Zwycięzcy konkursu "Smaki ogrodu"
Lubicie gotować, i to jak! Wasze propozycje na dania z ogrodu to pełne nowych inspiracji i pomysłów przepisy. Dlatego wybór finalistów był bardzo trudny. Wszystkim nagrodzonym gratulujemy. Poznajcie zwycięzców >>
I miejsce: Pansoti z ogórecznikiem
Składniki dla 4 osób
Na ciasto: 400 g mąki
1/2 szklanki wody
1 łyżka białego wina
sól
Na nadzienie: 1000 gr liści ogórecznika
200 g sera ricotta
1/2 ząbka czosnku
2 jajka
parmeza
Przygotowanie
Ciasto: Wymieszać składniki, ugnieść, rozwałkować cienko.
Nadzienie: Obgotować i odsączyć ogórecznik. Kiedy trochę obeschnie drobno posiekać. Posiekać pół ząbku czosnku i zmiksować z ogórecznikiem i pozostałymi składnikami (parmezan jest konieczny, żeby nadać miksturze właściwą konsystencję). Na rozwałkowanym cieście nakładać łyżeczką małe porcje nadzienia. Pociąć ciasto na kwadraty z nadzieniem na środku i każdy złożyć na pół zlepiając brzegi. Gotować partiami we wrzącej wodzie.
Dodatkowe uwagi: Gotowe pansoti najczęściej podaje się z sosem z orzechów włoskich, małym kawałkiem masła rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody z gotowania pansoti i z parmezanem. Ogórecznik to tradycyjny składnik tej liguryjskiej potrawy, ale można go zastąpić każda inną zieleniną: szpinakiem, sałatą albo botwiną.
Autor (marcin.wojtasik.wawa) otrzyma parowar elektryczny Zelmer.
Wyróżnienie: Konfitura malinowa z nutą pomarańczy
Składniki
500 g malin
1 pomarańcza
0.5 kg cukru
2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej aromatyzowanego prawdziwą wanilią)
Przygotowanie
Maliny przebieramy i jeśli są brudne delikatnie płuczemy. Pomarańczę sparzamy i dobrze myjemy. Maliny wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy skórkę startą z całej pomarańczy (na najdrobniejszej, 'parmezanowej' tarce) i miąższ pomarańczy pozbawiony pestek i drobno pokrojony. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż maliny się rozgotują, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy cukry i już często mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż odparujemy cały sok, a konfitura nabierze lekko karmelowego posmaku - u mnie trwało to ok godziny.
Autorka (kobitka008) otrzyma zestaw albumów wydawnictwa Multico: "Ogród w pojemnikach" + "Poradnik Ogrodnika. 99 kroków do pięknego ogrodu".
Wyróżnienie: Panna cotta z białą czekoladą z pieczoną w wanilii gruszką
Składniki
Panna cotta z białą czekoladą: 1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki mleka
1/2 laski wanilii
225 ml śmietanki kremówki
5 łyżek drobnego cukru
5 kosteczek białej czekolady
Pieczone w wanilii gruszki: 2 dojrzałe gruszki (użyłam odmianę Williams)
sok z 1 cytryny
1/2 laski wanilii
8 łyżek drobnego cukru
Przygotowanie
Panna cotta: W małym garnuszku wymieszać mleko z żelatyną, odstawić na 3 minuty. Wanilię przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka. Włożyć je do rondelka wraz ze śmietanką oraz cukrem i zagotować. Odstawić z ognia, dodać białą czekoladę i mieszać aż się roztopi i połączy ze śmietanką. Dodać żelatynę z mlekiem i mieszać aż się rozpuści. Przelać do salaterek, ostudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin. Podawać z ciepłą gruszką.
Pieczone gruszki: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem. Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 - 35 minut, aż gruszki będą upieczone, dość miękkie ale nie rozpadające się. Ciepłe gruszki podawać ze schłodzoną panna cottą.Smacznego!!!
Autorka (monisia5002) otrzyma zestaw albumów wydawnictwa Multico: "Ogród w pojemnikach" + "Poradnik Ogrodnika. 99 kroków do pięknego ogrodu".
Wyróżnienie: Borówki dla dorosłych
Składniki
60 dkg borówek (lub leśnych jagód)
300 ml wody
10 dkg cukru
2 dkg żelatyny
100 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie
Jagody opłukać, odsączyć z wody, wyłożyć do salaterek (pucharków/ kieliszków). 250 ml wody zagotować z cukrem, żelatynę rozrobić w 50 ml chłodnej wody, wymieszać z wodą z cukrem, dodać wino, wymieszać. Tężejącą galaretką zalać przygotowane borówki. Odstawić do stężenia. Polecam!!!
Autorka (kasiaj110) otrzyma zestaw albumów wydawnictwa Multico: "Ogród w pojemnikach" + "Poradnik Ogrodnika. 99 kroków do pięknego ogrodu".
Wyróżnienie: Tarta z jesiennymi truskawkami
Składniki
15 dag masła
5 łyżek cukru pudru
30 dg mąki
opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
masło do formy
30 dag truskawek
galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Masło, cukier puder, mąkę, cukier waniliowy posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Chłodzić przez godzinę. Schłodzonym ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty, wylepiając również boki. Nakłuć widelcem i piec na złoto około 20 minut w temp. 180'C. Truskawki umyć, odsączyć, usunąć szypułki, przekroić każdą na pół i poukładać na upieczonym i ostudzonym cieście. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do schłodzenia. Tężejącą galaretką nakładać na truskawki. Odstawić do całkowitego stężenia. SMACZNEGO!
Autorka (wiolololo) otrzyma zestaw albumów wydawnictwa Multico: "Ogród w pojemnikach" + "Poradnik Ogrodnika. 99 kroków do pięknego ogrodu".
Wyróżnienie: Muffinki z czerwoną porzeczką i migdałami
Składniki
Na ciasto: 1 szklanka zmielonych migdałów
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego
45 ml oleju
1 łyżeczka olejku migdałowego
120 g porzeczki czerwonej
Na kruszonkę: pół szklanki zmielonych migdałów
3 łyżki mąki
łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, na koniec dodając porzeczki. Masę przekładamy do foremek. Na wierzch sypiemy kruszonkę, którą otrzymamy przez zmieszanie odpowiednio zmielonych migdałów, mąki, cukru i masła. Gotowe muffinki wkładamy do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika na około 20- 25 min. Smacznego!
Autorka (ostatnia_dama) otrzyma zesta albumów wydawnictwa Multico: "Ogród w pojemnikach" + "Poradnik Ogrodnika. 99 kroków do pięknego ogrodu".
Wyróżnienie specjalne: Sałatka pomidorowa z fetą
Redakcja zdecydowała się przyznać wyróżnienie specjalne, za to, że nie trzeba mieć ogrodu, by wyhodować coś smacznego :)
Składniki
Pomidory
ser feta
awokado
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
bazylia
przyprawy
oliwa
sok z cytryny
Przygotowanie
Pomidory, najlepiej nieduże, kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka, awokado w kostkę. Wszystko mieszamy razem z fetą. Sos vinaigrette: dużo oliwy mieszamy z przyprawami (ostrożnie z solą feta jest dość słona!), sokiem z cytryny, łyżeczką cukru; czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Sałatkę polewamy sosem i podajemy. Smacznego! P.S. Można dodać paprykę, ogórki świeże lub kiszone, co się tam komu nawinie.
Autorka (marta_1961) otrzyma zestaw porcelanowych kubków.
- Więcej o:
Kampania #PlantHealth4Life powraca!
Nowoczesne technologie w ogrodnictwie: Wspieranie tradycyjnych ogrodów przez inteligentne rozwiązania
Ukwiecaj Warszawę! Startuje 41. edycja konkursu Warszawa w kwiatach
Jakie korzyści wynikają ze wspólnej pracy z dziećmi w ogrodzie?
Drzewo tlenowe Oxytree - czym jest? uprawa, właściwości, zastosowanie
Co dzieje się z naszymi choinkami? Z tej najbardziej znanej powstają domy
Kwiaty w biurze - co na to badania
Sztuczna inteligencja stworzy spersonalizowany bukiet kwiatów