Borówka, żurawina, malina... Owoce z wrzosowiska
Kwaśna ziemia nie nadaje się do uprawy warzyw, ale możemy posadzić na niej małe owocowe krzewinki - bażynę, żurawinę czy borówkę brusznicę.
![Owoce z wrzosowiska Owoce z wrzosowiska](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_cover/ni/18053488-owoce-z-wrzosowiska.jpeg)
![Owoce z wrzosowiska Owoce z wrzosowiska](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/ni/18053488-owoce-z-wrzosowiska.jpeg)
![Owoce z wrzosowiska Owoce z wrzosowiska](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/ni/18053488-owoce-z-wrzosowiska.jpeg)
Co urośnie na kwaśnej glebie?
Zwykle na kwaśnej, jałowej glebie (o pH 3,5-4,5) zakładamy rabatę z roślin wrzosowatych. Warto, by znalazły się na niej zadarniające ziemię krzewinki: bażyna, brusznica i żurawina. Mają wprawdzie maleńkie kwiatki, ale rodzą jadalne owoce. Odmiany tych roślin można kupić w sklepach internetowych (zurawina.net, truskawka.pl, floora.pl, szkolka-przytok.pl).
Są też bażyny o kolorowych liściach, które sadzi się dla ozdoby. Tam, gdzie ziemia jest sucha i mało kwaśna, można założyć dla nich ogrodowe "torfowisko". Podobne wymagania ma rarytas - malina moroszka, popularna głównie w Skandynawii.
Jak założyć rabatę torfowiskową?
Na torfowisko przeznaczamy miejsce zaciszne, słoneczne lub półcieniste.
Zdejmujemy warstwę ziemi (ok. 20 cm). Zagłębienie wykładamy folią. Zasypujemy je warstwami kwaśnego torfu, każdą zalewając deszczówką, a gdy nasiąknie, przysypujemy kolejną warstwą. Torf nie powinien zawierać nawozu.
Sadzimy rośliny, a torf przykrywamy korą.
Wiosną młode lub silnie przycięte rośliny zasilamy rozcieńczonym nawozem dla borówki.
W czasie suszy pod warstwę kory wlewamy nieodkwaszającą podłoża deszczówkę, zbieraną w beczce ustawionej pod rynną.
Fot. Shutterstock
Zbierając leśne owoce, starajmy się nie niszczyć runa. Pamiętajmy też o wzrastającym niebezpieczeństwie zarażenia się bąblowcem - groźnym dla życia ludzi tasiemcem, którego mikroskopijne jaja roznoszone są przez lisy. Leśne owoce należy więc dokładnie myć, a najlepiej nie jeść ich na surowo, lecz przeznaczyć na przetwory.
![Żurawina E1RBFG close up of stalk with 4 ripe berries SLOWA KLUCZOWE: close up of stalk with 4 ripe berries Oxycoccus palustris Cranberry Vaccinium oxycoccos Small Cranberry Ericaceae heather familiy red berries berry vier four fruits hoar-ripe ripe nature plant flora vegetation marsh veen peat bog](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/wx/18053492-zurawina.jpeg)
Żurawina tworzy ponadmetrowe wiotkie pędy, które łatwo zakorzeniają się w podłożu. Wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) ma większe owoce od rodzimej żurawiny błotnej (V. oxycoccus). Wczesne jej odmiany ('Ben Lear') dojrzewają we wrześniu, późne (np. 'Howes' i 'Pilgrim') - w październiku.
Uprawa: by uzyskać gęsty łan, sadzi się 10 roślin na 1 m2. Długie pędy warto skracać
Owoce: kwaśne, nadają się na soki, konfitury, nalewki oraz do sosów i sałatek, a suszone i słodzone - do deserów
Fot. Shutterstock
Sałatka z brokułów ze świeżą żurawiną
Różyczki brokułu ugotuj na chrupko w lekko osolonej wodzie, następnie zanurz w zimnej wodzie i odcedź. Dodaj cienkie krążki czerwonej cebuli, garść obsmażonych orzechów nerkowca i nieco świeżej żurawiny. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i sokiem z cytryny.
