Dlaczego kumkwat ma kwaśne owoce?
Późną jesienią dojrzewają owoce mojego kumkwatu. Niestety, mają one kwaśny smak. Czy to normalne? Małgorzata Kucio
Kumkwaty (Fortunella) rodzą niewielkie owoce o kwaskowym smaku. Mają smaczną skórkę, dlatego zazwyczaj zjada się je w całości. Jeżeli wydają się Pani za kwaśne, to prawdopodobnie za wcześnie zostały zerwane. Proszę pozwolić im wisieć trochę dłużej na gałązkach, dopóki nie zmiękną albo same nie zaczną opadać (to może potrwać miesiąc lub dwa). Im dłużej bowiem owoce te pozostają na krzewie, tym są smaczniejsze i słodsze. Na ich smak wpływa też temperatura. Wprawdzie zimę mogą spędzać w pomieszczeniu w temperaturze ok. 10°C, ale przy 12-15°C stają się smaczniejsze. Można je rozgnieść, zasypać cukrem, a gdy puszczą sok, dodać do herbaty. Nadają się też na dżemy i nalewki.
- Więcej o: