Kąt jadalny w małej kuchni - 20 typowych i nietypowych pomysłów
Nawet w małej kuchni warto wygospodarować miejsce, w którym można zjeść posiłek (choćby szybkie śniadanie). Podpowiadamy, jak urządzić taką minijadalnię, jakie wybrać meble i co zrobić, gdy tradycyjny stół naprawdę się nie mieści.
Praktyczny stół do małej kuchni
Zanim kupimy stół do kuchni, zastanówmy się nie tylko nad jego wielkością (zależy od liczby osób i rodzaju posiłków), ale także kształtem. Kwadratowy lub prostokątny można ustawić przy ścianie, co pozwoli zaoszczędzić miejsce, ograniczy jednak liczbę osób, które mogą usiąść do posiłku. Owalny i okrągły potrzebują więcej przestrzeni, ale za to łatwiej się wokół nich poruszać - unikamy obijania się o kanty mebla.
Na zdjęciu: Stół przy oknie. To bardzo dobre miejsce na kącik jadalny - nie koliduje z częścią kuchenną i nie przeszkadza w krzątaninie przy szafkach. W tej minijadalni stoi stół na kółkach, przy którym można się wygodnie rozsiąść na ławie z poduszkami (co ważne, mebel ten pełni też funkcję praktycznego schowka - pod siedziskiem są szuflady). Jako rezerwowe miejsca do siedzenia służą stołki, również na kółkach
Jaki stół do kuchni wybrać?
Waga stołu kuchennego jest ważna, jeśli będzie on często przestawiany - wtedy najlepiej wybrać lekki stolik z tworzywa sztucznego. Jeśli miejsca jest mało, do kompletu przydadzą się składane krzesła, które po skończonym posiłku złożymy i odstawimy na bok (świetnie sprawdzą się nakładane jedno na drugie, czyli sztaplowane).
Jedno w drugie, czyli sposób na zaoszczędzenie miejsca. Na zdjęciu poniżej: krzesła z tworzywa sztucznego, Halmar.
fot. Producent
Składany stół do małej kuchni
Rozkładany stół to dobry pomysł, bo wielkość takiego mebla w każdej chwili będziemy mogli dostosować do liczby osób (a złożony nie zajmie dużo miejsca). Wygodne są szufladki w nodze mebla lub pod blatem, w których zmieszczą się np. sztućce i serwetki.
Warto wiedzieć: Żeby wygodnie siadać do stołu i od niego wstawać (odsuwając krzesło), wokół mebla trzeba zapewnić odpowiednio dużo wolnego miejsca. Przyjmuje się, że od krawędzi stołu do ściany lub do innego mebla powinno być co najmniej 65 cm przestrzeni.
Delfina Grzelak
Stół do kuchni na kółkach
Stolik-pomocnik z powodzeniem zastąpi tradycyjny stół, o ile pod blatem jest wystarczająco dużo miejsca na nogi siedzących przy nim osób. Warto wybrać model na kółkach, dzięki którym po posiłku bez wysiłku przesuniemy mebel, ustawiając go np. wzdłuż ściany.
Wysuwany blat kuchenny
Wysuwany blat sprawdzi się w kuchniach, w których nie ma miejsca nawet na bardzo mały stolik (np. z szafkami przy trzech ścianach). Schowany blat nie będzie przeszkadzał w swobodnym poruszaniu się po pomieszczeniu, a po wysunięciu może służyć nie tylko jako ministolik, ale także jako dodatkowe miejsce do pracy, którego często w kuchni brakuje.
Na zdjęciu: W roli stolika - deska do krojenia wbudowana pod blatem roboczym. Ma 60 cm długości i tylko 30 cm w najszerszym miejscu, ale jedna osoba może tu zjeść mały posiłek albo wypić kawę.
fot. Monika Filipiuk-Obałek
Szafko-stół do kuchni - wysuwany blat, jak szuflada -
Blat ukryty w dolnej zabudowie ma front z uchwytem, który ułatwia wysuwanie i wsuwanie 'stolika'. Front ten zrobiono z takich samych materiałów co drzwiczki wszystkich schowków, po wsunięciu wygląda więc jak jeszcze jedna szuflada.
Warto wiedzieć: Wysuwane blaty przesuwają się po prowadnicach zamocowanych do boków szafki albo na specjalnej metalowej płycie. Wbrew pozorom, są bardzo stabilne (co oznacza, że nasze śniadanie nie zsunie się niespodziewanie na podłogę) i wytrzymują spory ciężar od 30 do nawet 100 kg, zależnie od zastosowanego systemu (bezpieczne są więc na nim nie tylko kubki i talerze, ale również mały sprzęt AGD: krajalnica do chleba czy robot). Wykonanie takiego blatu można zamówić w studiu kuchennym, w którym kupujemy całą zabudowę, albo u stolarza.
Wysuwany i rozkładany blat
Ten blat kuchenny można na dodatek rozłożyć - ma wtedy długość równą mniej więcej podwójnej głębokości szafki. Podczas chowania w zabudowie jedna jego część wsuwa się pod drugą.
fot. Sławomir Frąckowiak
Blat kuchenny w kształcie litery L
ten blat wysuwa się z zamocowanej pod długą półką specjalnej 'szuflady', która zarazem stanowi solidną podporę. Po wsunięciu mebel nie chowa się całkowicie, ale zajmuje dużo mniej miejsca.
Barek w kuchni
Zwykle barek jest sporo wyższy niż stół (ma 110-115 cm), dlatego siedzi się przy nim nie na krzesłach, ale stołkach barowych nazywanych hokerami. W otwartej kuchni często jest umieszczany na granicy z pokojem dziennym - wtedy optycznie oddziela dwie strefy o różnych funkcjach i nieco przesłania kuchenny rozgardiasz przed wzrokiem osób wypoczywających w salonie.
