Jak zwiększyć plony moreli?

dr Magdalena Narkiewicz

Gałęzie moreli nie obsypują się owocami co roku. Czy można coś zrobić, by drzewa częściej obficie plonowały?

DRZEWO MORELA OWOCE PRUNUS ARMENIACA ' EARLY ORANGE ' FOT. MARIA LICZNAR - MALANCZUK PUBLIKACJA OGRODY NR 3 (107) - 3 2008 SLOWA KLUCZOWE: DRZEWA OWOCE
'Early Orange' - dojrzewa od drugiej dekady sierpnia
Fot. Maria Licznar - Malańczuk
Polska znajduje się na skraju zasięgu uprawy moreli (Prunus armeniaca). Ale chociaż zdrowe drzewa niektórych odmian w stanie głębokiego zimowego uśpienia znoszą temperaturę nawet do -30oC, pąki kwiatowe (które tworzą się jesienią) są bardziej wrażliwe. Często niszczą je mrozy przychodzące po okresach ocieplenia, a przymrozki uszkadzają kwiaty rozwijające się niekiedy już w lutym. Cóż, na kaprysy pogody nie ma rady. Jeśli jednak aura dopisze, plon jest obfity.

Większość odmian wyróżnia się głównie przydatnością do jednorazowego zbioru i transportu. Najbardziej soczyste i słodkie owoce mają te przeznaczone do amatorskiej uprawy. Do najsmaczniejszych należą m.in. 'Moorpark', 'Zaleszczycka' i 'Węgierska Wczesna', ale odmiany te są zawodne w plonowaniu.

Niestety, w czasie długotrwałych deszczów morele zapadają na choroby kory i drewna, którym trudno zapobiec. Dlatego trzeba się liczyć z tym, że zwykle drzewa morelowe nie dożywają 20 lat.

Jakie warunki sprzyjają morelom? Ich stanowisko powinno być od południa nasłonecznione, a osłonięte od północy i wschodu, skąd wieją zimne wiatry. Drzewom odpowiada obojętna, średnio żyzna ziemia. Zasila się je tylko co 5-7 lat, najlepiej przekompostowanym obornikiem. Przenawożone rośliny słabiej zimują i częściej chorują. Podlewanie starszych drzew jest zbędne (mokra ziemia sprzyja też chorobom). Młodym drzewkom wystarczy przyciąć główny pęd na wysokości ok. 80 cm i skrócić pędy boczne. Starszych lepiej nie odmładzać, bo rany są wrotami zakażeń. Większość moreli do obfitego owocowania wymaga sąsiedztwa innej odmiany, która będzie sprzyjać ich zapylaniu.

Czy wiesz, że...

Morele dobrze plonują tam, gdzie zimy są dość mroźne, wiosny późne, a lata gorące i suche - a takie warunki są na ziemi sandomierskiej.

SUSZONE TEŻ DOBRE

Naturalnie ususzone morele są brązowe. Aby zachowały żółty kolor, oddziaływuje się na nie dwutlenkiem siarki. Proces ten hamuje także rozkład witaminy C i dezynfekuje owoce. Następnie morele są spryskiwane olejem, co nadaje im połysk i zapobiega sklejaniu się. Warstwę oleju i pozostałości siarki, które u wrażliwych osób mogą powodować nudności i bóle głowy, można usunąć przez krótkie moczenie owoców w gorącej wodzie lub płukanie ich wrzątkiem.

Skomentuj:

Jak zwiększyć plony moreli?