![Malina moroszka (Rubus chamaemorus) Malina moroszka (Rubus chamaemorus)](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/a1/18053495-malina-moroszka-rubus-chamaemorus.jpeg)
Malina moroszka (Rubus chamaemorus) płoży się po ziemi. Jedne rośliny tworzą kwiaty męskie, inne ż ńskie. Czerwone owoce dojrzewając, żółkną. W Skandynawii zbiera się je w lasach na dużą skalę. W Polsce przebiega południowa granica jej występowania. Dziko rosnąca jest pod ochroną. Sadzonki można czasem kupić w internecie.
Uprawa: trudna w uprawie. Lubi wilgotne, słoneczne miejsca na stokach wzgórz
Owoce: smaczne, cierpkawe. Używa się ich na soki i dżemy oraz je na surowo
Fot. Shutterstock
Ciastka z domowymi lodami z dodatkiem moroszek
Podgrzewaj, mieszając, szklankę mleka, 2/3 szklanki cukru pudru i 6 ubitych żółtek, aż masa zgęstnieje. Gdy ostygnie, dodaj śmietanę kremówkę i garść roztartych moroszek (są trudno dostępne; można je zastąpić żółtymi malinami). Lody schłodź w lodówce, następnie w zamrażalniku. Podawaj na ciastkach.
![Borówka brusznica (Vaccinium vitis- -idaea) Borówka brusznica (Vaccinium vitis- -idaea)](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/mi/18053494-borowka-brusznica-vaccinium-vitis-idaea.jpeg)
Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea)
Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea) dorasta do 25 cm. Odmiany 'Koralle' i 'Ida' kwitną i owocują od sierpnia do późnej jesieni, inne, np. 'Sanna', 'Sussi', tylko w sierpniu. Ma zimozielone liście i ładne różowawe dzwoneczki kwiatów.
Uprawa: znosi cień i suche podłoże, tworzy kobierce, ale wolno się rozrasta. Zwykle sadzi się ją co 25 cm.
Owoce: gorzko-kwaskowate, najlepiej smakują duszone w cukrze, jako dodatek do mięs.
Fot. Shutterstock
Kwaskowate białe ciasto z brusznicami
Ubij sztywną pianę ze szklanki białek (z 7 jajek), dodając partiami szklankę cukru, a następnie pół szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę octu. Wyłóż na tortownicę, posyp omączonymi borówkami. Piecz godzinę w temp. 160°C.
![Bażyna czarna (Empetrum nigrum) Bażyna czarna (Empetrum nigrum)](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/1n/18053496-bazyna-czarna-empetrum-nigrum.jpeg)
Bażyna czarna (Empetrum nigrum) to zimozielona, odporna na mróz krzewinka o wysokości i szerokości do 40 cm. Wiąże owoce zapylona obcym pyłkiem.
Uprawa: obficie plonują rośliny typowe dla gatunku, a odmiany mogą wiązać owoce jedynie, gdy rosną w pobliżu innych bażyn, różniących się od nich wyglądem.
Owoce: soczyste, lekko słodkawe, o wiele lepiej smakują po przemrożeniu. Nadają się na konfitury, galaretki i dżemy lub jako dodatek do mięsa.
Fot. Shutterstock
Grillowana wołowina w mieszance owoców z bażynami
Lekko rozbite paski polędwicy wołowej włóż na noc do zaprawy z 6 łyżek sosu chili, łyżki octu, sosu sojowego, musztardy, cukru i soku z jednej cytryny. Odsącz, posyp oregano, chili i pieprzem. Na kratce grilla opiekaj kilka minut z każdej strony, posól. Podawaj posypane bażynami i innymi owocami leśnymi.
- Więcej o:
Pachnące kwiaty, czyli 8 najbardziej pachnących roślin do ogrodu i na balkon
Uprawa szpinaku w przydomowym ogrodzie warzywnym
Rośliny doniczkowe w kuchni
Choroby i szkodniki na drzewach owocowych
Jak przechowywać pomidory, aby dłużej zachowały świeżość?
Jak pobudzić hortensje do kwitnienia? Skuteczne sposoby
Jakie pnącza lubią cień?
Naturalne środki ochrony roślin. Jak ekologiczne walczyć ze szkodnikami i chorobami roślin?