Dodatkowe akcesoria do zlewozmywaków

Małgorzata Krośnicka

Wiele modeli zlewozmywaków wyposażonych jest seryjnie w automatyczny korek, deskę do krojenia, wkładkę do odsączania, koszyk lub sito. Do pozostałych zlewozmywaków akcesoria te można dokupić osobno.

akcesoria zlewozmywakowe, zlew, zlewy, zlewozmywak, zlewozmywaki, wyposażenie kuchni
Przycisk pneumatyczny do uruchamiania młynka do odpadów zapewnia bezpieczeństwo pracy.
Fot. Teka
Deski do krojenia. Najbardziej popularne są z drewniane, ale mogą być też wykonane ze szkła i tworzyw sztucznych. Deska dopasowana kształtem do kształtu komory zlewozmywaka i nakładana na nią lub na ociekacz, powiększa powierzchnię roboczą blatu.

Suszarki do naczyń. Najczęściej są dodatkowym wyposażenia modeli z ociekaczem, choć można je dokupić także do zlewów jednokomorowych. Wykonane są przeważnie z tworzywa sztucznego.

Przeczytaj jak wybrać zlewozmywak



Wkładki ociekowe. Produkowane z tworzyw sztucznych lub stali nierdzewnej, przystosowane są do użytkowania w mniejszych komorach zlewozmywaków. Pełnią funkcję sitka - służą do odsączania. Niektóre firmy proponują też tarki do jarzyn, które można nakładać na wkładki.

Koszyki. Podobnie jak deski, są dostosowane do rozmiarów i kształtu głównej lub dodatkowej komory zlewozmywaka. Mogą być stalowe albo plastikowe. Większy model ułatwi suszenia naczyń na ociekaczu, mniejszy zaś - zawieszony na przegrodzie między komorami - to dobre miejsce na zmywak, nóż do obierania warzyw itp.

Dozowniki do detergentów. Pojemnik na detergent umieszcza się pod zlewozmywakiem lub blatem, na powierzchni natomiast znajduje się tylko kranik i dźwignia dozująca, montowana w blacie lub na brzegu zlewozmywaka.

Korek automatyczny. Ma formę pokrętła umieszczonego na powierzchni zlewozmywaka, umożliwiającego jednym obrotem otwieranie i zamykanie odpływu w głównej komorze.

Młynki. Są to niewielkie urządzenia, służące do rozdrabniania odpadów, które następnie razem z wodą spłukiwane są do kanalizacji. Przeznaczone są do mielenia wyłącznie organicznych odpadków żywnościowych, takich jak obierki, kości kurczaków, chrząstki i ości, skorupki jaj, łupiny orzechów, fusy z herbaty i kawy oraz wszystkie resztki, jakie zostają po posiłkach.

Do młynków nie wolno natomiast wrzucać toreb plastikowych, sznurków, materiałów włóknistych, wlewać do nich rozgrzanych tłuszczów i gorącej wody. Trzeba też uważać, aby przypadkowo nie dostały do niego się sztućce, kawałki szkła czy porcelany, ponieważ mogą go uszkodzić. Z tego powodu niektórzy producenci zalecają montowanie młynka pod komorą ociekową.

Młynki montuje się pod odpływem zlewozmywaka. Rura kanalizacyjna nie musi mieć większej średnicy niż typowe odprowadzenie od zlewozmywaka (50 mm). Urządzenia zasilane są prądem jednofazowym 230 V - wymagane jest podłączenie z przewodem ochronnym (uziemieniem).

Młynki uruchamia się ręcznie - za pomocą włącznika elektrycznego pod zlewozmywakiem lub włącznika pneumatycznego, który jest montowany na blacie kuchennym. Dzięki niemu urządzenia można włączać nawet mokrą ręką, bez ryzyka porażenia prądem. Większość producentów zaleca rozdrabnianie "na mokro", to znaczy włączanie młynków dopiero po odkręceniu zimnej wody.

Zobacz galerię zlewozmywaków



Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Dodatkowe akcesoria do zlewozmywaków