Ostra zupa z awokado
2 łyżki oliwy, 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, 6 pojedynczych piersi kurczaka pokrojonych w paseczki, 1-2 łyżeczki suszonego oregano, sól, pieprz, 2 l bulionu drobiowego, 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki, chipsy kukurydziane, pokrojony w kostkę miąższ z 2 awokado, 3 posiekane pomidory (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), 3 cebulki dymki pokrojone w plasterki, garść posiekanej kolendry, 1-2 posiekane papryczki jalapeno, cząstki limonki
Rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, a po chwili kurczaka i oregano. Solimy, pieprzymy, szklimy przez 3-4 minuty. Wlewamy bulion i sok z limonki, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie (7-8 minut). Przyprawiamy do smaku. Połamane chipsy kukurydziane wkładamy do miseczek, wlewamy zupę, posypujemy awokado, pomidorami, dymkami, kolendrą i jalapeno. Podajemy z cząstkami limonki.
Skomentuj:
Ostra zupa z awokado