Jak przechować nasiona i cebulki roślin na przyszły sezon?
Odpowiednie przechowywanie nasion i cebulek kwiatowych to praktyka, która pozwala przygotować się na kolejny sezon ogrodniczy bez konieczności corocznych zakupów nowego materiału siewnego. Dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu ich w okresie wegetacji, wiosną będziemy mogli ponownie je wykorzystać i cieszyć się bujnie kwitnącymi kwiatami i obfitymi zbiorami warzyw oraz ziół. Joanna Legutko, doradca ogrodniczy podpowiada, jak należy przechowywać nasiona i cebule – począwszy od selekcji, przez zapewnienie odpowiednich warunków, aż po metody ich zabezpieczenia, które pomogą im przetrwać zimowe miesiące.
Odpowiednie przechowywanie nasion i cebulek kwiatowych to praktyka, która pozwala przygotować się na kolejny sezon ogrodniczy bez konieczności corocznych zakupów nowego materiału siewnego. Dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu ich w okresie wegetacji, wiosną będziemy mogli ponownie je wykorzystać i cieszyć się bujnie kwitnącymi kwiatami i obfitymi zbiorami warzyw oraz ziół. Joanna Legutko, doradca ogrodniczy podpowiada, jak należy przechowywać nasiona i cebule – począwszy od selekcji, przez zapewnienie odpowiednich warunków, aż po metody ich zabezpieczenia, które pomogą im przetrwać zimowe miesiące.
Odpowiednie przechowywanie nasion wpływa nie tylko na ich jakość, ale także na zdolność i siłę ich kiełkowania. To również doskonały sposób na oszczędności – dzięki właściwemu zabezpieczeniu materiału siewnego minimalizujemy konieczność corocznego zakupu nowych partii. Jeśli zostały nam nasiona, warto wiedzieć, że można wykorzystać je również w kolejnych sezonach, pod warunkiem że będą przechowywane we właściwy sposób.
Po pierwsze: selekcja
Pierwszym krokiem jest dokładna selekcja – do przechowywania wybieramy tylko zdrowe, nieuszkodzone nasiona i cebulki, które mają większe szanse przetrwać zimę. Jednym z najczęstszych błędów jest zbieranie zbyt młodych nasion lub przechowywanie uszkodzonych cebulek – taki materiał siewny ma małe szanse na przetrwanie zimy i kiełkowanie w kolejnym sezonie. Dlatego warto przeprowadzić dokładną selekcję, aby zapewnić roślinom dobry start na wiosnę.
– Nasiona należy zebrać z roślin, gdy kwiaty przekwitną, a ich nasienniki dojrzeją i staną się suche oraz łatwo otwieralne. Warto poczekać, aż przybiorą ciemny, jednolity kolor, co świadczy o ich pełnej dojrzałości i gotowości do przechowywania. Następnie trzeba dobrze je wysuszyć i przebrać, co pomoże wyeliminować zanieczyszczenia oraz słabsze sztuki. Cebulki natomiast wymagają oczyszczenia z ziemi oraz usunięcia uschniętych lub uszkodzonych części. Tylko odpowiednio przygotowane i wyselekcjonowane okazy będą miały szansę zakwitnąć w kolejnym sezonie – tłumaczy Joanna Legutko, doradca ogrodniczy, wiceprezes zarządu przedsiębiorstwa W.Legutko.
Jak zadbać o nasiona?
Zazwyczaj nasiona zarówno kwiatów jak i warzyw czy ziół, zachowują zdolność kiełkowania przez okres około 4-5 lat. W zależności od gatunku, ich czas przydatności może się różnić, dlatego warto zawsze sprawdzić zalecenia producenta i sugerować się umieszczoną na torebce datą ważności. Aby jednak móc wykorzystać je w kolejnych sezonach, należy odpowiednio je zabezpieczyć. Sposób przechowywania nasion zależy od rodzaju rośliny. Jest jednak kilka uniwersalnych zasad, których należy przestrzegać, zabezpieczając je w okresie przejściowym. Nasiona najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, w optymalnej temperaturze około 15-18 stopni. Ochronę przed wilgocią można zapewnić na różne sposoby. Szklane pojemniczki dobrze sprawdzą się dla drobnych nasion, jak mak, który jest szczególnie wrażliwy na wilgoć. Metalowe puszki z kolei skutecznie chronią większe nasiona, takie jak fasola, zabezpieczając je również przed światłem, a papierowe torebki będą odpowiednie np. dla nasion słonecznika, ponieważ umożliwiają swobodny przepływ powietrza.
Przechowywanie cebulek
Aby cebulki kwiatów mogły przetrwać zimę i zachować pełnię zdrowia, warto wiedzieć, jak je zabezpieczyć. W przypadku kwiatów takich roślin jak tulipany, hiacynty czy narcyzy najlepiej trzymać je w suchym, chłodnym miejscu z dobrą cyrkulacją powietrza. Do tego celu sprawdzą się papierowe torby, siatki lub skrzynki wypełnione torfem bądź trocinami, które zapewniają odpowiednie warunki bez zatrzymywania wilgoci. Ważne jest natomiast unikanie plastikowych opakowań.
Plastikowe opakowania sprzyjają gromadzeniu wilgoci, co często prowadzi do gnicia cebulek. Dlatego ważne jest, by przechowywać je w odpowiednich warunkach oraz regularnie kontrolować, by szybko wykryć ewentualne oznaki pleśni czy chorób. Dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu i regularnym kontrolom cebulki kwiatowe zachowają swoją jakość i będą gotowe, aby wiosną obdarzyć nas zdrowymi i bujnymi kwiatami.
Odpowiednie przechowanie nasion i cebulek to mały krok, który przynosi wielkie efekty. Dzięki temu na wiosnę będziemy mogli cieszyć się zdrowymi i bujnie kwitnącymi kwiatami oraz warzywami.
Skomentuj:
Jak przechować nasiona i cebulki roślin na przyszły sezon?