Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Nalewka jarzębinowa i likier różany

Wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Bogdan Biały

2 kg jarzębiny, 5 l spirytusu, 2 kg cukru, 2,5 l wody (na 9-10 litrów nalewki), 2,5 l spirytusu, 10 kropel olejku różanego, 2,4 kg cukru, 6 litrów wody, ew. 2 kieliszki grenadiny (na ok. 10 litrów likieru)

Nalewka jarzębinowa

Jarzębinę zbieramy po pierwszych mrozach, gdy nabierze słodyczy. Sparzamy ją na sicie, następnie wykładamy na tacę wyłożoną papierem, aby obeschła. Po 24 godz. wkładamy owoce do gąsiora i zalewamy spirytusem. Gąsior stawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc. Z cukru i wody gotujemy syrop i wlewamy do niego jarzębinowy spirytus (owoce wyrzucamy). Nalewkę przelewamy do gąsiora i odstawiamy jeszcze na dwa tygodnie do wyklarowania. Tak przygotowana nalewka jest bardzo słodka. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wytrawną, użyjmy połowy cukru.

Likier różany

Do spirytusu wlewamy olejek różany i zostawiamy na 24 godziny. Z cukru i wody gotujemy syrop. Do gorącego syropu wlewamy różany spirytus. Po 24 godzinach dla koloru można dodać grenadinę. Likier jest klarowny po 3 dniach.



Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Nalewka jarzębinowa i likier różany

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej