Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Babka podwójnie czekoladowa, oblana białym ganaszem

Autor przepisu: Michał Doroszkiewicz Stylizacja: Nawojka Meijer Zdjęcie: Bartosz Fasiecki Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy
Fot. Bartosz Fasiecki

3 jaja, 20 łyżek cukru, 75 g czekolady gorzkiej (70% kakao), 3/4 szklanki oleju, 1,2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 płaskich łyżeczek ciemnego kakao, 1/3 szklanki śmietany kremówki (30%), 125 g białej czekolady

Ubijamy jaja z cukrem. Rozpuszczamy gorzką czekoladę i wlewamy do jaj. Dodajemy olej oraz przesiane razem: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy na babkę (śr. 26 cm, bez kominka). Pieczemy w temp. 170 st. C około 1 godz. Przygotowujemy ganasz: zagotowujemy śmietanę i zalewamy nią drobno posiekaną białą czekoladę. Czekamy 5 minut i dokładnie mieszamy. Oblewamy ganaszem ostudzoną babkę.

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Likwidujemy szczelinę między kuchnią a blatem
Mieszkanie na 15 m kw. Mikroskopijna, ale wygodna kawalerka
Nietypowe tradycje Walentynkowe na świecie

Skomentuj:

Babka podwójnie czekoladowa, oblana białym ganaszem

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej