus (owoce wyrzucamy). Nalewkę przelewamy do gąsiora i odstawiamy jeszcze na dwa tygodnie do wyklarowania. Tak przygotowana nalewka jest bardzo słodka. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wytrawną, użyjmy połowy cukru.
Likier różany
Do spirytusu wlewamy olejek różany i zostawiamy na 24 godziny. Z cukru i wody gotujemy syrop. Do gorącego syropu wlewamy różany spirytus. Po 24 godzinach dla koloru można dodać grenadinę. Likier jest klarowny po 3 dniach.
Skomentuj:
Nalewka jarzębinowa i likier różany