Sycylijska zupa z klopsikami
3 szklanki bulionu z kurczaka, 1/4 szklanki wody Klopsiki: 25-30 dag mielonej wołowiny, 1 jajko, 1 łyżka posiekanej natki, 2 łyżeczki startego parmezanu, 1/3 szklanki tartej bułki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu Oraz: 3 jajka, 25-30 dag ricotty, 1 łyżka startego żółtego sera, 1 łyżka posiekanej natki, sól do smaku, 1/4 łyżeczki pieprzu
Bulion i wodę wlewamy do rondla. Ucieramy jajko z mięsem, natką, parmezanem, tartą bułką. Doprawiamy solą i pieprzem, lepimy małe klopsiki. Wkładamy je do wrzącego bulionu, gotujemy 45 minut. Ubijamy jajka z ricottą, żółtym serem i natką. Solimy i pieprzymy. Dodajemy tę mieszaninę do gorącej zupy, delikatnie mieszając. Podgrzewamy jeszcze przez 10 minut.
Skomentuj:
Sycylijska zupa z klopsikami