Przechowywanie w kuchni: system idealny

STYLIZACJA I ZDJĘCIA: Monika Filipiuk-Obałek PROJEKT WNĘTRZA: Wojciech Łuksza/Looxes, Katarzyna Żukowska/Żukowska Wnętrza

Kuchnia Anety i Kamila jest najlepszym dowodem na to, że nawet w tzw. jednociągowej zabudowie można pomieścić wszystko, co potrzebne. Jak to możliwe? Trzeba dokładnie rozplanować wnętrze każdego schowka oraz zastosować nowoczesne systemy szafkowe, ułatwiające przechowywanie naczyń i produktów.

PRZECHOWYWANIE W KUCHNI. System trójkowy. Stół, stanowiący umowną granicę między strefami o różnej funkcji, oświetlają trzy lampy z podłużnymi kloszami, natomiast część kuchenną - oprawy sufitowe Massive Pillar. Pod górnymi szafkami dodatkowo zamontowano halogeny, których światło pada bezpośrednio na blat roboczy.
PRZECHOWYWANIE W KUCHNI. System trójkowy. Stół, stanowiący umowną granicę między strefami o różnej funkcji, oświetlają trzy lampy z podłużnymi kloszami, natomiast część kuchenną - oprawy sufitowe Massive Pillar. Pod górnymi szafkami dodatkowo zamontowano halogeny, których światło pada bezpośrednio na blat roboczy.
Fot. Monika Filipiuk-Obałek
Gospodarze mieszkania w nowym bloku chcieli mieć przestronną otwartą kuchnię zaaranżowaną w jasnych barwach, bo wśród nich czują się najlepiej. Projektantka wyszła naprzeciw tym oczekiwaniom i zaproponowała jednociągową zabudowę z białymi i szarymi frontami z płyty MDF lakierowanej na wysoki połysk. Do błyszczącej powierzchni szafek, która odbijając światło, optycznie powiększa wnętrze, nawiązuje szkło przykrywające blat stołu i chroniące ścianę między kuchennymi szafkami. Kolorystyczną monotonię przełamują dodatki, które Aneta i Kamil zmieniają zależnie od pory roku i okazji. I tak na przykład wiosną i latem są zielone (jak na zdjęciach), jesienią - beżowe, natomiast na Boże Narodzenie - czerwone.



Skomentuj:

Przechowywanie w kuchni: system idealny