Żeberka słodko-kwaśne

Wykonanie i stylizacja potraw: Marta Szczepanik-Dzikowska, zdjęcia: Jarosław Madejski, Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

1,5 kg żeberek wieprzowych, 5 ząbków czosnku, kawałek (ok. 7 cm) świeżego imbiru, 6 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek wytrawnej wiśniówki, 6 łyżek miodu, 2 łyżeczki sosu chilli, 1 cytryna pokrojona na cząstki

ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
Fot. Jarosław Madejski
Podzielone na porcje żeberka układamy na wyłożonym folią aluminiową ruszcie piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i pieczemy 35-45 minut. Przygotowujemy zaprawę, mieszając zmiażdżony czosnek, starty imbir, sos sojowy, wiśniówkę, miód i sos chilli. Tak przygotowaną zaprawą smarujemy żeberka i pieczemy je na naoliwionym ruszcie jeszcze 10-15 min, od czasu do czasu smarując je zaprawą. Żeberka są gotowe, gdy zbrązowieją, a mięso łatwo odchodzi od kości. Podajemy z cząstkami cytryny.

    Więcej o:

Skomentuj:

Żeberka słodko-kwaśne