Którego jałowca owoce są jadalne? [Ekspert radzi]

Wiesław Gawryś

Czy owoce jałowca 'Meyeri' i innych ozdobnych gatunków są takie same jak te, które zbieramy z jałowca dziko rosnącego w lasach? Pyta: Bogdan Lipiński

Dojrzałe owoce jałowca wyniosłego mają niebieskawy nalot i także jadalne.
Dojrzałe owoce jałowca wyniosłego mają niebieskawy nalot i także jadalne.
Fot.: Mykola Ivashchenko shutterstock

08.09.2003  POWSIN OGROD BOTANICZNY PAN ALPINARIUM UPRAWY ROSLINNOSCI GORSKIEJ N/Z WIESLAW GAWRYS ZASTEPCA DYREKTORA OGRODU BOTANICZNEGO PAN FOT. JERZY GUMOWSKI / AGENCJA GAZETAWiesław Gawryś /Fot. JERZY GUMOWSKI

Wiesław Gawryś, mgr inż. ogrodnictwa, wicedyrektor Ogrodu Botanicznego PAN w Warszawie Powsinie: Kuliste "owoce", a właściwie szyszkojagody jałowca pospolitego, rosnącego w naszych lasach, mają średnicę 5-9 mm, dojrzewają po 2-3 latach, są granatowo-czarne i pokryte białawym nalotem.

U jałowca łuskowatego odmiany 'Meyeri' są podobne, jednak mają bardziej owalny kształt i dorastają do długości 5-6 mm. Dojrzewają po dwóch latach, pod koniec przybierając wtedy niemal czarne zabarwienie, a ich skórka pokrywa się srebrnym nalotem.
Szyszkojagody obu gatunków mogą być używane jako przyprawa do mięs (zwłaszcza dziczyzny) i bigosu, choć u jałowca łuskowatego ich smak jest bardziej żywiczny. Można wykorzystywać je świeże bądź suszone. Jednak nie dodawajmy tej przyprawy w nadmiarze, bo potrawa stanie się gorzkawa.

"Owoce" jałowca wchodzą w skład mieszanek ziołowych zalecanych
przy infekcjach dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Wzmacniają także odporność.

Skomentuj:

Którego jałowca owoce są jadalne? [Ekspert radzi]