Dobre rady

Piotr Syga

-Pokarm przechowujmy w szczelnie zamkniętych, nieprzezroczystych pojemnikach. W przeciwnym wypadku zawarte w nim składniki stracą swoje właściwości.

-Ryby karmimy, kiedy temperatura wody wynosi powyżej 8 st. C.

-Urozmaicajmy im dietę, stosując różne pokarmy na przemian, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.

-Jeśli pośród ryb w oczku nie ma gatunków żerujących na dnie, nie kupujmy mieszanek uniwersalnych, w których oprócz karmy pływającej znajdują się ziarna opadające na dno - niezjedzone zanieczyszczają wodę.

-Karmienie ryb jest najlepszą okazją na ich przegląd. Kiedy stadko wygłodniałych zwierząt znajduje się tuż pod powierzchnią wody, obserwujmy, czy nie pływają w nim okazy chore - mogą się nienaturalnie poruszać lub mieć na ciele podejrzane narośle i plamy. Takie ryby należy wyłowić, poddać kwarantannie i ewentualnemu leczeniu.

Skomentuj:

Dobre rady