Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Czysto w kuchni

Tekst: Ewa Stroik
Czysta kuchnia - zlewozmywaki.pl

Czystość w kuchni ma szczególne znaczenie. Nie chodzi tu jedynie o regularne odkurzanie czy wietrzenie wnętrza. Tu czyste i uporządkowane musi być wszystko, co ma styczność z żywnością, a dotyczy to właściwie każdego elementu zabudowy i wyposażenia.

Najważniejsza jest regularność - to podstawa każdych porządków. Jeżeli po każdorazowym użyciu jakiegokolwiek sprzętu kuchennego, po zakończonym gotowaniu czy jedzeniu, dokładnie wyczyścimy używane urządzenia oraz akcesoria i starannie umyjemy blaty robocze, zaoszczędzimy sobie długich godzin spędzonych na czyszczeniu przeróżnych zabrudzeń. Pod żadnym pozorem nie wolno używać w kuchni silnie żrących środków lub rysujących delikatne powierzchnie proszków do czyszczenia. Zaopatrzmy się w preparaty stworzone do czyszczenia i pielęgnacji kamienia, płyt MDF, drewna, ceramiki. Również sprzęty AGD warto czyścić specjalnymi płynami i mleczkami, które nie tylko doskonale je odtłuszczają, odkamieniają i odczyszczają, ale też odświeżają i przedłużają ich żywotność. Zadbajmy o to, by mieć środki do czyszczenia zmywarki, okapu, płyt indukcyjnych i ceramicznych, a przede wszystkim w preparaty do błyszczących powierzchni wykonanych ze stali nierdzewnej, których w we współczesnych kuchniach nie brakuje.

Preparaty z probiotykami nie tylko czyszczą, lecz wspierają też rozwój korzystnej mikroflory. - Yope

Niezbędne środki czystości w kuchni

Służą do usuwania zanieczyszczeń z powierzchni kuchennych, takich jak zlewozmywaki, blaty, piekarniki, kuchenki, okapy, a także naczyń i sztućców. Środki te są specjalnie opracowane, aby skutecznie usuwać tłuszcz, zabrudzenia, plamy i zapachy, które pojawiają się podczas gotowania i przygotowywania posiłków. Wśród nich znajdują się między innymi płyny do mycia naczyń, proszki i żele do czyszczenia kuchenek i piekarników, środki do czyszczenia zlewozmywaków, okapów i blatów kuchennych, a także specjalne płyny dezynfekujące i odświeżacze powietrza. Niektóre z tych środków zawierają składniki, które usuwają trudne plamy, takie jak tłuszcz, a także substancje zapachowe, które pozostawiają przyjemny aromat. Przy wyborze produktów warto zwrócić uwagę na ich skład i przeznaczenie, aby kupić najlepszy produkt dla danego typu powierzchni i zanieczyszczeń. Ważne jest również, aby stosować je zgodnie z zaleceniami producenta, aby uzyskać najlepsze efekty czyszczenia oraz aby zachować bezpieczeństwo i higienę w kuchni.

Technologia powłoki poliuretanowej sprawia, że gąbka myje skutecznie i bez zarysowań. - Vileda
1. Dzięki zawartości sody środek może być używany na powierzchniach mających kontakt z żywnością. Frosch - 2. Spray zawiera neutralizator zapachów, co jest przydatne w kuchni. BeSymbio
Profesjonalnie opracowana formuła poradzi sobie nawet z uporczywymi zabrudzeniami. - Pomoc Domowa

Łatwy w pielęgnacji blat kuchenny

Ze względu na kontakt z żywnością blat powinien być zawsze higienicznie czysty. Pamiętajmy zatem, aby codziennie go przecierać. Zabrudzenia najlepiej usuwać na bieżąco, by nie dopuścić do ich zaschnięcia i wniknięcia w strukturę materiału - w najgorszym przypadku może to spowodować odbarwienia blatu. Warto także używać podkładek pod gorące naczynia, aby uniknąć przypaleń. Nie należy również kroić produktów spożywczych bezpośrednio na blacie, ponieważ może to spowodować powstanie rys. Dobór sposobu czyszczenia i środka zależy od materiału, z którego wykonany jest blat. W każdym przypadku niewskazane jest natomiast używanie szorstkich zmywaków, druciaków czy szczotek. Lepiej zastąpić je miękkimi ściereczkami, np. z mikrofibry.

