Nowoczesne gotowanie
Nowoczesne gotowanie to połączenie innowacyjnych technik, zaawansowanych urządzeń AGD i zrównoważonego podejścia do przygotowywania posiłków. Dzięki inteligentnym sprzętom praca w kuchni jest dziś nieskomplikowana, a jej efekty łatwo… spróbować.

Dawno temu mieliśmy jedynie garnki i patelnie – dziś nasz kuchenny arsenał jest znacznie bogatszy. Zdobycze techniki mają za zadanie nie tylko ułatwić gotowanie, ale także pomóc w odkrywaniu nowych smaków czy przestrzeganiu zasad zbilansowanej diety. Nowoczesne rozwiązania sprawiają, że umiejętne gotowanie na parze, duszenie czy pieczenie nie musi być postrzegane jako kulinarne wyzwanie. Teraz wystarczy wybrać odpowiedni program i ustawić określone parametry. Wielką metamorfozę przeszły również podstawowe akcesoria, czyli właśnie garnki i patelnie, dzięki którym możemy wydobyć głębię aromatu przyrządzanych potraw w zdrowy sposób. Do domów wkroczył też grill, do niedawna zarezerwowany dla kuchni na świeżym powietrzu – dzięki elektrycznym modelom możemy powtórzyć te smaki w naszej jadalni. Gotowanie ułatwiają też innowacyjne akcesoria, które powstają z nowoczesnych materiałów.

Właściwe przechowywanie w kuchni
Aby posiłek był smaczny i wartościowy, musi powstać z produktów odpowiednio przechowywanych. Dlatego ważny jest wybór m.in. lodówki. Na rynku znajdziemy wiele wysokiej klasy urządzeń, które oferują bardzo atrakcyjne rozwiązania. Są to m.in. technologia światła niebieskiego, funkcja równomiernego chłodzenia, Perfect Fit, regulacji temperatury, No Frost, FastFreeze . Doskonałą propozycją dla większych rodzin są modele z powiększoną przestrzenią. Lodówka wyposażona w sprężarkę inwerterową to natomiast idealna funkcja dla osób, którym w sposób szczególny zależy na oszczędności prądu. Coraz więcej jest lodówek wykorzystujących technologię Smart. Taki model może się łączyć ze smartfonem, ma ponadto dostęp do internetu, dzięki czemu ustawienia lodówki możemy zmieniać zdalnie.


Dietetycznie z piekarnika
Gotowanie na parze to znakomity sposób na zachowanie większości wartości odżywczych, minerałów i witamin, które często tracimy podczas tradycyjnego pieczenia. W czasach, w których przywiązujemy tak dużą wagę do zdrowego, zbilansowanego odżywiania przyda się piekarnik z funkcją pary. Na czystej parze ugotujemy dietetyczne warzywa i ryby, bez tłuszczu i zachowując ich naturalny smak. A pieczenie wspomagane parą da dania zarumienione i chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. W ten sposób możemy na przykład upiec indyka czy kurczaka, które tak łatwo można za bardzo wysuszyć w wysokiej temperaturze. Z kolei w kuchenkach mikrofalowych do zabudowy znajdziemy pojemnik do gotowania na parze.



Kilka dań naraz
Pieczenie wielopoziomowe to funkcja piekarnika, która dzięki termoobiegowi umożliwia jednoczesne przygotowywanie potraw na kilku poziomach bez ryzyka przenikania zapachów i zapewnia równomierne dopiekanie. W praktyce pozwala to na pieczenie kilku tych samych lub różnych dań jednocześnie, co jest szczególnie przydatne przy dużej liczbie gości lub przygotowywaniu złożonych posiłków. W ten sposób możemy przygotować cztery różne ciasta, zapiekanki czy kompletny posiłek od przystawki po deser. Z kolei wśród płyt znajdziemy model umożliwiający równoczesne gotowanie nawet na ośmiu polach z różnymi ustawieniami mocy.


