Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Grecka zupa mayeritsa

Stylizacja: Junona Lamcha Zdjęcia: Agata Jakubowska Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Agata Jakubowska / AG

1,5 kg łopatki jagnięcej z kością, 2 łodygi selera naciowego, 1 duża marchew, 2 duże cebule pokrojone w ćwiartki, sól, pieprz, 3 l wody, po 1 pęczku: szczypiorku, koperku, natki pietruszki, 4 jajka, sok z 2 cytryn

Mięso i warzywa zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 2 godziny. Bulion przecedzamy, wlewamy do garnka, dodajemy ugotowane mięso (oddzielone od kości i pokrojone w kostkę). Wsypujemy posiekaną zieleninę, gotujemy 10 min na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Do piany dodajemy żółtka, nie przerywając ubijania. Do masy jajecznej powoli wlewamy sok z cytryny, delikatnie mieszając. Dodajemy trochę ciepłej zupy. Tak powstanie cytrynowy sos avgolemono. Wlewamy go do zupy i podgrzewamy, mieszając. Zupy nie wolno zagotować, bo się zwarzy. Mayeritsę możemy podawać z ryżem. Tradycyjną mayeritsę przygotowuje się tylko raz w roku, właśnie na Wielkanoc. Używa się wątróbek, płucek, nerek i jelit z mlecznych jagniąt, których mięso nazajutrz jest pieczone na rożnach.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Grecka zupa mayeritsa

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej