Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie

Rośliny lecznicze? Polski krajobraz kształtują nie tylko łąki i pola uprawne, ale także wielkie połacie lasu, w których sosny i świerki sąsiadująz liściastymi towarzyszami - brzozami, dębami czy bukami. Drzewa wrosły w naszą kulturę i tradycję, towarzyszą nam cicho i wiernie w codziennym życiu i nie tylko dają cień w gorące dni, ale mają wpływ na nasze zdrowie i nastrój.

Rośliny lecznicze drzewa

Nieodłącznym elementem ojczystego krajobrazu są wierzby (Salix L.) i sosny (Pinus L.). Część drzew, szczególnie tych bardziej okazałych, jak dąb czy lipa długo uchodziło za siedzibę tajemniczych bóstw i miało chronić domostwa przed nieszczęściami. Z czasem przeniesiono pogański kult na grunt chrześcijański, umieszczając pod drzewami liczne kapliczki, a obecnie dęby i lipy są drzewami powszechnie sadzonymi w miastach. Brzoza, silnie związana z naszą tradycją, występuje na całym obszarze Polski i mimo, że wydaje się delikatna i krucha jest jednym z najszybciej rosnących i najbardziej odpornych na mrozy gatunków.

Rośliny lecznicze. Domowe sposoby na choroby

Drzewa od wieków stanowiły źródło surowców leczniczych i nadal są wykorzystywane:

  • napar z kory dębowej stosuje się do gojenia ran,
  • korę wierzby jako środek przeciwgorączkowy,
  • pączki sosny– w chorobach górnych dróg oddechowych,
  • liście brzozy jako środek moczopędny i oczyszczający organizm, podobnie jak sok brzozowy pozyskiwany z naciętej kory.

Hibiskus w domu i ogrodzie. Jak uprawiać ketmię?

Rośliny lecznicze ogrodowe

Sadząc w ogrodzie rokitnik zwyczajny, bez czarny, maliny, jeżyny czy porzeczki zaopatrujemy się z kolei w naturalny arsenał owoców bogatych w witaminy, które wspaniale wzmacniają organizm. Sok malinowy lub rokitnikowy w połączeniu z herbatą przygotowaną z kwiatostanów zebranych z lipy będą świetnym panaceum na wszelkie przeziębienia.

  • rabarbar i agrest

Nieco kwaskowatą nutę, pożądaną choćby w domowych wypiekach, zapewnią rabarbar i agrest,bez których polski ogródek nie może się obyć.

Największym owocem, jaki znajdziemy w ogrodzie jest oczywiście... dynia. To warzywo, chociaż lubi żyzne podłoże łatwo się uprawia i jest prawdziwą witaminową bombą! Bardzo cenne są odmiany o podwyższonej zawartości karotenu. Delikatny, lekkostrawny, słonecznej barwy miąższ będzie świetnym elementem potraw,szczególnie dla dzieci.

  • jarmuż

Ostatnio serca konsumentów podbija także zapomniany jarmuż, roślina spokrewniona z kapustą, o dekoracyjnych, karbowanych liściach i dużej wytrzymałości na mrozy.

  • pietruszka, czosnek
  • koper, szczypiorek

Nie możemy zapomnieć też o naci pietruszki, czosnku niedźwiedzim, koprze czy szczypiorku, których aromatem wzbogacimy każdą potrawę. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny żurek czy grochówkę bez majeranku, a domowy rosół bez bulionowego zapachu lubczyku ogrodowego. Ta ostatnia roślina jest byliną,więc przez wiele lat może gościć w naszym ogrodzie i zapewniać głębszy smak potrawom.

  • czarnuszka i len

Warto poświęcić też fragment grządki na wysianie dwóch pięknych roślino błękitnych kwiatach – czarnuszki siewnej i lnu pospolitego. Kwiaty obydwu gatunków są wdzięcznym elementem bukietów, natomiast ich na sio na korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i stosowane są po wszech niejako dodatek do pie czy wa. Nasiona czarnuszki mają czarną barwę i charakterystyczny, pikantny smak,natomiast nasiona lnu, popularnie zwane „siemieniem lnianym” dzięki zawartości śluzu łagodzą stany zapalne. 

  • chmiel

Po obfitym i często dość ciężkostrawnym posiłku rodem z kuchni polskiej dobrze uspokoić żołądek dawką herbaty ze świeżych liści mięty lub naparem z rumianku, a wieczorową porą sięgnąć po napar z szyszek chmielu. Tak, napar ten ma właściwości uspokajające i lekko usypiające, więc może warto zastosować go jako zamiennik innego popularnego chmielowe go napoju.

Rośliny lecznicze w Polsce

  • Sosna(Pinus L.)
  • Lipa(Tilia L.)
  • Dąb (Quercus L.)
  • Brzoza brodawkowata (Betula pendula)
  • Rokitnik zwyczajny(Hippophae rhamnoides)
  • Bez czarny(Sambucus nigra)
  • Agrest (Ribes uva-crispa)
  • Porzeczka czerwona(Ribes rubrum)
  • Porzeczka czarna(Ribes nigrum)
  • Truskawka (Fragaria x ananassa)
  • Poziomka(Fragaria vesca)
  • Jeżyna(Rubus fruticosus)
  • Malina(Rubus idaeus)
  • Rabarbar (Rheum rhaponticum)
  • Dynia (Cucurbita L.)
  • Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
  • Lubczyk ogrodowy (Laevisticum officinale)
  • Majeranek ogrodowy (Origanum majorana)
  • Szczypiorek(Allium schoenoprasum)
  • Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
  • Pietruszka naciowa(Petroselinum crispum)
  • Koper ogrodowy(Anethum graveolens)
  • Mięta (Mentha L.)
  • Rumianek pospolity(Matricaria chamomilla)
  • Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)
  • Czarnuszka siewna(Nigella sativa)
  • Len zwyczajny(Linum usitatissimum)

Mniszek lekarski czyli mlecz: w kuchni, w apteczce i w łazience

Więcej o: