Kompostowanie - co warto wiedzieć


Skoszoną trawę, opadłe liście, wyrwane chwasty, rozdrobnione gałęzie, popiół z kominka i grilla, obierki warzyw i owoców
(z wyjątkiem cytrusów), opadłe owoce, muł oraz glony z oczka wodnego, podartą tekturę i papier (ale nie kolorowe czasopisma), fusy z kawy i herbaty, skorupki jajek
Nie należy kompostować
Materiałów nieorganicznych (plastiku, szkła, metalu), liści porażonych przez choroby i szkodniki (np. kasztanowca ze szrotówkiem), solonych i tłustych odpadów kuchennych (sól i tłuszcz spowalniają rozkład), owoców cytrusowych (spowalniają rozkład) i skórek po nich (są nasączone konserwantami), kłączy perzu, resztek gotowanych potraw (ściągają szczury)
- Więcej o:
- grill
- kolorowy
- oczka wodne
- owoc
- warzywa
Kompostownik w ogrodzie. Jak przygotować kompost? Co można kompostować. Najlepsze kompostowniki
Naturalne środki ochrony roślin
Jadalne chwasty
Grill murowany, grill węglowy czy elektryczny? Jak wybrać dobry grill
Sezon na grilla
Grill. Jak rozpalić grilla ogrodowego?
Jak zrobić palenisko na ognisko - krok po kroku?
Mistrzowskie grillowanie