Każdy blat drewniany należy odpowiednio zabezpieczyć, aby zachować jego naturalny wygląd na dłużej oraz poprawić właściwości użytkowe. - DLH
Spieki kwarcowe sprawdzą się w kuchni – są bardzo odporne na zarysowania i głębokie ścieranie. - Laminam
Laminowane blaty są odporne na plamy, zadrapania i działanie wilgoci, co czyni je trwałymi rozwiązaniami w kuchni. - Egger
Laminowane powierzchnie są wyjątkowo trwałe. Z powodzeniem możemy stosować je w obrębie płyty grzewczej czy piekarnika. - Pfleiderer
Blat laminowany wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką z delikatnym detergentem, aby usunąć zabrudzenia (tu ściereczka z jonami srebra). - Vileda

Ściana nad blatem roboczym

Najczęściej wykorzystywane są tu płytki ceramiczne. Zostały one wręcz stworzone do kuchni, a w szczególności na te części, które najczęściej ulegają zabrudzeniom. Wykonane są z naturalnych surowców, są łatwe w użytkowaniu, a jednocześnie odporne na działanie środków chemicznych. Znajdziemy je w najróżniejszych rozmiarach, zaczynając od małych - mozaikowych, kończąc na wielkoformatowych płytach. Mozaika wymaga tu jednak odpowiedniego zabezpieczenia. O ile sprawdzi się nad blatem roboczym, o tyle jeżeli chcemy ułożyć ją w miejscu narażonym na ciągłu kontakt z wodą lub wysokie temperatury, warto zastosować na niej dodatkową ochronę. Tu idealnie sprawdzi się np. panel ze szkła hartowanego. Dodatkowo mozaiki sprzedawane są w formie specjalnie przygotowanych elementów – naklejonych na siatkę.

Jeżeli brakuje ci miejsca do przechowywania w szafkach, pomyśl o dodatkowych półkach. Mogą one pełnić funkcję praktyczną i dekoracyjną. Drewniane półki w połączeniu z pasującymi pojemnikami do przechowywania mogą wyglądać naprawdę stylowo.

Wykonane z twardego gresu porcellanato i pokryte warstwą szkliwa mozaiki gwarantują trwałość i odporność na uszkodzenia oraz wilgoć. - Raw Decor
Błyszczące płytki ze strukturą kafla tworzą piękną i łatwą w użytkowaniu i pielęgnacji ścianę w stylu retro. - Rako
W kuchni sprawdzą się tapety winylowe. Ich wierzchnią warstwę stanowi sprasowany winyl, odporny ścieranie, zarysowania oraz działanie wody. - Muraspec

Regularne mycie lodówki

Zapobiega namnażaniu się bakterii oraz powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Przed przystąpieniem do pracy wyłączamy lodówkę. Następnie wyjmujemy żywność, a na końcu wszystkie półki i szuflady, które myjemy w zlewie lub zmywarce. Czyszczenie lodówki wewnątrz wymaga umycia ścianek. Szczególnie dokładnie należy umyć rowki, na których leżą półki. Mogą się tam zbierać zanieczyszczenia, które są doskonałą pożywką dla bakterii. Konieczne jest także wyczyszczenie kanalika otworu odpływowego. W sklepach znajdziemy specjalne środki do czyszczenia lodówki, które są bezpieczne dla żywności i nie niszczą wnętrza chłodziarki. Można wykorzystać produkty, które zwykle mamy w domu – ocet, sodę oczyszczoną i cytrynę. Nie przechowujmy dużej ilości produktów w lodówce, ponieważ zakłóca to prawidłową cyrkulację powietrza, co w efekcie powoduje psucie się jedzenia. Nie umieszczajmy w lodówce ciepłych potraw, ponieważ sprzyja to tworzeniu się wilgoci, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju pleśni.

Niesamowity efekt w kuchni – łatwe w utrzymaniu płytki ceramiczne białe i drewnopodobne w mozaikowej kompozycji. - Opoczno
Jeśli chcesz, by lodówka służyła Ci jak najdłużej, musisz o nią zadbać – powinno się ją regularnie czyścić i na bieżąco eliminować drobne zabrudzenia. - Amica
Kwarc to materiał z naturalnych elementów, jednocześnie utwardzony tak, że nie ulega zarysowaniom, nie przyswaja plam np. z soku, kawy, wina. - Technistone
Wiedza o tym, jak przechowywać produkty w lodówce i trzymanie się tych zasad, to bardzo ważne kwestie. - Gorenje

Sterylne płyta i okap

Czyszczenie płyty indukcyjnej jest prostsze niż płyty gazowej. Nie wymaga ona bowiem demontażu, powierzchnia jest tutaj w pełni płaska, co znacząco ułatwia dbanie o nią. Powierzchnia ta jest jednak też bardzo delikatna, dlatego do czyszczenia nie wolno używać ostrych materiałów, takich jak na przykład wełna stalowa. Dostępne są różne środki do czyszczenia płyty indukcyjnej, tak więc bez problemu znaleźć można produkt, który sprawdzi się w likwidacji tłuszczu, resztek jedzenia i innych zanieczyszczeń. W przypadku okapu trzeba pamiętać nie tylko o wyczyszczeniu elementów zewnętrznych, lecz także filtrów. Czyszczenie modeli ze stali nierdzewnej powinno więc obejmować i odtłuszczanie całego korpusu urządzenia, i dorowadzenie filtrów do idealnego stanu. Nowoczesne filtry do okapów mają formę aluminiowych paneli, które można myć pod bieżącą wodą, używając łagodnych detergentów albo stosując równie skuteczne domowe sposoby.

Regularne czyszczenie okapu nie tylko zapewnia zdrowe środowisko, ale ma też bezpośredni wpływ na wydajność urządzenia. - Falmec
Po każdym gotowaniu czy smażeniu przetrzyjmy urządzenia, zwłaszcza że podczas tych czynności powstaje dużo oparów. - Gorenje
Płyta wygląda dobrze tylko wtedy, gdy jest zadbana. Płaska konstrukcja nie stanowi tak dużego wyzwania jak w przypadku modeli gazowych. - Bosch
Płyta ze względu na szklaną powierzchnię jest dość delikatna i wrażliwa na zarysowania. Niie czyśćmy jej pierwszym lepszym płynem czy zmywakiem. - Bosch

Wyczyszczony piekarnik

Resztki przygotowywanych potraw oraz tłuszcz osadzający się we wnętrzu piekarnika podczas pieczenia ulegają spalaniu i mogą niekorzystnie wpływać na aromat naszych dań. Najprostszym zarazem najpopularniejszym sposobem na czyszczenie piekarnika jest umycie jego wnętrza gąbką lub szmatką maczaną w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń lub innego środka myjącego. Ruszt oraz prowadnice to części składowe piekarnika, które również się brudzą w trakcie użytkowania. Do ich czyszczenia idealnie sprawdzają się środki przeznaczone do czyszczenia grilla. Możemy też użyć pasty z octu, sody i wody. Najlepiej robić to po każdym użyciu piekarnika lub przynajmniej regularnie. Czyszczenia wymaga też obudowa piekarnika. Często te czynności idą w parze, ale mycie z zewnątrz jest mnie wymagające - wystarczy woda i płyn. 

Istnieje kilka sprawdzonych, domowych sposobów na czyszczenie piekarnika, które znacznie ułatwiają sprzątanie. - Amica
Zanim zaczniesz czyścić wnętrze piekarnika, wyciągnij całe jego wyposażenie – ruszty oraz blachy, które najlepiej wyczyścić oddzielnie. - Amica

Zadbany zlewozmywak

Zlew należy czyścić delikatnym detergentem po każdym użyciu, spłukiwać ciepłą wodą i wycierać do sucha. Takie działanie zapobiega powstawaniu zacieków. Na trudniejsze zabrudzenia, np. plamy z tłuszczu, może to być jednak za mało. Dlatego zaleca się również porządne czyszczenie zlewozmywaka po około 30 użyciach. Pamiętajmy też, aby na bieżąco zmywać plamy po owocach oraz ślady po kawie i herbacie. W przeciwnym razie mogą one pozostawić trwałe odbarwienia na powierzchni zlewu. Można też wyposażyć zlewozmywak w specjalne gumowe podkładki na dno, które zabezpieczą go przed uszkodzeniami.

Mycie zlewozmywaka

Moje doświadczenia z codziennego mycia 20 letniego zlewozmywaka ceramicznego są bardzo dobre, wystarczy, że szorstką stroną gąbki z płynem do naczyń przemyję kilkukrotnie komorę i spłuczę. Jeśli chcę usunąć ślady od startej stali z jasnej powierzchni zlewu to sięgam po specjalną pastę lekko ścierną, mocniejszą niż tradycyjne środki. Tą pastą bardzo dobrze czyści się także stalowe sitko odpływowe i niedomyte garnki.

Najtrudniej jest doradzić w sprawie czyszczenia zlewozmywaków granitowych – kompozytowych. Nie ma własnych doświadczeń ale z rozmów z klientami, wiem, że jeśli zlewozmywak jest niezużyty to pomocne są środki dostępne w każdej kuchni. Jeśli zlewozmywak ma kilka lat to trzeba stosować środki bardziej specjalistyczne, odkamieniające i konserwujące. Powierzchnia zlewozmywaka kompozytowego z czasem staje się porowata, ponieważ żywica spajającą piasek granitowy jest wypłukiwana. Taki zlewozmywak niestety jest bardzo trudno utrzymać w czystości.

JAN ŚMIGIELSKI, Właściciel Śmigielski Technika Kuchenna

Dzięki swojej szczególnej odporności ceramika jest idealnym materiałem na zlewozmywak. Jest wytrzymała na uderzenia i zarysowania, nie ulega przebarwieniom. - SystemCeram
W każdej kuchni przyda się młynek do odpadów organicznych – uwolnią pomieszczenie od nieprzyjemnego zapachu i niehigienicznych resztek. - Franke
Ceramika to rozwiazanie które zapewni praktyczność od przygotowania żywności do czyszczenia zlewu. - Zlewozmywaki.pl
Powierzchnie ceramiczne są szczególnie łatwe w czyszczeniu i pielęgnacji i przez wiele lat wyglądają pięknie. - Zlewozmywaki.pl

Czysta bateria kuchenna

Do jej czyszczenia najlepiej używać zwykłej gąbki takiej samej jak do mycia naczyń lub cienkiej ścierki z mikrofibry. Pamiętajmy jednak, by przypadkiem jedna gąbka w kuchni nie stała się gąbką „od wszystkiego”. Gąbka, którą czyścimy naczynia, jest nasiąknięta tłuszczem oraz różnego rodzaju płynami, które przyczyniłyby się do powstania odbarwień. Do baterii złotej, białej, czarnej, chromowanej użyjmy prostej, delikatnej chemii do czyszczenia powierzchni w kuchni. W przypadku baterii ze stali szczotkowanej zaleca się użycia specjalnego środka do stali.

Kolor baterii ma znaczenie dla sposobu czyszczenia – różne kolory są bardziej lub mniej narażone na konkretne rodzaje zabrudzeń. - Grohe
Powierzchnia chromowana lub w odpornym wykończeniu stali szlachetnej jest łatwa w utrzymaniu czystości. - Hansgrohe
Awangardowa, łatwa do utrzymania w czystości bateria harmonizuje z rozmaitymi stylami wnętrz. Szczególnie polecana jest do nowoczesnych kuchni. - Hansgrohe
Aby korzystanie ze zlewu pod oknem nie utrudniało otwierania i zamykania okna, konieczna jest bateria podokienna. - Ferro
Bateria wykonana z solidnej, szczotkowanej stali nierdzewnej jest wytrzymała i łatwa w czyszczeniu. - Kludi

Zawsze czyste naczynia

Jeżeli zignorujemy czyszczenie zmywarki, odbije się to na stanie  naczyń. Nie tylko stracą one połysk, ale też nieprzyjemnie zaskoczą nas zaschniętymi resztkami jedzenia. Filtry i koszyczki na naczynia odświeżajmy minimum raz na 2 tygodnie (wystarczy przetrzeć je gąbeczką nasączoną wodą i płynem do mycia naczyń), natomiast samą zmywarkę gruntownie czyśćmy raz na 2-3 miesiące. Pamiętajmy, że chemiczne środki do czyszczenia zmywarki są dużo intensywniejsze od domowych rozwiązań. Tuż po ich zastosowaniu nie zaleca się więc mycia wyjątkowo wrażliwych na detergenty przyborów kuchennych, np. silikonowych łopatek czy form do ciasta.

Funkcja automatycznego uchylenia drzwi po skończonym cyklu mycia pozwala usunąć nadmiar pary i przyspiesza proces suszenia naczyń. - Haier
Nie da się ukryć, że od detergentów w dużej mierze zależy skuteczność mycia naczyń. Jednak nie można zapominać, jak duże znaczenie ma też jakość kupowanego sprzętu. - Candy

Nie dla nadmiaru

Nagromadzenie niepotrzebnych rzeczy nigdy nie wygląda dobrze. Gdy przyrządy kuchenne nie mieszczą się w szufladach, może warto pomyśleć o wyeksponowaniu ich na drążku umieszczonym pod meblami? Wykorzystajmy kuchenne szafki do przechowywania rzeczy, które stoją na blacie, wyspie czy parapecie. Gdy wszystkie rzeczy, których nie używamy na co dzień i które nie muszą stać na wierzchu, znikną za zamkniętymi drzwiczkami, zyskamy miejsce do pracy. Bądźmy też konsekwentni i kiedy, gdy kupujemy nową rzecz na wymianę – pozbywajmy się starej. W kuchni przyda się też pudełko, w którym w mgnieniu oka ukryjemy rzeczy zalegające na blacie, np. w przypadku niespodziewanych gości. Starajmy się sprzątać na bieżąco. Nie zostawiajmy pustego kubka na stole ani w zlewie – od razu włóżmy ją do zmywarki. Zainwestujmy w sprytne systemy przechowywania, dzięki nim każda rzecz będzie miała swoje miejsce, a kuchnia będzie uporządkowana.

Porządek w kuchni. - Peka
Stelaż umożliwia całkowity wysuw wszystkich koszy cornera z szafki, co ułatwia dostęp do produktów. - Rejs
Szuflady można wyposażyć w proste akcesoria meblowe, które ułatwią funkcjonalne podzielenie wnętrza. - Blum
Wykorzystanie systemów organizacji, takich jak przegrody, pomoże utrzymać porządek. - Galeria Wnętrz Domar

Harmonogram porządków w kuchni

Codziennie:

Raz w tygodniu:

Raz w miesiącu:

Udostępnij

Przeczytaj także

Mieszkanie z widokiem na zieleń
Jak zaoszczędzić podczas urządzania wnętrz?
Mieszkanie na wynajem – 5 wskazówek, jak je zaprojektować i urządzić

Polecane

Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?

Skomentuj:

Czysto w kuchni

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej