Baterie kuchenne [nietypowe]
Tego typu armatury jest niewiele na rynku i raczej nie kupimy jej w supermarkecie budowlanym. Poza tym ceny niektórych modeli są dość wysokie.
Podtynkowe – to baterie, których korpus z pozostałymi elementami konstrukcyjnymi (w postaci specjalnego modułu) schowany jest w ścianie. Na zewnątrz widać wylewkę i pokrętło lub dźwignię, które służą do regulacji temperatury i wielkości strumienia.
Elektroniczne (z fotokomórką) – można je uruchomić (i wyłączyć) bez dotykania, gdyż reagują na ruch. Ustawienie temperatury i wydajności strumienia wody umożliwia regulator znajdujący się na korpusie lub wylewce baterii, a jeśli są dwie wylewki (tradycyjna i bezdotykowa) – w skrzynce zamontowanej w szafce pod zlewozmywakiem. W takich bateriach z dwiema wylewkami, dolną uruchamia się fotokomórką, wyższa natomiast sterowana jest klasycznie – za pomocą uchwytu.
Termostatyczne – mają pierścień z podziałką i zaznaczoną na niej bezpieczną dla naszych rąk temperaturą 38°C. W kuchni stosuje się je rzadko.
Dwuotworowe – ich korpus montuje się ze zlewem, a mieszacz może znajdować się bliżej krawędzi blatu. Regulacja temperatury odbywa się za pomocą przekręcania przycisku. Niektóre modele mają też szybki wybór temperatury przez proste kliknięcie (1 X woda zimna, 2 X ciepła, 3 X gorąca).
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail.
Skomentuj:
Baterie kuchenne [nietypowe]