Dynia Muscat
Dynia Muscat de Provence (Musquée de Provence), zwana również dynią prowansalską, francuską lub muszkatułową, jest odmianą dyni piżmowej (Cucurbita moschata Duchesne) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Ta stosunkowo nowa odmiana wywodzi się z Francji, ale jej korzenie sięgają Nowego Świata.
Dynie były uprawiane w Ameryce już 3 000 lat temu. Jako pierwsi, ich walory docenili Indianie z dzisiejszego Peru, którzy wykorzystywali je nie tylko jako pożywienia, ale również wytwarzali z nich rzeźby, naczynia i misy. Dynie do Europy Zachodniej trafiły w XV w., wraz z Krzysztofem Kolumbem powracającym z Ameryki. Europejczycy przekonali się do nich po około 100 latach. Nazwa dynia utrwaliła się w XVII wieku. Wcześniej funkcjonowała pod wieloma nazwami. Grecy nazywali ją pepon, czyli „gotowana w słońcu”, Francuzi potrion, czyli „duży grzyb”, a Anglicy pumpkin, co oznacza „duży melon”. Amerykanie stworzyli określenie squash, tworząc skrót od indiańskiego słowa askutasquash – „nadająca się do jedzenia na surowo”.
Dynia Muscat de Provence
Dynia Muscat to odmiana o jednym z największych owoców wśród dyniowatych. Dorodna dynia prowansalska może ważyć nawet około 15 - 20 kg. Jest okrągła, pękata, rowkowana i mocno spłaszczona. Jej skóra jest gruba i ma barwę od szaro- lub ciemnozielonej do piaskowej i brudnopomarańczowej, w zależności od stopnia dojrzałości. Miąższ dyni Muscat jest delikatny, lekko słodkawy i włóknisty, a przy tym jędrny i soczysty. Ma intensywnie pomarańczowy kolor o aromacie muszkatu. Jedząc ja na surowo można wyczuć delikatny aromat melona. Przez wiele lat dynia muszkatułowa była niedoceniana, ale obecnie jest jedną z odmian cieszących się największym uznaniem wśród szefów kuchni.
Dynia Muskat - uprawa
Odmiana Muskat jest dość łatwa w uprawie. Nasiona wysiewa się do gruntu po ostatnich przymrozkach, czyli po Zimnej Zośce., w odstępach 1 m x 1 m. Dynia wymaga żyznej, próchniczej, przepuszczalnej i szybko nagrzewającej się gleby, o pH 6,5-7,2. Idealne stanowisko powinno być dobrze nasłonecznionego i osłonięte od wiatru. Optymalna temperatura dla tej odmiany to 25 C. Podczas wegetacji, do prawidłowego wzrostu, potrzebuje obfitego podlewania oraz nawożenia. Dynia Muscat charakteryzuje się silnym wzrostem i płożącymi się pędami o długości do 70 cm, które rozkładają się szeroko na podłożu. Roślina ma dość duże, ciemnozielone liście, ze srebrzystym rysunkiem. Kwiaty ma drobne, jaskrawożółte, męskie i żeńskie. Kwiaty żeńskie przypominają kielichy, natomiast męskie wyrastają w formie pęków. Dynia Muskat to odmiana zimowa i dojrzewa późno. Jej okres wegetacji wynosi 125 dni. Dynie zbiera się w okresie od września do listopada. Nadają się do długiego przechowywania.
Dynia Muscade De Provence - zastosowanie
Dynia Muscade de Provence jest doceniana, przez szefów kuchni na całym świecie, za jej słodki i wyjątkowo aromayczny smak. Skóra nie jest jadalna. Miąższ można piec, smażyć lub gotować. Polecana do przyrządzania zup, placków, ciast, deserów oraz przetworów – np. dżemów. Dynia prowansalska świetnie się przechowuje, co stanowi jej duży atut.
Dynia Muscat– przepisy
Zupa dyniowa
Składniki:
- 0,5 litra wywaru warzywnego
- 2 kg dyni Muscat
- 250 ml mleczka kokosowego
- Imbir świeżego imbiru (3-4 cm długości)
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- oliwa z oliwek do skropienia pieczonej dyni
- opcjonalnie: śmietana, zioła np. tymianek lub lubczyk
Sposób wykonania:
Dynię pokroić w niewielkie kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec w temperaturze około 200 C przez 40 minut. Po przestygnięciu odciąć skórki, a miąższ wrzucić do garnka. Dolać wywar warzywny oraz pokrojona w kawałki, ugotowaną w nim marchewkę. Zetrzeć obrany imbir. Wlać mleko kokosowe. Dodać cynamon. Wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kroplą śmietany i ulubionymi ziołami.
Dynia Muscat - Dżem
Składniki:
- 2 kg dyni Muscat
- 300 g cukru,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna,
- 3/4 szklanki wody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 opakowanie żel-fixu,
Sposób wykonania:
Dynię obierać, usunąć pestki i miąższ zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować około 30 min, aż będzie miękka. Dodać wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny oraz cynamon i zmiksować na gładka masę. Dodać cukier, żel-fix i dusić na małym ogniu przez kolejne 30 min. Dżem przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować przez 20 min.
Dynia Muscat – właściwości
- Dynia Muscat jest bogatym źródłem witamin, minerałów , antyoksydantów i przeciwutleniaczy.
- Ma wysoki poziom beta-karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu, reguluje cieśnienie tętnicze i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.
- Zawiera również dużo potasu, wapnia, żelaza, magnezu i cynku oraz witaminę E, A, C i niewielkie ilości witamin z grupy B.
- Polecana jest osobom, które mają problemy z tarczycą, anemią oraz mężczyznom, w ramach profilaktyki przerostu gruczołu krokowe.
- Dynia Muscat zawiera również sporo błonnika (około 2 g na 100 g miąższu), który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego i wspiera odchudzanie.
- Miąższ z dyni również oczyszcza organizm z toksyn i odkwasza go.
- Odmiana Muscat charakteryzuje się również stosunkowo niską kalorycznością (0,5 kg dyni Muscat zwiera 165 kcal, czyli o 35 kcal więcej niż najmniej kaloryczna wśród dyń - dynia zwyczajną) i dość wysokim indeksem glikemicznym - 71.
Pestki z dyni
Pestki dyni są od wieków wykorzystywane w medycynie naturalnej, zwłaszcza jako środek działający przeciwpasożytniczo. Pestki dyni są bogate w białko, dobre tłuszcze, błonnik (6 g / 100 g), żelazo (8,82 mg / 100 g), magnez (592 mg / 100g) i cynk (7,81 mg / 100 g). Obecnie są polecanie nie tylko jako naturalny środek do walki z pasożytami, ale także jako uzupełnienie poziomu magnezu i żelaza w organizmie oraz przy profilaktyce raka prostaty.
Z pestek dyni wytwarza się również na zimno olej dyniowy, który jest bogatym źródłem kwasu linolowego, beta-karotenu, cynku, potasu, seleny i witamin: E, B1, B2, B6, A, C i D. Jest on stosowany nie tylko w kuchni, jako dodatek do sałatek, ale również w kosmetologii. Dzięki dużej zawartości witamin E i A wpływa on na szybki wzrost włosów. Jest składnikiem odżywek, maseczek, balsamów i pillingów. Ceniony przy profilaktyce cellulitu i rozstępów oraz leczeniu łysienia adrogennego.
Przechowywanie dyni
Dynia muskat jest odmianą zimową i nadaje się do długiego przechowywania. Jeśli chcemy przechowywać ją w całości, to powinniśmy wybrać miejsce chłodne i suche (piwnica raczej się nie sprawdzi) . Najlepiej położyć ją na kartonie, do góry nogami, tak aby nie dotykała innych dyń. W takich warunkach przetrwa w dobrym stanie nawet kilka miesięcy.
Jeśli chcemy przechowywać dynię w kawałkach, to najlepiej w lodówce. Przez kolejne 4-5 dni powinna zachować swoje właściwości. Po tym czasie niestety zacznie pleśnieć. Jeśli natomiast zdecydujemy się zamrozić pieczoną lub gotowaną dynią, to gotowe puree będziemy mogli wykorzystać przez kolejne pół roku.
- Więcej o:
Uprawa imbiru w Polsce
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
Czy aronia jest trująca?
Co siać we wrześniu w ogrodzie?
Kiedy wykopać warzywa: czosnek, marchew, pietruszkę i buraczki?
Wino z winogron. Prosty przepis na wino
Nalewka z jeżyn - przepisy na jeżynówkę. Jakie ma prozdrowotne właściwości?
Nalewka z winogron - sprawdzone, proste przepisy