Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Łosoś w liściach szpinaku

Przepisy, wykonanie i stylizacja: Maria Szkop Zdjęcia: Marcin Klaban Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Marcin Klaban / AG

3-4 jaja, 600 g surowego łososia, 750 g szpinaku, oliwa do smażenia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2-3 ząbki czosnku, 700 ml bulionu warzywnego, 15 g żelatyny (forma ok. 1,5 litra)

Jaja gotujemy na twardo i studzimy. Łososia gotujemy na parze lub smażymy na maśle. Szpinak oczyszczamy, myjemy i usuwamy łodygi. Potem blanszujemy, czyli na parę minut wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Kilkanaście liści blanszujemy pojedynczo, tak aby zachowały swój kształt: wyłożymy nimi ścianki formy. Odciskamy szpinak i przesmażamy go na łyżce oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i 2-3 ząbkami czosnku. Do bulionu wsypujemy żelatynę, czekamy, aż napęcznieje, a potem całość podgrzewamy. Odłożonymi listkami szpinaku wykładamy formę, potem układamy warstwami szpinak, rozdrobnionego łososia i ćwiartki jajek. Po ułożeniu każdej warstwy stopniowo wlewamy bulion, tak aby dostał się między wszystkie składniki potrawy i nie naruszył jej formy. Galaretkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Łosoś w liściach szpinaku

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej