Kurczak pieczony z ziołami
1 kurczak, sól, 1 główka czosnku, pieprz, świeże listki tymianku, majeranku, szałwii i estragonu lub po 1/2 łyżeczki tych ziół suszonych, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku, 1 łyżeczka masła, 1 cebula, olej, 150 ml białego wytrawnego wina, 250 ml soku jabłkowego
Kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą, 2 posiekanymi ząbkami czosnku i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy posiekane zioła, kilka posiekanych ząbków czosnku i łyżeczkę masła. Resztę czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę układamy na blasze wokół kurczaka. Kurczaka smarujemy olejem i wkładamy na blasze do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C. Po 30 minutach zbieramy sos, który wytworzył się podczas pieczenia, mieszamy z winem oraz sokiem jabłkowym i polewamy nim kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy, zależnie od wagi, jeszcze około 30 minut, co jakiś czas polewając kurczaka powstałym sosem.
Skomentuj:
Kurczak pieczony z ziołami