Dynia Muscat

Anna Moreleo

Dynia Muscat de Provence (Musquée de Provence), zwana również dynią prowansalską, francuską lub muszkatułową, jest odmianą dyni piżmowej (Cucurbita moschata Duchesne) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Ta stosunkowo nowa odmiana wywodzi się z Francji, ale jej korzenie sięgają Nowego Świata.

Dynia Muscat
Dynia Muscat
Fot. Shutterstock/Victor1153

Dynie były uprawiane w Ameryce już 3 000 lat temu. Jako pierwsi, ich walory docenili Indianie z dzisiejszego Peru, którzy wykorzystywali je nie tylko jako pożywienia, ale również wytwarzali z nich rzeźby, naczynia i misy. Dynie do Europy Zachodniej trafiły w XV w., wraz z Krzysztofem Kolumbem powracającym z Ameryki. Europejczycy przekonali się do nich po około 100 latach. Nazwa dynia utrwaliła się w XVII wieku. Wcześniej funkcjonowała pod wieloma nazwami.  Grecy  nazywali ją pepon, czyli „gotowana w słońcu”,  Francuzi potrion, czyli „duży grzyb”, a Anglicy  pumpkin, co oznacza  „duży melon”. Amerykanie stworzyli określenie squash, tworząc skrót od indiańskiego słowa  askutasquash – „nadająca się do jedzenia na surowo”.

Dynia Muscat de Provence

Dynia Muscat to odmiana o jednym z  największych owoców wśród dyniowatych. Dorodna dynia prowansalska może ważyć nawet około 15 - 20 kg. Jest okrągła, pękata, rowkowana i mocno spłaszczona. Jej skóra jest gruba i ma barwę od szaro- lub ciemnozielonej do piaskowej i brudnopomarańczowej, w zależności od stopnia dojrzałości. Miąższ dyni Muscat jest delikatny, lekko słodkawy i włóknisty, a przy tym jędrny i soczysty. Ma intensywnie pomarańczowy kolor o aromacie muszkatu. Jedząc ja na surowo można wyczuć delikatny aromat melona.  Przez wiele lat dynia muszkatułowa była niedoceniana, ale obecnie jest jedną z odmian cieszących się największym uznaniem wśród szefów kuchni.

Dynia Muskat - uprawa

Odmiana Muskat jest dość łatwa w uprawie. Nasiona wysiewa się do gruntu po ostatnich przymrozkach, czyli po Zimnej Zośce., w odstępach 1 m x 1 m.  Dynia wymaga żyznej, próchniczej, przepuszczalnej i szybko nagrzewającej się gleby, o pH 6,5-7,2. Idealne stanowisko powinno być dobrze nasłonecznionego i osłonięte od wiatru. Optymalna temperatura dla tej odmiany to 25 C. Podczas wegetacji, do prawidłowego wzrostu, potrzebuje obfitego podlewania oraz nawożenia.  Dynia Muscat charakteryzuje się silnym wzrostem i płożącymi się pędami o długości do 70 cm, które rozkładają się szeroko na podłożu. Roślina ma dość duże, ciemnozielone liście, ze srebrzystym rysunkiem. Kwiaty ma drobne, jaskrawożółte, męskie i żeńskie. Kwiaty żeńskie przypominają kielichy, natomiast męskie wyrastają w formie pęków.  Dynia Muskat to odmiana zimowa i dojrzewa późno. Jej okres wegetacji wynosi 125 dni.  Dynie zbiera się w okresie od września do listopada. Nadają się do długiego przechowywania.

Dynia Muscade De Provence - zastosowanie

Dynia Muscade de Provence jest doceniana, przez szefów kuchni na całym świecie, za jej słodki i wyjątkowo aromayczny smak. Skóra nie jest jadalna. Miąższ można piec, smażyć lub gotować. Polecana do przyrządzania zup, placków, ciast, deserów oraz przetworów – np. dżemów. Dynia prowansalska świetnie się przechowuje, co stanowi jej duży atut.

Zupa z dyni Musacat
Zupa z dyni Musacat
Fot. Shutterstock/Anna_Pustynnikova

Dynia Muscat– przepisy

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • 2 kg dyni Muscat
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • Imbir świeżego imbiru (3-4 cm długości)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • oliwa z oliwek do skropienia pieczonej dyni
  • opcjonalnie: śmietana, zioła np. tymianek lub lubczyk

Sposób wykonania:

Dynię  pokroić w niewielkie kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec w temperaturze około 200 C przez  40 minut. Po przestygnięciu odciąć skórki, a miąższ wrzucić do garnka. Dolać wywar warzywny oraz pokrojona w kawałki, ugotowaną w nim marchewkę. Zetrzeć obrany imbir. Wlać mleko kokosowe. Dodać cynamon. Wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kroplą śmietany i ulubionymi ziołami.

Dynia Muscat - Dżem

Składniki:

  • 2 kg dyni Muscat
  • 300 g cukru,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 opakowanie żel-fixu,

Sposób wykonania:

Dynię obierać, usunąć pestki i miąższ zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować około 30 min, aż będzie miękka. Dodać wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny oraz cynamon i zmiksować na gładka masę. Dodać cukier, żel-fix i dusić na małym ogniu przez kolejne 30 min. Dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować przez 20 min.

Dynia Muscat – właściwości

  • Dynia Muscat jest bogatym źródłem witamin, minerałów , antyoksydantów i przeciwutleniaczy. 
  • Ma wysoki poziom beta-karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu, reguluje cieśnienie tętnicze i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.
  • Zawiera również dużo potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku oraz  witaminę E, A, C i niewielkie ilości witamin z grupy B.
  • Polecana jest osobom, które mają problemy z tarczycą, anemią oraz mężczyznom, w ramach profilaktyki przerostu gruczołu krokowe.
  • Dynia Muscat zawiera również sporo błonnika (około 2 g na 100 g miąższu), który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego i wspiera odchudzanie.
  • Miąższ z dyni również oczyszcza organizm z toksyn i odkwasza go.
  • Odmiana Muscat charakteryzuje się również stosunkowo niską kalorycznością  (0,5 kg dyni Muscat zwiera 165 kcal, czyli o 35 kcal więcej niż najmniej kaloryczna wśród dyń - dynia zwyczajną) i dość wysokim indeksem glikemicznym - 71.

Pestki z dyni

Pestki dyni są od wieków wykorzystywane w medycynie naturalnej, zwłaszcza jako środek działający przeciwpasożytniczo. Pestki dyni są bogate w białko, dobre tłuszcze, błonnik (6 g / 100 g), żelazo (8,82 mg / 100 g), magnez (592 mg / 100g) i cynk (7,81 mg / 100 g). Obecnie są polecanie nie tylko jako naturalny środek do walki z pasożytami, ale także jako uzupełnienie poziomu magnezu i żelaza w organizmie oraz przy profilaktyce raka prostaty.

Z pestek dyni wytwarza się również na zimno olej dyniowy,  który jest bogatym źródłem kwasu linolowego, beta-karotenu, cynku, potasu, seleny i witamin: E, B1, B2, B6, A, C i D. Jest on stosowany nie tylko w kuchni, jako dodatek do sałatek, ale również w kosmetologii. Dzięki dużej zawartości witamin E i A wpływa on na szybki wzrost włosów. Jest składnikiem odżywek, maseczek, balsamów i pillingów. Ceniony przy profilaktyce cellulitu i rozstępów oraz leczeniu łysienia adrogennego.

Przechowywanie dyni

Dynia muskat jest odmianą zimową i nadaje się do długiego przechowywania. Jeśli chcemy przechowywać  ją w całości, to powinniśmy wybrać miejsce chłodne i suche (piwnica raczej się nie sprawdzi) . Najlepiej położyć ją na kartonie, do góry nogami, tak aby nie dotykała innych dyń. W takich warunkach przetrwa w dobrym stanie nawet kilka miesięcy.

Jeśli chcemy przechowywać dynię w kawałkach, to najlepiej w lodówce. Przez kolejne 4-5 dni powinna zachować swoje właściwości. Po tym czasie niestety zacznie pleśnieć. Jeśli natomiast zdecydujemy się zamrozić pieczoną lub gotowaną dynią, to gotowe puree będziemy mogli wykorzystać przez kolejne pół roku. 

 

 

Skomentuj:

Dynia Muscat