Zdrowa alternatywa
Frytkownica beztłuszczowa, czyli air fryer, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych metod smażenia. Urządzenie używa gorącego powietrza do pieczenia i smażenia potraw, dzięki czemu możemy się cieszyć smakiem ulubionych dań bez konieczności użycia oleju. Wewnątrz znajduje się komora, w której odbywa się obróbka termiczna potraw. Gorące powietrze otacza jedzenie ze wszystkich stron, powodując równomierne pieczenie, opiekanie lub smażenie. W efekcie dania są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
Zdrowe potrawy przygotujemy też w multicookerze. To wszechstronne urządzenie może, w zależności od zastosowanych w nim rozwiązań, łączyć w sobie funkcje: szybkowaru – umożliwia szybkie i energooszczędne gotowanie pod ciśnieniem; tradycyjnego garnka – można w nim gotować, parzyć, dusić i smażyć; piekarnika – niektóre modele umożliwiają pieczenie ciast i chleba; wolnowaru – pozwala na powolne gotowanie potraw w niskiej temperaturze, co sprawia, że mięsa stają się miękkie i soczyste; frytkownicy beztłuszczowej.

Gotowanie na nowoczesnej płycie
Płyty indukcyjne to świetny wybór dla wszystkich ceniących sobie zdrowe, smaczne i bezpieczne gotowanie. Urządzenie o prostych, szlifowanych krawędziach doskonale komponują się z blatem, a tym samym stanowią efektowne wykończenie kuchni w nowoczesnym stylu.
Mają wiele praktycznych funkcji między innymi funkcje Bridge łączącą dwa pola grzewcze w jedno. W ten sposób łatwo gotujemy potrawy w dużych naczyniach, takich jak patelnie grillowe czy brytfanny. Natomiast dzięki funkcji Booster szybko podgrzejemy swoje potrawy wybierając poziom mocy. Płyty wyposażone w precyzyjną termosondę pozwalają uniknąć niedogotowania lub zbyt mocnego wypieczenia potraw.


Niezbędny w każdej kuchni
Okap jest w kuchni niezbędny, jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemnych zapachów. Całe szczęście wybór modeli jest tak duży, że dopasujemy go nie tylko do naszych potrzeb, lecz także aranżacji wnętrza. Na rynku znajdziemy różne modele – od wbudowywanych w szafkę, przez sufitowe do wyspowych. Równie ważne co wygląd czy dopasowanie do stylu kuchni są parametry techniczne. Przed zakupem sprawdźmy jego poziom hałasu – to kryterium jest niezwykle ważne z uwagi na nasz własny komfort (poniżej 60 dB). Istotna jest klasa energetyczna i wydajność, ponieważ od nich zależy efektywność i ekonomiczność okapu. Zwróćmy również uwagę na sterowanie – może być elektroniczne, mechaniczne lub elektroniczno-dotykowe.



Wielozadaniowe naczynia kuchenne
Nowoczesne garnki są często projektowane z myślą o spełnianiu kilku funkcji. Mogą być używane do gotowania, smażenia, duszenia czy nawet zapiekania w piekarniku. Oprócz wygody wielu zastosowań, pozwala to również na ograniczenie liczby naczyń kuchennych. Wyposażane są w trwałe powłoki nieprzywierające, są łatwe w czyszczeniu i umożliwiają gotowanie z minimalną ilością tłuszczu, pozostając neutralne w kontakcie z żywnością. Izolacja próżniowa, której działanie przypomina to stosowane w dobrze znanych nam termosach, umożliwia, po podgrzaniu potrawy, utrzymywanie wysokiej temperatury wewnątrz naczynia przy minimalnym stopniu grzania palnika kuchenki czy płyty indukcyjnej.
Innowacyjne akcesoria kuchenne
Pracę w kuchni ułatwi też porządek. Aby go zachowywać, zorganizujmy odpowiednio szafki i szuflady z wykorzystaniem nowoczesnych systemów. Nie zapominamy również o praktycznych gadżetach, takich jak otwieracze do butelek, szczypce kuchenne czy termometry do pieczenia, które sprawią, że potrawy będą zawsze idealnie przygotowane. Sprawdzą się tu również elastyczne naczynia silikonowe - wygodne i wszechstronne, świetnie sprawdzają się do gotowania na parze, szczególnie w małych kuchniach, ponieważ można je składać i dostosowywać do różnych naczyń czy nylonowe przybory kuchenne - lepsze od drewnianych czy metalowych, zapewniają bezpieczeństwo i wygodę.

- Więcej o: