Indukcyjna płyta grzewcza. Komfort przygotowywania posiłków
Szeroki wybór sprzętu AGD daje możliwość zakupu płyty grzewczej jako osobnego urządzenia, wbudowanego w blat kuchenny. Jest to rozwiązanie estetyczne i pozwala na zaoszczędzenie miejsca w kuchni. Miłośnicy nowoczesnych wnętrz zazwyczaj stawiają na płytę grzewczą indukcyjną.
Płyta indukcyjna - zalety
Mechanizm działania płyty indukcyjnej oparty jest na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych. Grzeją poprzez indukcję elektromagnetyczną, czyli zmienne pole elektromagnetyczne, wymieniające energię między generującymi je cewkami a garnkiem. Szybkie zmiany tego pola powodują powstawanie w dnie naczynia prądów wirowych, które z kolei rozgrzewają garnek i znajdującą się w nim potrawę. Dzięki temu ciepło wytwarzane jest jedynie na dnie naczynia, a nie na powierzchni płyty. Płyta indukcyjna nagrzewa się tylko tyle, ile ciepła przekaże jej gorący garnek i to jedynie w polu grzewczym - reszta płyty pozostaje zimna. O temperaturze pola grzewczego tuż po zakończeniu gotowania informuje wskaźnik zalegania ciepła. Płyty indukcyjne kupuje się jako samodzielne urządzenia, nie są zintegrowane w słupku z piekarnikiem. Montuje się je w meblach do zabudowy, które spełniają normę bezpieczeństwa, czyli nie odkształcają się i nie odbarwiają pod wpływem temperatury. Najważniejsze zalety płyt indukcyjnych to przede wszystkim szybsze gotowanie i smażenie, niższe zużycie energii elektrycznej, łatwiejsze czyszczenie oraz większe bezpieczeństwo, wygoda i kontrola procesu gotowania.
Płyta indukcyjna - wymiary
Przed zakupem musimy określić, jak rozmiar ma mieć płyta grzejna. Najczęściej płyty mają cztery pola grzewcze oraz znormalizowane wymiary, dobrane tak by pasowały do ciągu szafek kuchennych. Jeżeli nasza kuchnia nie jest zbyt duża oraz gdy nie gotujemy często, można wybrać płytę wąską, 30-centymetrową z dwoma palnikami. Dla osób, które mają dużą rodzinę i często gotują oraz tych, które mają dużo miejsca w kuchni, odpowiednie będą płyty szerokie, nawet 70-90 cm, z pięcioma lub sześcioma polami. Za najbardziej standardowy wybór uważa się jednak tradycyjną płytę z czterema palnikami, o szerokości 60 cm.
Funkcje płyt indukcyjnych
Zaawansowane techniki kulinarne i precyzyjna regulacja temperatury pozwala gotować jak szef kuchni, a elastyczność płyt grzewczych daje nam możliwość dopasowania do aktualnych potrzeb. W nowoczesnych płytach indukcyjnych dostępne są różne funkcje.
Funkcja Hob&Go
Dzięki tej funkcji nie musimy wybierać pola grzania. Płyta automatycznie wykrywa garnek, a nam zostaje już tylko ustawienie mocy.
Funkcja AutoBridge
Gdy na płycie postawi się duże lub niewymiarowe naczynie, automatycznie połączą się pola. Powstanie duże pole grzania, dopasowane do wielkości garnka.
Funkcja FlexiSpace
Większość płyt indukcyjnych ma okrągłe pola grzania, ale są też kwadratowe. Dzięki funkcji FlexiSpace wielkość i kształt garnków nie ma znaczenia, a powierzchnia płyty może być maksymalnie wykorzystana.
Funkcja PowerBooster
Jeden przycisk pozwala zwiększyć moc grzania nawet o kilkadziesiąt procent. Gotowanie jest znacznie szybsze, a cenne wartości odżywcze nie zostaną utracone.
Funkcja Trzy Programy Gotowe
Funkcja pozwala błyskawicznie ustawić temperaturę dopasowaną do potrzeb - 42 stopnie (rozpuszczanie masła i czekolady), 70 stopni (podgrzewanie sosu lub zupy), 94 stopnie (gotowanie ryżu lub makaronu).
Wygodne połączenie
Rozwiązaniem dla niezdecydowanych może być płyta łącząca różne źródła ciepła. Zestawienie w jednym urządzeniu pół grzewczych indukcyjnych oraz palników gazowych daje znacznie więcej możliwości, zarówno natury kulinarnej, jak i wykorzystania różnych paliw. Jest to ciekawe rozwiązanie w przypadku chwilowego braku jednego z mediów (gazu lub prądu), gdyż nie dezorganizuje naszej pracy.
Skomentuj:
Indukcyjna płyta grzewcza. Komfort przygotowywania posiłków