Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Masa solna - przepis, jak zrobić? Co można zrobić z masy solnej?

Redakcja/AI
Masa solna - 13Smile/Shutterstock

Przygotowanie masy solnej jest łatwe - a ozdoby z niej wykonane ciekawie zdobią aranżację. Masa solna to świetny sposób na tworzenie różnorodnych dekoracji i prezentów, a także na spędzenie czasu z dziećmi. Jak zrobić masę solną? Do czego warto ją wykorzystać?

Przepis na masę solną - składniki (idealne proporcje)

Do przygotowania masy solnej w odpowiednich proporcjach będziemy potrzebowali następujących składników:


Jeśli uzyskana objętość masy okaże się niewystarczająca do wykonania planowanych dekoracji, wystarczy zwielokrotnić ilość poszczególnych składników. Pamiętaj, że odpowiednie proporcje soli, mąki i wody są istotone dla uzyskania pożądanej konsystencji masy.

Jak zrobić masę solną?

Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Masa solna powinna mieć konsystencję plasteliny i nie kleić się do rąk. Jeśli nie planujemy użyć go od razu, po uformowaniu należy je przechowywać w chłodnym miejscu przez trzy do czterech godzin (w zamykanym pojemniku). 

Masa solna - 13Smile/Shutterstock

Praca z masą solną - jak wykonać trwałe dekoracje?

Jeśli planujemy wykonać płaskie dekoracje - literki, figurki i inne, masę solną należy rozwałkować za pomocą zwykłego wałka do ciasta. Jeśli go nie mamy, sprawdzi się też szklana butelka. Ciasto solne wałkujemy na taką grubość, jakiej potrzebujemy do konkretnych dekoracji. Pamiętajmy - im grubsze ciasto, tym więcej czasu zajmie późniejsze wysuszenie go.

Warto wspomnieć, że masy solnej ozdoby można malować farbami akrylowymi i zabezpieczać lakierem w sprayu, aby uzyskać lepszy efekt końcowy. Do wycinania kształtów przydadzą się foremki do ciastek, szklanki, kieliszki, nóż kuchenny, a nawet zabawkowe foremki do piaskownicy (po uprzednim dokładnym umyciu). W przypadku zawieszek i ozdób choinkowych warto od razu zrobić w cieście dziurki, przez które przewleczemy potem wstążkę lub sznurek. Dziurkę zrobimy wykałaczką lub widelcem. Aby lepiej skleić kawałki masy solnej, warto zwilżyć je odrobiną wody.

Ile schnie masa solna?

W zależności od wybranej metody czas suszenie masy solnej wynosi od 45 min do 2 dni, przy czym długi czas jest potrzebny na wyschnięcie i utwardzenie grubszych, trójwymiarowych dekoracji.

Suszenie masy solnej w piekarniku

Tak przygotowane ozdoby należy jeszcze wysuszyć. Wykorzystujemy do tego celu piekarnik. Ozdoby umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się ze sobą nie stykały - i pieczemy w temperaturze 70 stopni Celsjusza - tyle czasu, ile potrzeba, aby ciasto się lekko zarumieniło. Zwykle wystarczy 45-60 minut.

Suszenie masy solnej bez piekarnika

Jeśli z jakiegoś powodu nie chcemy lub nie możemy użyć piekarnika do wysuszenia masy solnej, obędziemy się bez niego. Wystarczy dekoracje z ciasta rozłożyć luzem na blacie kuchennym (na papierze do pieczenia lub śniadaniowym) - i zostawić do wyschnięcia na dwa dni. 

Masa solna - 13Smile/Shutterstock

Masa solna dla dzieci - z dodatkami

Ciasto solne - i praca z nim - będą o wiele ciekawsze, jeśli sięgniemy po dodatki:

Do barwienia masy solnej można również użyć naturalnych składników, takich jak kurkuma, kakao, papryka, lub barwników spożywczych. Po wyschnięciu masy można ją malować farbami plakatowymi lub akwarelowymi, pamiętając o zabezpieczeniu gotowej pracy, aby farba nie zostawiała śladów na rękach.

Podstawowymi składnikami masy solnej są mąka, sól i woda. Można je modyfikować, dodając mąkę ziemniaczaną lub klej do tapet, ale najważniejsze są te trzy podstawowe składniki.

Jak zabarwić masę solną?

Barwienia masy solnej to prosty proces, który można wykonać na kilka różnych sposobów. Oto kilka popularnych metod.

Barwienie masy solnej podczas przygotowania


Barwienie gotowych wyrobów z masy solnej


Przechowywanie masy solnej

Najlepszym sposobem na przechowywanie świeżej masy solnej jest umieszczenie jej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz użyć plastikowych pojemników z pokrywkami lub worków strunowych. Aby przedłużyć trwałość masy solnej, możesz przechowywać ją w lodówce. Zimno pomoże zapobiec wysychaniu masy. Upewnij się, że masa jest dobrze zabezpieczona przed wilgocią, aby nie nasiąkła wodą.

Możesz owinąć masę solną w folię spożywczą przed umieszczeniem jej w pojemniku lub worku strunowym. Folia dodatkowo zabezpieczy masę przed dostępem powietrza.

Świeża masa solna powinna być zużyta w ciągu kilku dni do tygodnia. Jeśli zauważysz, że masa zaczyna twardnieć lub zmieniać konsystencję, lepiej przygotować nową.

Przechowywanie gotowych wyrobów z masy solnej

Gotowe wyroby z masy solnej przechowuj w suchym miejscu, z dala od wilgoci. Wilgoć może powodować, że masa zacznie mięknąć i tracić swój kształt.

Aby zabezpieczyć gotowe wyroby, możesz je pokryć lakierem bezbarwnym. Lakierowanie pomoże chronić przed wilgocią i nada wyrobom dodatkowy połysk.

Zobacz także:

Zrób to sam: niezwykłe świeczniki z masy solnej

Ozdoby świąteczne DIY. Szybko i tanio - 10 pomysłów ZRÓB TO SAM

Ramka na zdjęcia DIY

Obrączki na serwetki. Jak zrobić pierścienie na serwetki?

Zrób to sam: z papieru

Dekoracje z papier mache. Jak przygotować masę do papier mache?

Masa solna - Dawid Haupa/Shutterstock

Co zrobić z masy solnej? Galeria inspiracji

Masa solna - Maria Symchych/Shutterstock
Masa solna - Talinna/Shutterstock
Masa solna - Lynne Ann Mitchell/Shutterstock
Masa solna - 13Smile/Shutterstock
Udostępnij

Przeczytaj także

Parawan nawannowy - alternatywa dla kabiny prysznicowej
Ożywiamy wnętrze - akcesoria i dekoracje do łazienki

Polecane

Jesień: praca plastyczna – inspiracje na kreatywne zajęcia dla dzieci i dorosłych
Słomiane dekoracje świąteczne – powrót do tradycji
Ozdoby z kasztanów – naturalne dekoracje do każdego domu

Skomentuj:

Masa solna - przepis, jak zrobić? Co można zrobić z masy solnej?

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej