Fenkuł - koper lekarski

Magdalena Narkiewicz

Do dań śródziemnomorskich często używa się pachnących anyżkiem "cebul" kopru włoskiego. Ta ciepłolubna roślina nieźle plonuje także w naszym klimacie.

Fenkuł - koper lekarski - może pełnić rolę lekarstwa na wzdęcia
Fenkuł - koper lekarski - może pełnić rolę lekarstwa na wzdęcia
Fot. Shutterstock.com
Koper lekarski, czyli fenkuł (Foeniculum vulgare), ponadmetrowa bylina pochodzącą z basenu Morza Śródziemnego, należy do rodziny selerowatych, tej samej co koper ogrodowy. Jako warzywo wykorzystywana jest jego odmiana botaniczna azoricum, której szerokie nasady ogonków liściowych tworzą rodzaj "cebuli". Do odmian sprawdzonych już w naszym klimacie: 'Rudy F1', 'Amigo F1', 'Goal F1', dołączają nowe, np. 'Match F1', 'Zefa Fino', 'Fino', 'Wadenromen'. W zasadzie do gruntu fenkuł można siać od 20 kwietnia do 20 czerwca. Lepiej jednak udaje się z wysiewanej do pojemników w marcu rozsady, wysadzanej po 4 tygodniach jako poplon, np. po rzodkiewce, sałacie, grochu zielonym, fasoli szparagowej. Odległość pomiędzy roślinami powinna wynosić 20-30 cm. Warunkiem sukcesu jest dobrze spulchniona żyzna, próchniczna, niewysychająca i zasobna w wapń ziemia. Wiosną warto zasilić ją umiarkowaną dawką nawozu azotowego, a później często podlewać i spulchniać. Zbiory zaczyna się po 12. tygodniu wegetacji i prowadzi do końca września. Korzeń obcina się tuż pod zgrubieniem, a ogonki liściowe skraca do 5-8 cm. "Cebule" zwykle osiągają masę 200-300 g. Jeżeli fenkuł ma złe warunki, ogonki są łykowate, "cebule" - małe lub luźne, a niezebrane w porę tracą smak i aromat.

Koper lekarski, czyli fenkuł (Foeniculum vulgare), ponadmetrowa bylina pochodzącą z basenu Morza Śródziemnego, należy do rodziny selerowatych, tej samej co koper ogrodowy. Jako warzywo wykorzystywana jest jego odmiana botaniczna azoricum, której szerokie nasady ogonków liściowych tworzą rodzaj "cebuli". Do odmian sprawdzonych już w naszym klimacie: 'Rudy F1', 'Amigo F1', 'Goal F1', dołączają nowe, np. 'Match F1', 'Zefa Fino', 'Fino', 'Wadenromen'. W zasadzie do gruntu fenkuł można siać od 20 kwietnia do 20 czerwca. Lepiej jednak udaje się z wysiewanej do pojemników w marcu rozsady, wysadzanej po 4 tygodniach jako poplon, np. po rzodkiewce, sałacie, grochu zielonym, fasoli szparagowej. Odległość pomiędzy roślinami powinna wynosić 20-30 cm. Warunkiem sukcesu jest dobrze spulchniona żyzna, próchniczna, niewysychająca i zasobna w wapń ziemia. Wiosną warto zasilić ją umiarkowaną dawką nawozu azotowego, a później często podlewać i spulchniać. Zbiory zaczyna się po 12. tygodniu wegetacji i prowadzi do końca września. Korzeń obcina się tuż pod zgrubieniem, a ogonki liściowe skraca do 5-8 cm. "Cebule" zwykle osiągają masę 200-300 g. Jeżeli fenkuł ma złe warunki, ogonki są łykowate, "cebule" - małe lub luźne, a niezebrane w porę tracą smak i aromat.

Czy wiesz, że... Młode liście fenkułu można używać podobnie jak koperek. Nasiona likwidują wzdęcia. Jako herbatkę podaje się je niemowlakom.

Skomentuj:

Fenkuł - koper lekarski