Na zdjęciu: Elegancki barek zrobiony z takiego samego materiału co część szafek, służy nie tylko jako miejsce do jedzenia - można na niego odstawiać potrawy dopiero co wyjęte z piekarnika zainstalowanego w wysokiej zabudowie. Gorące naczynia nie uszkodzą blatu, został bowiem przykryty taflą grubego hartowanego szkła.
Barek z szufladami pod blatem
Barek z szufladami pod blatem oferuje nie tylko miejsce na spożywanie posiłków, ale także na przechowywanie drobnych rzeczy. Tutaj są aż trzy - wystarczająco duże, by pomieścić drobne akcesoria potrzebne podczas jedzenia.
Do barku przydadzą się stołki barowe. Na zdjęciu od lewej: stołek IKEA, 89 zł; Stołek drewniany Agata Meble, 349 zł; Stołek z tworzywa sztucznego Leroy Merlin, 170 zł.
mat. promocyjne
Barek na murku
Barkiem może być również blat osadzony na ściance niepełnej wysokości, która oddziela kuchnię od strefy dziennej. Jeśli kuchnia jest mała, stołki trzeba ustawić od strony pokoju. Taki blat (koniecznie szerszy od ścianki) można zrobić np. z drewna, płyty MDF lub - jak tutaj - z granitu.
Kuchenny barek sprzyja integracji i podtrzymywaniu więzi! Mogą przy nim usiąść członkowie rodziny lub zaproszeni gości w oczekiwaniu na posiłek.
fot. Franke
Barek przy ścianie
Aby barek nie przeszkadzał w poruszaniu się między otwartą kuchnią a salonem, częściowo nasunięto go na ścianę wnęki kryjącej przedpokojową szafę.
Stoliki do kuchni - jadalnia na parapecie
Aby wygodnie zjeść posiłek na parapecie, powinien mieć co najmniej 40 cm głębokości. Większość standardowych parapetów jest płytsza, wtedy trzeba go zrobić na zamówienie - na przykład z płyty MDF, drewna, kamienia.
Wykorzystując parapet jako stolik, trzeba zrezygnować z zasłon i firan. Jeśli do okna nie zaglądają sąsiedzi, może pozostać nieosłonięte. W innym wypadku praktycznym rozwiązaniem będą rolety lub żaluzje.
Parapet w kształcie trójkąta
Oryginalna forma nie jest jedyną zaletą - przy takim parapecie mogą bowiem usiąść nawet trzy osoby. Aby zwiększyć jego stabilność, najbardziej wysunięta część została podparta nogą. Stwarza to także przestrzeń pod parapetem, gdzie można wsunąć stołki.
Stolik na ścianie
To po prostu niewielki blat przymocowany do ściany śrubami lub kołkami. Bardzo praktyczny jest opuszczany, na zawiasach; gdy go nie używany, można go bez problemu złożyć, by nie zajmował miejsca (przylega wtedy płasko do ściany).
Rodzaj oświetlenia zależy od funkcji, jakie pełni stolik. Jeśli ma służyć również jako miejsce do czytania albo nawet kącik do pracy, zamiast lampy sufitowej zamontujmy kinkiet (najlepiej z ruchowym ramieniem umożliwiającym regulowanie kąta padania światła).
Stolik składany
Składany stolik "uwalnia" miejsce, gdy nie jest używany. Do tego składane na płasko krzesła to sprawdzone rozwiązanie do niewielkich pomieszczeń. Gdy nie są potrzebne, można je zawiesić na haczykach wbitych w ścianę.
Pomysłowa konstrukcja. Blat i półkę nad nim przymocowano do panelu ściennego (wszystkie elementy zrobiono z laminowanej płyty meblowej). Aby złożyć blat, wystarczy przesunąć podpierającą go nogę; po jego opuszczeniu przy ścianie powstaje dodatkowa półeczka, na którą można odstawić akcesoria używane podczas codziennych posiłków.
PICTURE PRESS
Stolik dopasowany do wnętrza
Spójność stylistyczna również ma znaczenie - stolik warto zrobić z tego samego materiału, z jakiego jest wykonana reszta kuchennej zabudowy. Pozwoli to uniknąć nadmiaru wzorów i barw, powodującego zwykle wrażenie chaosu.
Blat roboczy
Blat roboczy najczęściej znajduje się na wysokości około 85 cm, czyli nieco wyżej niż blat stołu. Zamiast krzeseł lepiej więc sprawdzą się stołki barowe - zwłaszcza te o regulowanej wysokości, która pozwala idealnie dopasować siedzisko do poziomu blatu. Dla naszego komfortu i bezpieczeństwa lepiej też unikać sąsiedztwa płyty grzejnej.
Na zdjęciu: Blat na kółkach przesuwa się po prowadnicy zamocowanej wzdłuż krawędzi blatu roboczego. Po odsunięciu od ściany zmienia się w stolik - nawet dla trzech osób.
Właściwy wymiar blatu stołu w kuchni
W bocznej części zabudowy blat roboczy został przedłużony. Szafki pod nim są niższe od pozostałych - mają wysokość stołu (zostały zaprojektowane już z myślą o miejscu do jedzenia). Dlatego do siedzenia mogą służyć standardowe krzesła - tutaj wybrano lekkie mebelki z przezroczystego tworzywa sztucznego.
Skomentuj:
Kąt jadalny w małej kuchni - 20 typowych i nietypowych pomysłów