<B>Wyglądają jak zwykłe ceramiczne płyty grzejne. Działają jednak zupełnie inaczej, gwarantując nie tylko wyjątkową wygodę w użyciu - proste sterowanie i łatwe czyszczenie - ale też oszczędność energii i czasu.</B> <BR />Płyty indukcyjne wytwarzają pole magnetyczne, które powoduje rozgrzanie się dna naczynia. To sprawia, że urządzenie zawsze dopasuje pracę do wielkości garnka. Sama płyta nie rozgrzewa się - nawet jeśli coś się rozleje, nie ulega przypaleniu - urządzenie przejmuje jednak temperaturę od rozgrzanego naczynia (w większości płyt są tzw. wskaźniki zalegania ciepła). <BR /> Electrolux, Infinite, możliwość łączenia stref, wyświetlacz LCD, funkcja automatycznego zagotowania, Stop & Go, szer. 78 cm, 5250 zł - Fot. Electrolux
Wyglądają jak zwykłe ceramiczne płyty grzejne. Działają jednak zupełnie inaczej, gwarantując nie tylko wyjątkową wygodę w użyciu - proste sterowanie i łatwe czyszczenie - ale też oszczędność energii i czasu.
1 z 10<B>Wyglądają jak zwykłe ceramiczne płyty grzejne. Działają jednak zupełnie inaczej, gwarantując nie tylko wyjątkową wygodę w użyciu - proste sterowanie i łatwe czyszczenie - ale też oszczędność energii i czasu.</B> <BR />Płyty indukcyjne wytwarzają pole magnetyczne, które powoduje rozgrzanie się dna naczynia. To sprawia, że urządzenie zawsze dopasuje pracę do wielkości garnka. Sama płyta nie rozgrzewa się - nawet jeśli coś się rozleje, nie ulega przypaleniu - urządzenie przejmuje jednak temperaturę od rozgrzanego naczynia (w większości płyt są tzw. wskaźniki zalegania ciepła). <BR /> Electrolux, Infinite, możliwość łączenia stref, wyświetlacz LCD, funkcja automatycznego zagotowania, Stop & Go, szer. 78 cm, 5250 zł - Fot. Electrolux
2 z 10KUCHNIA. Płyty indukcyjne wyposażone są w dodatkowe funkcje ułatwiające korzystanie z urządzenia, m.in.: <BR /> przyspieszenie gotowania (tzw. Booster) przez zwiększenie mocy; czasem tylko w wybranych polach grzewczych; <BR />zapamiętywanie ustawień - pozwala powtórzyć wybrane ustawienia mocy; <BR />automatyczne zagotowanie - po zagotowaniu płyta sama zmniejsza moc; <BR />Stop & Go - wstrzymuje pracę na krótki czas, zapamiętując ustawienia. <BR /> Na zdjęciu: Mastercook, I4DD64ZM, możliwość łączenia stref, wyświetlacz LCD, funkcja zapamiętywania ustawień, szer. 60 cm, 4689 zł - Fot. Mastercook
3 z 10KUCHNIA - ZALETY PŁYT INDUKCYJNYCH: * oszczędność czasu - potrawy przygotujemy o 1/3 szybciej; * oszczędność energii - ponad 25 proc. w porównaniu z płytą ceramiczną; * bezpieczeństwo - płyta nie nagrzewa się, nie ma więc ryzyka poparzenia, nie zacznie też grzać, jeśli np. położymy na niej ścierkę. Blokada ustawień gwarantuje, że przypadkowe dotknięcie panelu nie zmieni ustawień. Timer (osobny dla każdego pola) automatycznie wyłączy płytę; * gładka powierzchnia ułatwia czyszczenie, a produkty się nie przypalą; * pole elektromagnetyczne może zakłócać pracę rozrusznika serca osoby obsługującej urządzenie oraz niszczyć dane na kartach magnetycznych; * można używać wyłącznie garnków o płaskim dnie, ze stali lub lanego żelaza, przy naczyniach ze stali 18/10 sprawdźmy oznaczenie, czy producent dopuszcza stosowanie ich na płytach indukcyjnych; * do mycia trzeba stosować wyłącznie specjalne preparaty. <BR />WADY PŁYT INDUKCYJNYCH: * podatność na uszkodzenia mechaniczne - wszelkie zarysowania obniżają wytrzymałość, a pęknięcie uniemożliwia korzystanie z urządzenia; * duże obciążenie dla sieci, zwłaszcza przy korzystaniu z funkcji Booster; gdy w domu jest instalacja starego typu, trzeba przed zakupem zasięgnąć porady specjalisty; * wysoka cena.<BR /> Na zdjęciu: Mastercook, IGD225, indukcyjno-gazowa, szer. 61 cm, 1999 zł - Fot. Mastercook
4 z 10KUCHNIA. Zanussi, ZIT64X, szer. 60 cm, 1763 zł - Fot. Zanussi
5 z 10KUCHNIA. Teka, GKST95Ni4, funkcja Stop & Go, szer. 95 cm, 6790 zł - Fot. Teka
6 z 10KUCHNIA. Bosch, PIN685N14E, możliwość łączenia stref, wyświetlacz LCD, szer. 59,2 cm, 4999 zł - Fot. Camillo Buechelmeier/Bosch
7 z 10KUCHNIA. De Dietrich, DTI705W, funkcja zapamiętywania ustawień, szer. 65 cm, 4549 zł - Fot. DeDietrich
8 z 10KUCHNIA. Beko, HII 64400, szer. 60 cm, 1599 zł - Fot. Beko
9 z 10KUCHNIA. Amica, PI6512TF, możliwość łączenia stref, wyświetlacz LCD, funkcja podtrzymywania - Fot. Amica
10 z 10KUCHNIA. Whirlpool, ACM707BA, szer. 77 cm, 3467 zł - Fot. Whirlpool
<B>Wyglądają jak zwykłe ceramiczne płyty grzejne. Działają jednak zupełnie inaczej, gwarantując nie tylko wyjątkową wygodę w użyciu - proste sterowanie i łatwe czyszczenie - ale też oszczędność energii i czasu.</B> <BR />Płyty indukcyjne wytwarzają pole magnetyczne, które powoduje rozgrzanie się dna naczynia. To sprawia, że urządzenie zawsze dopasuje pracę do wielkości garnka. Sama płyta nie rozgrzewa się - nawet jeśli coś się rozleje, nie ulega przypaleniu - urządzenie przejmuje jednak temperaturę od rozgrzanego naczynia (w większości płyt są tzw. wskaźniki zalegania ciepła). <BR /> Electrolux, Infinite, możliwość łączenia stref, wyświetlacz LCD, funkcja automatycznego zagotowania, Stop & Go, szer. 78 cm, 5250 zł - Fot. Electrolux
KUCHNIA. Płyty indukcyjne wyposażone są w dodatkowe funkcje ułatwiające korzystanie z urządzenia, m.in.: <BR /> przyspieszenie gotowania (tzw. Booster) przez zwiększenie mocy; czasem tylko w wybranych polach grzewczych; <BR />zapamiętywanie ustawień - pozwala powtórzyć wybrane ustawienia mocy; <BR />automatyczne zagotowanie - po zagotowaniu płyta sama zmniejsza moc; <BR />Stop & Go - wstrzymuje pracę na krótki czas, zapamiętując ustawienia. <BR /> Na zdjęciu: Mastercook, I4DD64ZM, możliwość łączenia stref, wyświetlacz LCD, funkcja zapamiętywania ustawień, szer. 60 cm, 4689 zł - Fot. Mastercook
KUCHNIA - ZALETY PŁYT INDUKCYJNYCH: * oszczędność czasu - potrawy przygotujemy o 1/3 szybciej; * oszczędność energii - ponad 25 proc. w porównaniu z płytą ceramiczną; * bezpieczeństwo - płyta nie nagrzewa się, nie ma więc ryzyka poparzenia, nie zacznie też grzać, jeśli np. położymy na niej ścierkę. Blokada ustawień gwarantuje, że przypadkowe dotknięcie panelu nie zmieni ustawień. Timer (osobny dla każdego pola) automatycznie wyłączy płytę; * gładka powierzchnia ułatwia czyszczenie, a produkty się nie przypalą; * pole elektromagnetyczne może zakłócać pracę rozrusznika serca osoby obsługującej urządzenie oraz niszczyć dane na kartach magnetycznych; * można używać wyłącznie garnków o płaskim dnie, ze stali lub lanego żelaza, przy naczyniach ze stali 18/10 sprawdźmy oznaczenie, czy producent dopuszcza stosowanie ich na płytach indukcyjnych; * do mycia trzeba stosować wyłącznie specjalne preparaty. <BR />WADY PŁYT INDUKCYJNYCH: * podatność na uszkodzenia mechaniczne - wszelkie zarysowania obniżają wytrzymałość, a pęknięcie uniemożliwia korzystanie z urządzenia; * duże obciążenie dla sieci, zwłaszcza przy korzystaniu z funkcji Booster; gdy w domu jest instalacja starego typu, trzeba przed zakupem zasięgnąć porady specjalisty; * wysoka cena.<BR /> Na zdjęciu: Mastercook, IGD225, indukcyjno-gazowa, szer. 61 cm, 1999 zł - Fot. Mastercook
Skomentuj:
Kuchnia: gotowanie na chłodno