Warzywa sałatowe
Rozsmakowani w sałacie długo opieraliśmy się warzywom liściowym popularnym w innych krajach Europy. Najwyższy czas, by je poznać.
Przynajmniej kilka oryginalnych sałatowych warzyw warto mieć w ogrodzie. Gdy przyjdzie nam ochota na smakowitą przekąskę lub choćby przybranie talerza, świeże warzywa będą w zasięgu ręki. Są tak dekoracyjne, że mogą zdobić rabaty lub pojemniki na tarasach i balkonach. Proszę nie obawiać się takich nietypowych kompozycji - obecnie łączenie warzyw z kwiatami jest bardzo modne. Niektóre gatunki, np. rukola i roszponka, ładnie wyglądają w niskim łanie na tle roślin o dużych kolorowych liściach. Natomiast okazałą endywię i cykorię lepiej sadzić pojedynczo. Jeśli pojawią się szkodniki, należy pamiętać, by na takich rabatach stosować ekologiczne metody ochrony roślin lub środki chemiczne przeznaczone dla warzyw.
Większość opisywanych gatunków uprawia się jak rośliny jednoroczne. Lubią gleby próchniczne, przepuszczalne, o odczynie zbliżonym do obojętnego. Potrzebują dużo słońca i powinny być regularnie podlewane. Ostatnio ich nasiona zaczynają się pojawiać w sklepach ogrodniczych. Sieje się je w różnych terminach, począwszy od wiosny, i zbiera po 6-12 tygodniach uprawy (zanim utworzą pędy), aż do późnej jesieni. Warto najpierw przygotować rozsadę i po 3-4 tygodniach wysadzić ją na miejsce stałe. Rośliny siane do gruntu wymagają przerywania.
Dr inż. Agnieszka Stępowska pracuje w Instytucie Warzywnictwa w Skierniewicach.
- Więcej o:
Warzywa wieloletnie
Radicchio - Cichorium intybus
Endywia - Cichorium endivia
Rukola - Eruca sativa
Roszponka - Valerianella olitoria
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja