Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Nalewka jarzębinowa i likier różany

Wykonanie i stylizacja: Dorota Biały Zdjęcia: Bogdan Biały Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

2 kg jarzębiny, 5 l spirytusu, 2 kg cukru, 2,5 l wody (na 9-10 litrów nalewki), 2,5 l spirytusu, 10 kropel olejku różanego, 2,4 kg cukru, 6 litrów wody, ew. 2 kieliszki grenadiny (na ok. 10 litrów likieru)

ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!
Fot. Bogdan Biały
Nalewka jarzębinowa

Jarzębinę zbieramy po pierwszych mrozach, gdy nabierze słodyczy. Sparzamy ją na sicie, następnie wykładamy na tacę wyłożoną papierem, aby obeschła. Po 24 godz. wkładamy owoce do gąsiora i zalewamy spirytusem. Gąsior stawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc. Z cukru i wody gotujemy syrop i wlewamy do niego jarzębinowy spirytus (owoce wyrzucamy). Nalewkę przelewamy do gąsiora i odstawiamy jeszcze na dwa tygodnie do wyklarowania. Tak przygotowana nalewka jest bardzo słodka. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wytrawną, użyjmy połowy cukru.

Likier różany

Do spirytusu wlewamy olejek różany i zostawiamy na 24 godziny. Z cukru i wody gotujemy syrop. Do gorącego syropu wlewamy różany spirytus. Po 24 godzinach dla koloru można dodać grenadinę. Likier jest klarowny po 3 dniach.



    Więcej o:

Skomentuj:

Nalewka jarzębinowa i likier różany