Syrop z mniszka
Kwiaty zbiera się, gdy zaczynają się rozwijać (zrywamy je bez szypułki). Kwiaty i liście najlepiej zbierać w suchy słoneczny dzień. Ziele mniszka ściana się, gdy koszyczki kwiatowe są jeszcze w pączkach - wczesną wiosną.
Syrop z mniszka lekarskiego - właściwości
W ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie korzeń, liście mniszka i kwiaty. Wyciąg lub sok z korzenia pobudza czynności wątroby, zwiększając ilość wytwarzanej żółci. Ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy. Usuwa z organizmu nadmiar jonów sodu i potasu. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając trawienie. Kwiaty mają moczopędne i przeciwzapalne. W medycynie naturalnej z mniszka najczęściej przygotowuje się syrop, napar i winko.
Syrop z mniszka na co?
W leczeniu bólu gardła i kaszlu stosuje się syrop, zwany miodem. Ma on działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające. Syrop może być stosowany również do leczenia dolegliwości żołądkowych i infekcji skórnych.
Syrop z mniszka lekarskiego - przepis 300 kwiatów
Choć jest ich pełno mleczy nie wolno zbierać w miastach na trawnikach. Przy zbiorze mleczy i wszystkich roślin leczniczych należy kierować się jedną zasadą - teren powinien znajdować się w oddaleniu, minimum 50 km, od dużego miasta. Zdradzę Wam swój przepis:
Składniki
- 300 główek mleczy
- 1 cytryna
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
Sposób wykonania:
Zbieramy tylko w pełni otwarte główki w słoneczny dzień do papierowego lub materiałowego woreczka. Po przyniesieniu do domu rozkładamy kartki białego papieru i wysypujemy na nie zebrane kwiaty. W ciągu 30 minut rośliny powinny oczyścić się z drobnych owadów. Potem możemy wrzucić mlecze do dużego garnka wypełnionego wrzątkiem i całość gotować ok. 15 minut. Następnie umytą cytrynę kroimy na plastry i wrzucamy do wywaru. Lekko mieszamy zawartość drewnianą łyżką i odstawiamy na 12 godzin. Potem odcedzamy wywar na gazie lub sitku. Kwiaty wyrzucamy do śmieci, a do płynu dosypujemy cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania konsystencji miodu. Taki gorący syrop przelewamy do czystych słoików, zakręcamy dokładnie wieczka i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane syropy możemy przechowywać w piwnicy nawet kilka lat.
Przepis na syrop z mniszka można dowolnie modyfikować zachowując proporcje używając 200 kwiatów lub 500 kwiatów
Syrop z mniszka bez cukru z miodem
Czy wyobrażacie sobie syrop na gardło z mleczu bez użycia cukru? Mam dobre wieści dla diabetyków - można go zrobić bez problemu bazując na miodzie.
Składniki:
- kwiaty mniszka
- miód
- korzeń imbiru
- skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
Skomentuj:
Syrop z mniszka