Urządzamy wyspę kuchenną
Wraz z modą na kuchnię połączoną z salonem lub jadalnią przyszła moda na wyspę stojącą na ich granicy. I dobrze, bo to świetny pomysł.
Centralne usytuowanie wyspy, a co się z tym wiąże łatwość dostępu do niej ze wszystkich stron, wymaga przestrzeni. Optymalna odległość między wyspą a ciągiem roboczym wynosi mniej więcej 120 cm - tyle wystarczy, by się swobodnie poruszać i mieć wygodny dostęp do szafek.
Zagospodarowanie wyspy
Można na niej zainstalować urządzenia kuchenne bądź urządzić dodatkowy blat roboczy dostępny ze wszystkich stron, z szafkami i podręcznymi szufladami pod spodem. Pod blatem wyspy można też umieścić barek na kółkach, bardzo przydatny
w czasie podejmowania gości, a do wyspy dostawić stół, bufet lub inny mebel funkcjonalnie związany już z innym pomieszczeniem. Albo wygospodarować pod blatem, od strony pokoju dziennego, miejsce na telewizor.
Jeśli na wyspie nie instalujemy kuchenki z wiszącym nad nią okapem, dobrym pomysłem jest zawieszenie pod sufitem półki z oświetleniem i relingami.
Niezbędne instalacje
Wyspę kuchenną trzeba zaplanować przed wykończeniem ścian i posadzki w kuchni. Jeśli mają się na niej znaleźć urządzenia kuchenne, trzeba wcześniej doprowadzić odpowiednie instalacje.
Najczęściej na wyspie montuje się płytę grzejną, ewentualnie również zlewozmywak. Planując ich położenie, pamiętajmy o pozostawieniu kawałka wolnego blatu, na który będzie można odstawiać naczynia. Minimalna szerokość wyspy jest taka sama jak szerokość typowego blatu kuchennego i wynosi 60 cm, ale - zwłaszcza gdy wyspa ma być dostępna ze wszystkich stron - dobrze ją nieco powiększyć, np. o 20-30 cm.
Nad płytą grzejną powinien się znaleźć okap wyspowy zamocowany do sufitu. Wybierzmy taki, który będzie pasował do stylu kuchni - jego obudowę widać ze wszystkich stron, stanowi więc bardzo ważny element wystroju wnętrza.
Jeśli w okapie ma być wyciąg, trzeba przemyśleć, co zrobić z rurą odprowadzającą powietrze do kanału wentylacyjnego. Jej poziome fragmenty można ukryć w suficie podwieszanym z płyt gipsowo-kartonowych. Ważne, by fragmenty te nie były zbyt długie; dla ułatwienia przepływu powietrza powinny być poprowadzone skosem (ok. 10 stopni) w górę w kierunku kanału wentylacyjnego.
Zasilanie elektrycznej płyty grzejnej można poprowadzić w posadzce, tak samo wodę do zlewozmywaka. Pamiętajmy, by odchodząca od zlewozmywaka rura kanalizacyjna (o średnicy 50 mm) miała odpowiedni spadek, a odległość zlewozmywaka od pionu kanalizacyjnego nie była zbyt duża (najlepiej do 3,5 m).
Niezwykle istotną sprawą jest też zarówno funkcjonalne, jak i efektowne oświetlenie wyspy. Może to być światło punktowe zamontowane w okapie kuchennym bądź w suficie.
- Więcej o: