Sola w pomarańczach
2 ząbki czosnku, 4 łyżki soku cytrynowego, 2 cebule, 6 filetów z soli, 3 pomarańcze, 500 ml świeżego soku z pomarańczy, 250 ml gęstej śmietany,1/2 łyżeczki pieprzu, sól, oliwa (dla 6 osób)
Czosnek drobno siekamy i mieszamy z sokiem cytrynowym. Cebule obieramy i ścieramy na grubej tarce. Rybę oprószamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. 2 pomarańcze kroimy na cienkie plasterki, usuwając skórki, i rozkładamy na filetach. Rolujemy je razem z rybą, spinając wykałaczką. Układamy rybę i grube plastry pozostałej pomarańczy w natłuszczonej formie. Polewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy cebulą. Pieczemy 25-35 min w 190°C, polewając sosem z pieczenia. Polewamy śmietaną. Podajemy z ryżem.
Skomentuj:
Sola w pomarańczach