Wędzenie na zimo czy na gorąco ? Jaką metodę wybrać, jaką wędzarnię kupić lub wybudować?
Wędzenie? Coraz bardziej doceniamy naturalne smaki mięs, wędlin czy serów. Te wędzone są wyjątkowo smaczne. Sam proces nie jest trudny, warto samemu wybudować wędzarnię.
![WĘDZARNIA przenaczona do wędzenia na zimno z kanałem dymnym z betonowych kręgów. WĘDZARNIA przenaczona do wędzenia na zimno z kanałem dymnym z betonowych kręgów.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_cover/8j/19252187-wedzarnia-przenaczona-do-wedzenia-na-zimno-z-kanalem.jpeg)
![W TEJ WĘDZARNI można wędzić na dwa sposoby. Długi kanał zakończony palenis-kiem służy do wędzenia na zimno, a krótki na gorąco. Komora wędzarnicza zamknięta jest drewnianą klapą. W TEJ WĘDZARNI można wędzić na dwa sposoby. Długi kanał zakończony palenis-kiem służy do wędzenia na zimno, a krótki na gorąco. Komora wędzarnicza zamknięta jest drewnianą klapą.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/zm/19252141-w-tej-wedzarni-mozna-wedzic-na-dwa-sposoby-dlugi.jpeg)
Wędzarnia lepsza od ogniska
Wędzarnia, zdaniem smakoszy, wygrywa z ogniskiem, na którym w chłodne jesienne wieczory można co najwyżej upiec kiełbaski czy ziemniaki. Wędzenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, w trakcie której produkty poddawane są działaniu temperatury powietrza znad paleniska i dymu wędzarniczego. Ten ostatni pełen jest substancji aromatycznych, bakteriobójczych i bakteriostatycznych, nadających wędzonkom wyśmienity charakterystyczny smak, zapach i trwałość.
W warunkach ogrodowych zwykle wędzimy na zimno lub na gorąco. Producenci oferują całą gamę urządzeń uwzględniających te metody: od prostych konstrukcji z beczek po sterowane cyfrowo kombajny wędzarnicze.
Na rynku dostępne są też wędzarki turystyczne, które - postawione na ognisku - pozwolą cieszyć się własnoręcznie przyrządzonymi wędzonkami nawet na szlaku.
![W WIĘKSZYM OGRODZIE można się pokusić o wędzarnię w formie altanki. W WIĘKSZYM OGRODZIE można się pokusić o wędzarnię w formie altanki.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/q9/19252164-w-wiekszym-ogrodzie-mozna-sie-pokusic-o-wedzarnie.jpeg)
Wędzenie na gorąco
Wędzenie na gorąco odbywa się w temp. do 90°C i przebiega w kilku etapach: obsychania produktów w dymie (w temp. 25-45°C), właściwego wędzenia (w temp. do 50°C) i krótkiego podpiekania (w temp. 60-90°C). To proces szybszy od metody na zimno (wędzonki są gotowe już po 1-2 godz), jednak w jego trakcie ścinające się białko zamyka pory w mięsie i dym nie wnika do wnętrza potraw. Na gorąco można wędzić nawet w murowanym grillu, z rusztem przysypanym płukanym żwirem służącym za filtr i schładzacz dymu, zatrzymującym skapujący tłuszcz.
![WĘDZARNIA przenaczona do wędzenia na zimno z kanałem dymnym z betonowych kręgów. WĘDZARNIA przenaczona do wędzenia na zimno z kanałem dymnym z betonowych kręgów.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/8j/19252187-wedzarnia-przenaczona-do-wedzenia-na-zimno-z-kanalem.jpeg)
Wędzenie na zimno
Wędzenie na zimno odbywa się w znacznie niższej temperaturze (30-33°C) i trwa dłużej (nawet do kilku dni). Przy tej metodzie wędzenia konieczne jest oddalenie źródła ciepła od przyrządzanych potraw. Trzeba więc zadbać o kanał dymowy (o dł. 1-5 m), w którym schładza się dym wędrujący z paleniska do komory wędzarniczej. Wędzenie na zimno jest procesem nie tylko dłuższym, ale też trudniejszym technicznie od wędzenia na gorąco. Wymaga dokładnej kontroli temperatury i stałego nadzoru oraz podsycania dymu. Konieczne jest też odpowiednie przygotowanie produktów: najpierw pekluje się je lub soli (w przypadku ryb), a potem cały dzień suszy w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu. Wymaga to cierpliwości i wprawy, ale wysiłek się opłaci. Dym dociera bowiem do wnętrza potraw, a uzyskane tą metodą wędzonki są smaczniejsze, aromatyczne i - przede wszystkim - bardziej trwałe od tych wędzonych na gorąco.
![WĘDZARKA ze starej beczki ustawionej na podstawie z cegieł. WĘDZARKA ze starej beczki ustawionej na podstawie z cegieł.](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/pressland-cms/cache/article_show_section_gallery_item/d9/19252180-wedzarka-ze-starej-beczki-ustawionej-na-podstawie.jpeg)
Jak zrobić wędzarnię?
Prostą wędzarnię do obróbki na gorąco można zbudować samodzielnie - wystarczy stara beczka, czy skrzynia ustawiona na kilku cegłach, między którymi urządzimy palenisko.
Bardziej skomplikowane jest wzniesienie wędzarni do obróbki na zimno. Należy wówczas postarać się o odpowiedni kanał, odprowadzający dym z paleniska do wędzarni. Najprościej zrobić go z ułożonego na ziemi kawałka metalowej rury o długości 1-2 m. Należy tylko pamiętać o nadaniu mu odpowiedniego spadku (15%) w kierunku paleniska dla zapewnienia dobrego przepływu dymu do wędzarni. Inne domowe sposoby budowy wędzarni można bez trudu znaleźć w internecie.
- Więcej o:
Jak przechowywać pomidory, aby dłużej zachowały świeżość?
Jak pobudzić hortensje do kwitnienia? Skuteczne sposoby
Jakie pnącza lubią cień?
Naturalne środki ochrony roślin. Jak ekologiczne walczyć ze szkodnikami i chorobami roślin?
Rododendron zachorował po zimie
Czy można skrócić starą tuję
Najlepsze zakwaszacze gleby w ogrodzie
Mech w ogrodzie - usuwać czy zaakceptować?